Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε σήμερα από τους ηγέτες της G20 «να αντιταχθούν σθεναρά» στην «εργαλειοποίηση» των διατροφικών προϊόντων και της ενέργειας, σε μια κεκαλυμμένη κριτική της Ρωσίας, συμμάχου του Πεκίνου, ενώ κάλεσε τις χώρες σε ενότητα.

«Πρέπει να αντιταχθούμε σθεναρά σε κάθε πολιτικοποίηση, εργαλειοποίηση, χρήση ως όπλου των διατροφικών και ενεργειακών θεμάτων», δήλωσε ο Σι στην ομιλία του στη σύνοδο κορυφής της G20 που διεξάγεται στην Ινδονησία. Παράλληλα ζήτησε την άρση των κυρώσεων, όπως αυτές που έχουν υιοθετηθεί από πολλές χώρες εναντίον της Ρωσίας.

Εξάλλου ο Κινέζος πρόεδρος κάλεσε τους ηγέτες των πιο ανεπτυγμένων οικονομιών παγκοσμίως να περιορίσουν τις επιπτώσεις από την άνοδο των επιτοκίων, που εφαρμόστηκε για να αντιμετωπιστεί η ραγδαία άνοδος των τιμών.

«Οι ανεπτυγμένες οικονομίες πρέπει να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί η προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής και να σταθεροποιήσουν τα χρέη σε βιώσιμο επίπεδο», επισήμανε.

Ωστόσο ο Σι ζήτησε να υπάρξει ενότητα μεταξύ των μελών της G20. «Όλες οι χώρες πρέπει να αντικαταστήσουν τη διχόνοια με την ενότητα, την αντιπαράθεση με τη συνεργασία και τον αποκλεισμό με τη συμπερίληψη», υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε σειρά παγκόσμιων εξελίξεων που εξακολουθούν «να δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις για την ανάπτυξή μας», όπως η πανδημία της covid-19, η ολοένα και πιο εύθραυστη παγκόσμια οικονομία, οι γεωπολιτικές εντάσεις καθώς και η επισιτιστική και ενεργειακή κρίση.

«Κανείς δεν πρέπει (…) να δημιουργεί μια μικρή αυλή με ψηλούς τοίχους ή κλειστές και αποκλειστικές ομάδες», σημείωσε ο Κινέζος πρόεδρος, μια δήλωση που θεωρήθηκε ότι απευθυνόταν προς τις ΗΠΑ, τις οποίες το Πεκίνο έχει επανειλημμένα κατηγορήσει ότι δημιουργούν συμμαχίες.

Τέλος, ο Σι τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Αφρικανικής Ένωσης στη G20.

Διαβάστε ακόμη

Bitcoin: Πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τα λεφτά τους

Νίκος Λαβίδας: Το στρατηγικό σχέδιο του νέου επικεφαλής της ΑΒ Βασιλόπουλος

Το καμπανάκι των εκλογών χτύπησε, οι σφυγμοί του Εξάρχου ανέβηκαν, το δημοσκοπικό σφυρί… έπεσε και η Marriott θέλει Ελληνικό