Στις αρχές Σεπτεμβρίου, στην Ουάσιγκτον, θα αρχίσει ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και της Κίνας για τα εμπορικά θέματα. Στην απόφαση αυτή κατέληξαν τα δύο μέρη κατά τον πρόσφατο γύρο συνομιλιών που πραγματοποιήθηκε στην Σανγκάη στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας και διήρκεσε δυο 24ωρα.

Αντικείμενο της συγκεκριμένης φάσης των συνομιλιών ήταν η προσπάθεια αύξησης των εισαγωγών από την Κίνα αμερικανικών αγροτικών προϊόντων αλλά, ταυτόχρονα, και η προσπάθεια από την αμερικανική πλευρά να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες που να καθιστούν εφικτή την αύξηση αυτή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, στις συνομιλίες, ακόμη, είχαν συμπεριληφθεί θέματα όπως η μεταφορά τεχνολογίας, η πνευματική ιδιοκτησία, διάφορες υπηρεσίες, σύνορα χωρίς δασμούς και θέματα που άπτονται του εμπορίου  αγροτικών προϊόντων.

Η πλευρά της Κίνας επιβεβαίωσε ότι επικεντρώνεται στο θέμα της αύξησης των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ, χαρακτήρισε ως εποικοδομητικές τις συνομιλίες και ευελπιστεί σε μια συμφωνία μετά και τον γύρο που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ο πρόεδρος Τραμπ δεν παρέλειψε να κάνει μια επιθετική παρέμβαση με σειρά μηνυμάτων twitter κατηγορώντας την Κίνα ότι δεν θέλει να πάει  σε μια άμεση συμφωνία. Είπε ακόμη ότι δεν φαίνεται να θέλει να αυξήσει τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ. Κατέληξε δε με έναν πολιτικό ισχυρισμό, αναφέροντας ότι η Κίνα του δίνει την εντύπωση ότι προτιμά να περιμένει τις εκλογές, ώστε σε περίπτωση που εκλεγεί μια πιό διαλλακτική κυβέρνηση, π.χ.  των Δημοκρατικών, να μπορεί να βγεί αυτή κερδισμένη σε βάρος των ΗΠΑ.

Απαντώντας στον Τραμπ ο Χούα Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε ότι δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ να ασκούν μια πολιτική  έντονης πίεσης.

Η εφημερίδα Global Times του Πεκίνου, πάντως , σε άρθρο της επισημαίνει ότι σε περίπτωση που από την συμφωνία η Κίνα χάσει σε θέματα που αφορούν την εμπορική της ανεξαρτησία, τότε η «μη συμφωνία» είναι προτιμότερη.

Από την άλλη πλευρά όσο δεν διαφαίνεται μια εξέλιξη που οδηγεί προς μια συμφωνία, οι κατασκευαστές ημιαγωγών και λογισμικού στη Silicon Valley θα εξακολουθούν να ζούν στο σκοτάδι, καθώς ουδείς γνωρίζει τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση.