Οι γυναίκες στην Ελβετία αμείβονται με τουλάχιστον 40% λιγότερα χρήματα σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους και παίρνουν μικρότερες συντάξεις, όπως προκύπτει από μια έκθεση για το έμφυλο μισθολογικό χάσμα που υιοθέτησε η κυβέρνηση και η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, επικαλούμενη το υψηλό ποσοστό γυναικών που εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης.

H έκθεση της κυβέρνησης με τίτλο ”Έμφυλο Χάσμα Συνολικών Απολαβών”, την οποία είχε αιτηθεί το κοινοβούλιο το 2019, δείχνει ότι η Ελβετία είχε σχετικώς κακή απόδοση στον τομέα αυτό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

“Το 2018, η έκθεση έδειχνε ότι το αντίστοιχο χάσμα για την Ελβετία ήταν 43,2%. Αυτό σημαίνει ότι οι απολαβές των γυναικών είναι 43,2% χαμηλότερες σε σχέση με εκείνες των ανδρών για κάθε ώρα που έχουν εργαστεί στις ηλικίες 15 με 64”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εθνική στατιστική επιτροπή.

Το 2020, το έμφυλο χάσμα στις συντάξεις, διαπίστωσε η έκθεση, ανερχόταν σε 34,6%.

Αυτό αντανακλά τις διαφορές στη συμμετοχή στον εργασιακό χώρο, τις επιπτώσεις στην οικογένεια και στο μοντέλο ζωής και τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ των φύλων στη διάρκεια του χρόνου.

Τα στοιχεία αυτά γίνονται γνωστά προτού οι Ελβετοί ψηφοφόροι κληθούν στις κάλπες για ένα δημοψήφισμα στις 25 Σεπτεμβρίου με το ερώτημα της μεταρρύθμισης ή μη του κρατικού συνταξιοδοτικού συστήματος με την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών κατά ένα χρόνο, στα 65– το ίδιο που ισχύει και με τους άνδρες–και με την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ ώστε να χρηματοδοτηθεί το σύστημα.

Διαβάστε ακόμη:

Εκλογικός νόμος (συνέχεια 2), ο Τσέχος πήρε τη λοταρία από την Intralot και οι τρεις κινητές ρίχνουν δισ. ευρώ στις οπτικές ίνες 

Κρυπτονομίσματα: Η αγορά δείχνει έτοιμη να «ξεσπάσει» έπειτα από 2 δύσκολα χρόνια

Εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο: Μπλόκο σε προσλήψεις και κονδύλια για τους «σπάταλους φορείς» (vids)