Λίγο πριν τις επαναληπτικές εκλογές στην Τουρκία, τα δύο στρατόπεδα γίνονται ολοένα και πιο επιθετικά. Ενώ η κυβερνητική συμμαχία φαίνεται να κάνει ό,τι μπορεί για να δυσφημίσει την αντιπολίτευση και να παρουσιάσει τον Κιλιτσντάρογλου ως προδότη της πατρίδας, ο τελευταίος περνά στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τον Ερντογάν πως «αυτός είναι που διαπραγματεύτηκε κρυφά με τους τρομοκράτες».

Από την πλευρά τους, οι υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου στηρίζονται στη διάδοση ψευδών ειδήσεων, με τους οπαδούς της κυβέρνησης να προωθούν διαδικτυακά παραποιημένες αφίσες για το CHP, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, οι οποίες, μεταξύ άλλων, φέρουν το λογότυπο του CHP αναγράφοντας πως «δεν θεωρούμε το YPG τρομοκρατική οργάνωση»(σ.σ.: το YPG είναι η κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία, η οποία πρόσκειται στην τρομοκρατική οργάνωση PKK).

H οργάνωση διασταύρωσης γεγονότων Teyit.org επιχείρησε να ελέγξει τη γνησιότητα τέτοιων αφισών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι αφίσες δεν προέρχονται από την προεκλογική εκστρατεία του CHP. Ακόμη και πριν από τον πρώτο εκλογικό γύρο διαδίδονταν ψευδείς ειδήσεις για την τουρκική αντιπολίτευση όμως ενόψει του δεύτερου γύρου, οι παραποιήσεις είναι πιο εκτεταμένες και συστηματικές, σύμφωνα με το Teyit.org.

Ποια είναι η στάση του Κιλιτσντάρογλου;

Εν τω μεταξύ, η αντιπολίτευση έχει αλλάξει τη στρατηγική της. Ο μέχρι πρότινος διαλλακτικός τόνος του Κιλιτσντάρογλου απέναντι στην επιθετικότητα του Ερντογάν εκλήφθηκε ως αδυναμία από τους αναλυτές της στρατηγικής του, εξ ου και λήφθηκε η απόφαση για μία διαφορετική προσέγγιση.

Εφ’ εξής, επιδιώκοντας την προσέλκυση νέων ψηφοφόρων και δη των αντικυβερνητικών εθνικιστών, ο Κιλιτσντάρογλου τοποθετείται πιο εχθρικά προς τους πρόσφυγες. Σε αυτό το πλαίσιο, επιτίθεται ευθέως στον Ερντογάν, κατηγορώντας τον ως υπεύθυνο για την έλευση δέκα εκατομμυρίων προσφύγων στη χώρα. Ο Κιλιτσντάρογλου έχει ήδη εξαγγείλει αρκετές φορές πως εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση, θα στείλει πίσω όλους τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), οι καταγεγραμμένοι πρόσφυγες στην Τουρκία ανέρχονται σε 4 εκατομμύρια.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW