Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτήρια υπό το βάρος της εκτόξευσης των τιμών στο φυσικό αέριο και στο ρεύμα, ανακοινώθηκαν νωρίτερα από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη. Την παρουσίαση συντόνιζε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Tο ελληνικό Δημόσιο οφείλει να αποτελέσει το θετικό παράδειγμα για όλη την κοινωνία, να πρωταγωνιστήσει στις πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση ενέργειας, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε τις εξής δράσεις:

-Αμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης 10% το επόμενο διάστημα και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα με τελικό στόχο τη μείωση το 30% μέχρι το 2030

-Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης

– Κίνητρα και αντικίνητρα σε φορείς του Δημοσίου

Για τα κτήρια του δημοσίου αρχικά οι δημόσιοι φόρεις πρέπει να ορίσουν ενεργειακό υπεύθυνο για τον έλεγχο των κτηρίων και των εγκαταστάσεων.

Συστήνουμε συντήρηση κλιματιστικών και ρύθμιση για την ορθολογική ενεργειακή κρίση.

Ζητάμε από όσους εργάζονται στο δημόσιο να λάβουν μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Κατά την αποχώρηση των εργαζομένων θα πρέπει να μεριμνούν για κλείσιμο ηλεκτρικών υπολογιστών και φωτισμού. Ο ενεργειακός υπεύθυνος θα ορίζει ανά όροφο έναν υπάλληλο που θα αποχωρεί τελευταίος.

Για τον οδοφωτισμό των πόλεων προτείνουμε τη βελτιστοποίηση του οδοφωτισμού, την περιορισμένη λειτουργία καλλωπιστικού φωτισμού που μπορεί να μειώσει 35-50% την κατανάλωση.

Τη Δευτέρα 12/9 ξεκινά η πλατφόρμα του προγράμματος Ηλέκτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του δημοσίου με προυπολογισμό 640 εκατ. ευρώ.

Ανάλογες συστάσεις και κίνητρα θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα και για ιδιωτικό τομέα και νοικοκυριά.

Όπως σημείωσε ο κ. Βορίδης από τους 2.495 φορείς του Δημοσίου αυτοί που έχουν ενεργοποιηθεί για το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας με ενεργειακό υπεύθυνο και καταχώριση στοιχείων στην πλατφόρμα ήταν μόλις 221.

Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, το πρώτο, απολύτως απαραίτητο βήμα είναι ο ορισμός ενεργειακού υπεύθυνου, ο οποίος θα μεριμνά για το κλιματιστικό, τον αερισμό και όλες τις απαραίτητες αλλαγές, βελτιώσεις που απαιτούνται για την καλύτερη ενεργειακή απόδοση.

«Όταν ζητάμε σε αυτή την ασύμμετρη συνθήκη από όλους – και από τους πολίτες – εξοικονόμηση ενέργειας, δεν μπορεί να μην πρωτοστατούν οι φορείς του Δημοσίου. Πέρα από οικονομικό είναι και ηθικό ζήτημα» τόνισε ο κ. Βορίδης.

Σύμφωνα με τον υπουργό έχουμε μία αλλαγή του παραδείγματος στη Δημόσια Διοίκηση. Για πρώτη φορά μία οριζόντια πολιτική του Δημοσίου θα συνδέεται με κίνητρα, αλλά και κυρώσεις. Το κίνητρο θα είναι η επιβράβευση μέσω της ενίσχυσης του προϋπολογισμού τους.

Με βάση την ερμηνευτική εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 31/08 σε περίπτωση μη συμμορφώσεως των φορέων του Δημοσίου, σε πρώτο επίπεδο θα υπάρχει η δυνατότητα να μην ενταχθούν οι φορείς στον προγραμματισμό προσλήψεων του Σεπτεμβρίου και στον κύκλο κινητικότητας του Οκτωβρίου.

«Θα είμαστε αυστηροί στο ζήτημα, γιατί θεωρώ ότι ζητείται κάτι αρκετά απλό. και πολύ σημαντικό» τόνισε ο υπουργός.

Σκυλακάκης: Δεν θα ενισχύονται για το ενεργειακό κόστος όσοι Δήμοι δεν συμμορφώνονται

«Μπαίνουμε σε μια νέα πραγματικότητα και ζητούμε τη συνδρομή και τη βοήθεια και των εκάστοτε υπευθύνων για την ενεργειακή εξοικονόμηση και των πολιτών», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, όσον αφορά στους Δήμους, εφόσον δεν επιτυγχάνουν τους στόχους, δεν θα ενισχύονται από το κράτος για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους.

«Στους στόχους που έχουμε βάλει στους φορείς του Δημοσίου προβλέπεται και μπόνους. Θα προστίθεται το 10% της μείωσης κατανάλωσης ενέργειας. Όσες υπηρεσίες πετύχουν 15% ως στόχο, θα ενισχυθούν κατά 5%», είπε ο υπουργός. «Θα αξιολογούνται βεβαίως και οι κατά τόπους συνθήκες», ξεκαθάρισε ο κ. Σκυλακάκης, προσθέτοντας πως «οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με κρίση αγαθή».

Για όσο καιρό ένας φορέας δεν εφαρμόζει την ΚΥΑ δεν θα αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις από ειδικό και γενικό αποθεματικό τόσο για την κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους όσο και για ανάγκες έκτακτου χαρακτήρα, όπως προειδοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός.

« Η εξοικονόμηση 10% ειδικά για τον οδοφωτισμό αποτελεί δεσμευτικό στόχο για την έκτακτη βοήθεια προς τους δήμους στο τέλος του έτους. Όπου ο στόχος δεν επιτυγχάνεται δεν θα ενισχύσει την κάλυψη του ενεργειακού κόστους για το β΄ εξάμηνο όπως έγινε στο α΄ εξάμηνο οπότε και δώσαμε 90-100 εκατομμύρια ευρώ. Αν δηλαδή ένας ΟΤΑ δεν έχει πόρους και ζητα βοήθεια για τον οδοφωτισμό θα πρέπει να πετύχει αυτό τον στόχο», προσέθεσε.

Όπως τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, το ρεύμα κόστισε 700 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο το 2021.

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει αλλαγή του μοντέλου επιδότησης με βάση π.χ. την κατανάλωση ή αν η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδοτεί οριζόντια τους λογαριασμούς ρεύματος ο κ. Σκρέκας είπε πως «μελετούμε σχήματα οικονομικών κινήτρων που θα συνδυάζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση της κατανάλωσης και στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις». Συμπλήρωσε μάλιστα πως τα σχήματα αυτά θα είναι «δίκαια και εστιασμένα».

Όπως ανέφερε, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συγκεκριμένες συστάσεις και συμβουλές για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και στον ιδιωτικό τομέα και στα νοικοκυριά. Θα υπάρξει επίσης επικοινωνιακή καμπάνια που θα βοηθήσει τους καταναλωτές να αναλάβουν δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου συμπλήρωσε πως «η στήριξη της κυβέρνησης στην ελληνική κοινωνία και για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση θα ειναι δυναμική και θα προσαρμόζεται στις εξελίξεις και στις δυνατότητες που υπάρχουν.

Σε ερώτηση για την ανταπόκριση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις εκκλήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας ο κ. Σκρέκας είπε πως η ελληνική κοινωνία έχει αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης. «Η κατανάλωση του φυσικού αερίου τον Ιούνιο ήταν μειωμένη κατά 22% και τον Ιούλιο κατά 14%.  Αυτό αποδεικνύει ότι η ελληνική κοιν έχει καταλάβει ότι ένας τρόπος να μειώσει τον λογαριασμό είναι να εξοικονομήσει ενέργεια» ανέφερε.

Πρόσθεσε πάντως πως αυτό πρέπει να συνεχιστεί τους χειμερινούς μήνες, καθώς «υπάρχει πάντα η πιθανότητα η Ευρώπη να προχωρήσει σε μία υποχρεωτική μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου εφόσον αυτό αποφασιστεί από ενισχυμένη πλειοψηφία στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας.

Τα κυβερνητικά μέτρα έρχονται δύο μήνες μετά τις ανακοινώσεις του καλοκαιριού που οι κ.κ Σκυλακάκης και Σκρέκας είχαν παρουσιάσει τις παρεμβάσεις και έναν οδικό χάρτη που όριζε τις προτεραιότητες και τις ευθύνες των δημόσιων λειτουργών. Και ενώ η κρίση κλιμακώνεται με κίνδυνο ακόμη και την ασφαλή τροφοδοσία της χώρας, ελάχιστοι φορείς του Δημοσίου ανταποκρίθηκαν.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΕΠ: Προς νέο άλμα 5% και μεγαλύτερα περιθώρια για παροχές και στήριξη

Εκλογικός νόμος (συνέχεια 2), ο Τσέχος πήρε τη λοταρία από την Intralot και οι τρεις κινητές ρίχνουν δισ. ευρώ στις οπτικές ίνες

Μύλοι Αλλατίνη: Σήμερα «κληρώνει» για την επόμενη μέρα του βιομηχανικού συγκροτήματος (pics)