Αντιμέτωποι με ένα μακρύ και ζεστό καλοκαίρι φαίνεται ότι βρίσκονται οι Ιταλοί, καθώς η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι σχεδιάζει να βάλει όριο στον τρόπο χρήσης των κλιματιστικών σε σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες. Η «επιχείρηση θερμοστάτης», όπως έχει ονομαστεί, στοχεύει στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, μέσω του περιορισμού της κατανάλωσης. 

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Ρώμη εξετάζει τη χρήση του κλιματιστικού σε θερμοκρασίες όχι κάτω των 25 βαθμών Κελσίου, κάτι που -συνδυαστικά με άλλα μέτρα- θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 2 έως 4 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου μέσα στο 2022. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, από 2 έως 4 δισ. κυβικά μέτρα κυμαίνεται η μέση ετήσια κατανάλωση 2,7 εκατομμυρίων νοικοκυριών.  

«Θέλουμε να έχουμε ειρήνη ή να έχουμε ανοιχτά τα κλιματιστικά» είχε διερωτηθεί προ ημερών ο Ιταλός πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας το παραπάνω μέτρο. Στο μυαλό του Ντράγκι, εξάλλου, υπάρχει και το σενάριο της επιβολής ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό αέριο, Νο.1 προμηθευτή της Ευρώπης.  Ας σημειωθεί ότι αν σταματήσουν σήμερα οι εισαγωγές, τα αποθέματα της γειτονικής χώρας θα φθάσουν έως τον προσεχή Οκτώβριο.

Η Ιταλία εισάγει περίπου το 95% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί, με το 40% να προέρχεται από τη Ρωσία. Αναζητώντας εναλλακτικές επιλογές, η Ρώμη υπέγραψε προσφάτως νέες συμφωνίες αγοράς από την Ανγκόλα, την Αλγερία και τη Δημοκρατία του Κονγκό. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η πλήρης απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο θα καταστεί εφικτή σε περίπου 18 μήνες. 

Σύμφωνα δημοσίευμα της εφημερίδας Corriera della Sera, οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από 1η Μαΐου και θα διαρκέσουν έως 31 Μαρτίου του 2023, καθώς πέραν των 25 βαθμών του καλοκαίρι, τα κλιματιστικά δεν θα πρέπει να λειτουργούν ούτε άνω των 21 βαθμών κατά τη διάρκεια του χειμώνα. 

Η «επιχείρηση θερμοστάτης θα περιλαμβάνει σχολεία, ταχυδρομεία, κρατικές υπηρεσίες κι άλλα δημόσια κτίρια (εξαιρούνται νοσοκομεία ή νοσηλευτικά κέντρα). Τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 500 έως 3.000 ευρώ.  

Διαβάστε επίσης:

Twitter: Τα «απόνερα» του χρυσού deal με τον Έλον Μασκ – Τα αναπάντητα ερωτήματα (vid + tweets)

Ο Μητσοτάκης σκέφτεται τη ΔΕΗ, o Tσίπρας τις εσωκομματικές κάλπες και οι «Μπάκοι» φτιάχνουν χλιδάτα γραφεία (αλλά από media… ψόφια πράγματα)

Ανακάμπτουν οι τιμές των μετάλλων μετά το sell off της Δευτέρας