Από τις 27 Απριλίου οι θα μπορούν οι πολίτες της Τουρκίας που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίσουν στις επερχόμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της χώρας στις 14 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK).

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Τούρκων του εξωτερικού θα ξεκινήσει στα συνοριακά περάσματα και σε εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό στις 27 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις 9 Μαΐου, ανέφερε το YSK.

Η Τουρκία διεξάγει στις 14 Μαΐου μία από τις κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές των τελευταίων ετών. Βάσει του Συντάγματος, αν κανένας υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές δεν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις 28 Μαΐου.

Σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με το YSK οι πολίτες της Τουρκίας που ζουν στο εξωτερικό θα μπορούν να ψηφίσουν μεταξύ 20 και 24 Μαΐου.

Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές θεωρούνται μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον 69χρονο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 20 χρόνια.

Την περασμένη εβδομάδα, μια συμμαχία έξι κομμάτων όρισε τον 74χρονο ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ως τον κοινό υποψήφιο, για να προσπαθήσει να δώσει τέλος στην ηγεμονία Ερντογάν. Μικρότερα κόμματα θέλουν επίσης να ορίσουν δικούς τους υποψηφίους.

Όπως αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο, νέες δημοσκοπήσεις αυτής της εβδομάδας έδειξαν ότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ερντογάν κατά τουλάχιστον δέκα ποσοστιαίες μονάδες.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), που αναμένεται να παίξει τον ρόλο ρυθμιστή στις εκλογές, θα ορίσει τον δικό του υποψήφιο ή αν θα στηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου.

Διαβάστε ακόμη

Citi: Η Fed δεν αλλάζει την πολιτική για τα επιτόκια – Ο πληθωρισμός είναι ακόμη πολύ υψηλός

Πόλυς Β. Χατζηιωάννου στο newmoney: Στόχος είναι να είμαστε ανταγωνιστικοί με βάση την ενεργειακή απόδοση του στόλου μας (pics)

ΡΑΕ: Oι εργαζόμενοι «ρίχνουν στην πυρά» το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τη νέα υπεραρχή Ενέργειας Υδάτων και Αποβλήτων