Κλίμα αισιοδοξίας ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή ενδέχεται να πλησιάζει στο τέλος του καλλιεργήθηκε σήμερα, καθώς κύριος διαμεσολαβητής του Πακιστάν βρίσκεται στην Τεχεράνη και η κυβέρνηση Τραμπ καλλιεργεί προσδοκίες για μία συμφωνία που θα ανοίξει τα κρίσιμα Στενά του Ορμούζ.

Οι «ηγέτες» του Ισραήλ και του Λιβάνου θα μιλήσουν εντός της ημέρας, διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη το βράδυ (τοπική ώρα) ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, την επομένη απευθείας συνομιλιών των δυο χωρών στην Ουάσιγκτον.

«Προσπαθώ να δημιουργήσω λίγο χώρο για να ανασάνουν το Ισραήλ και ο Λίβανος. Έχει περάσει πολύς καιρός που οι δυο ηγέτες δεν έχουν μιλήσει, κάπου 34 χρόνια. Αυτό θα γίνει αύριο. Ωραία!», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μέσω Truth Social.

Δεν διευκρίνισε σε ποιους «ηγέτες» αναφέρεται ακριβώς.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε την Τετάρτη για να εξετάσει ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός στον γειτονικό Λίβανο, σύμφωνα με ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, περισσότερες από έξι εβδομάδες μετά την έναρξη των συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με Λιβανέζους αξιωματούχους, μια συμφωνία εκεχειρίας θα μπορούσε να ανακοινωθεί σύντομα. Ο τερματισμός των εχθροπραξιών στον Λίβανο αποτέλεσε βασικό αγκάθι στις προηγούμενες ειρηνευτικές συνομιλίες, μαζί με το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

«Είμαστε αισιόδοξοι για τις προοπτικές μιας συμφωνίας», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες υπό τη μεσολάβηση του Πακιστάν «παραγωγικές και σε εξέλιξη». Διέψευσε, παράλληλα, δημοσιεύματα ότι οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει επισήμως παράταση της δίμηνης εκεχειρίας που συμφωνήθηκε στις 8 Απριλίου.

Περισσότερες δια ζώσης συνομιλίες δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, ωστόσο είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν εκ νέου στο Πακιστάν, πρόσθεσε η ίδια.

Ο πακιστανικός στρατός επιβεβαίωσε ότι ο στρατηγός Μουνίρ έφθασε στην Τεχεράνη. Ανώτερη ιρανική πηγή toy Reuters ανέφερε ότι ο Μουνίρ, που είχε διαμεσολαβήσει και στον προηγούμενο γύρο επαφών, θα επιδιώξει να «γεφυρώσει τις διαφορές» μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί καλωσόρισε τον Μουνίρ μέσω ανάρτησης, υπογραμμίζοντας ότι η Τεχεράνη παραμένει προσηλωμένη στην «προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Οι συνομιλίες του περασμένου Σαββατοκύριακου κατέρρευσαν χωρίς συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, που ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου με πρωτοβουλία του Τραμπ σε συνεργασία με το Ισραήλ, προκαλώντας ιρανικά αντίποινα σε γειτονικές χώρες του Κόλπου και αναζωπυρώνοντας τη σύγκρουση Ισραήλ–Χεζμπολάχ.

Οι χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν ισχυρή άνοδο τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν σε ταχεία αποκλιμάκωση. Οι δείκτες στη Wall Street έκλεισαν την Τετάρτη σε ιστορικά υψηλά, ενώ οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιήθηκαν.

Οικονομική πίεση στο Ιράν

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ εκτίμησε ότι οι αγορές ιρανικού πετρελαίου από την Κίνα θα «παγώσουν» λόγω του αμερικανικού αποκλεισμού πλοίων που προσεγγίζουν ιρανικά λιμάνια. Προειδοποίησε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να επιβάλουν δευτερογενείς κυρώσεις σε χώρες που συνεχίζουν να αγοράζουν ιρανικό αργό.

Όπως ανέφερε, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη προειδοποιήσει δύο κινεζικές τράπεζες να μην διαχειρίζονται ιρανικά κεφάλαια, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωπες με κυρώσεις. Η Κίνα είχε στο παρελθόν απορροφήσει πάνω από το 80% των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι προειδοποίησε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να μην προμηθεύει το Ιράν με όπλα, σημειώνοντας ότι ο ίδιος διαβεβαίωσε πως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Κίνα είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την «οριστική επαναλειτουργία» των Στενών του Ορμούζ.

«Το κάνω και για αυτούς – αλλά και για όλο τον κόσμο», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας ότι ο Σι «θα με αγκαλιάσει θερμά» σε επόμενη συνάντησή τους.

Ο πόλεμος οδήγησε το Ιράν στο να κλείσει ουσιαστικά τα Στενά του Ορμούζ — μια ζωτικής σημασίας αρτηρία για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου — για όλα τα πλοία πλην των δικών του, μειώνοντας δραστικά τις εξαγωγές από τον Κόλπο και αναγκάζοντας τις εισαγωγικές χώρες να αναζητούν εναλλακτικές πηγές.

Στις πρώτες 48 ώρες του αμερικανικού αποκλεισμού, κανένα πλοίο δεν κατάφερε να περάσει από τις αμερικανικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον στρατό των ΗΠΑ. Επιπλέον, εννέα πλοία συμμορφώθηκαν με τις εντολές και επέστρεψαν προς ιρανικά λιμάνια ή παράκτιες περιοχές.

Ωστόσο, το ιρανικό πρακτορείο Fars μετέδωσε ότι υπερδεξαμενόπλοιο υπό αμερικανικές κυρώσεις διέσχισε τα Στενά με κατεύθυνση το λιμάνι Ιμάμ Χομεϊνί, παρά τον αποκλεισμό, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Η ενιαία στρατιωτική διοίκηση του Ιράν προειδοποίησε ότι θα διακόψει τις εμπορικές ροές στον Περσικό Κόλπο, στη Θάλασσα του Ομάν και στην Ερυθρά Θάλασσα — που συνδέεται με τη Διώρυγα του Σουέζ — εάν συνεχιστεί ο αμερικανικός αποκλεισμός.

Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις, η Τεχεράνη εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την ελεύθερη διέλευση πλοίων από την πλευρά του Ομάν, χωρίς τον κίνδυνο επίθεσης, στο πλαίσιο προτάσεων που έχει καταθέσει στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να κλιμακώσουν αν επαναληφθούν οι συγκρούσεις. «Μπορούμε να καταστρέψουμε όλες τις γέφυρες τους σε μία ώρα. Μπορούμε να καταστρέψουμε όλα τα εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας σε μία ώρα. Δεν θέλουμε να το κάνουμε… θα δούμε τι θα συμβεί», δήλωσε στο Fox Business Network.

Ο στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως εμπόδισε 10 πλοία να φύγουν από ιρανικά λιμάνια

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι εμπόδισε δέκα πλοία να φύγουν από ιρανικά λιμάνια κατά τη διάρκεια των πρώτων 48 ωρών του ναυτικού αποκλεισμού των ΗΠΑ στο Ιράν.

«Δέκα πλοία αναγκάστηκαν να κάνουν αναστροφή ως τώρα και κανένα δεν έχει καταφέρει να σπάσει τον αποκλεισμό αφότου τέθηκε σε εφαρμογή», ανέφερε μέσω X το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων το οποίο είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Η CENTCOM είχε αρχικά ανακοινώσει πως ανάγκασε εννιά πλοία να γυρίσουν πίσω, προτού προσθέσει στον απολογισμό της ότι δέκατο σκάφος, υπό σημαία Ιράν, «ανακατευθύνθηκε» προς ιρανικό λιμάνι από αμερικανικό αντιτορπιλικό, το USS Spruance.

Δεδομένα για την κίνηση στη θάλασσα την Τρίτη έδειχναν ότι τουλάχιστον τρία πλοία που αναχώρησαν από ιρανικά λιμάνια πέρασαν το στενό του Ορμούζ, αφού τέθηκε σε εφαρμογή ο αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, αν και κάποια έκαναν κατόπιν αναστροφή, σύμφωνα με τον πάροχο στοιχείων για τις θαλάσσιες μεταφορές Kpler.

Αγκάθι τα πυρηνικά

Οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν αποτέλεσαν βασικό σημείο τριβής στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις. Οι ΗΠΑ πρότειναν 20ετή αναστολή κάθε πυρηνικής δραστηριότητας — μια σαφής υποχώρηση από την πάγια απαίτηση για μόνιμη απαγόρευση — ενώ η Τεχεράνη αντιπρότεινε παύση διάρκειας τριών έως πέντε ετών.

Η Ουάσιγκτον πιέζει, επίσης, για την απομάκρυνση κάθε εμπλουτισμένου πυρηνικού υλικού από το Ιράν, ενώ η ιρανική πλευρά ζητεί την άρση των διεθνών κυρώσεων.

Πηγή που συμμετέχει στις συνομιλίες ανέφερε ότι οι παρασκηνιακές επαφές έχουν σημειώσει πρόοδο στη μείωση των διαφορών, φέρνοντας τις δύο πλευρές πιο κοντά σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να παρουσιαστεί σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε ακόμη

Ανδριόπουλος (DIMAND): Οι 4 πυλώνες ανάπτυξης έως το 2030 – Στα σκαριά νέα projects σε φιλοξενία και προσιτή κατοικία

Φορολογικές δηλώσεις σε τιμή ευκαιρίας και «περίεργες» υποσχέσεις για λιγότερο φόρο

BlackRock: Ποια επενδυτική στρατηγική προτείνει – Τι αναφέρει η έκθεση «Spring Hedge Fund Outlook»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα