Ένα μέρος των ισχυρών απωλειών της Δευτέρας ανακτά η αγορά των εμπορευμάτων στα διεθνή χρηματιστήρια, ενόσω η Κίνα δεσμεύεται να υλοποιήσει μέτρα στήριξης της εγχώριας οικονομίας, οι προοπτικές της οποίας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά εξαιτίας του lockdown για τον κορωνοϊό. 

Η κεντρική τράπεζα της Νο.2 οικονομίας του πλανήτη προανήγγειλε σήμερα την αύξηση της νομισματικής στήριξης προς την πραγματική οικονομία, ιδίως για όσες βιομηχανίες και επιχειρήσεις επλήγησαν και πλήττονται από την πανδημία. Λίγο νωρίτερα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας είχε σπεύδει να μειώσει το όριο του αποθέματος ξένου συναλλάγματος που χρειάζεται μια τράπεζα να διαθέτει, σε μια προσπάθεια ανακοπής των ρευστοποιήσεων στο κινεζικό γουάν. 

Τα αυστηρά και διαδοχικά lockdown, τα οποία επιβάλλονται από τις τοπικές αρχές για την αναχαίτιση του κύματος κορωνοϊού, αναμένεται να πλήξουν τις καταναλωτικές δαπάνες και να προκαλέσουν νέους τριγμούς στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Αποτέλεσμα είναι ο στόχος για ανάπτυξη 5,5% το 2022 να είναι ολοένα και περισσότερο αμφίβολος. 

Με δεδομένο ότι η Κίνα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές αλλά και παραγωγούς εμπορευμάτων -από σίδηρο έως ψευδάργυρο- οι επενδυτές έσπευσαν τη Δευτέρα να ρευστοποιήσουν τις τοποθετήσεις τους στην αγορά, προκαλώντας την κατάρρευση των τιμών. 

Σήμερα, ωστόσο, μετά τις δεσμεύσεις της κεντρικής τράπεζας για στήριξη της οικονομίας και των βιομηχανιών, η αγορά εμπορευμάτων ανακάμπτει και ανακτά ένα μέρος των χθεσινών απωλειών. Για παράδειγμα, στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, ο χαλκός ενισχύεται στο +1,2% και τα 9.890 δολάρια ανά τόνο, ενώ η τιμή του ψευδάργυρου αυξάνεται κατά 0,7% και του αλουμινίου κατά 0,5%. Το σίδηρο, τέλος, καταγράφει άνοδο στο +2% και τα 138,95 ανά τόνο.  

Διαβάστε επίσης:

Ο Μητσοτάκης σκέφτεται τη ΔΕΗ, o Tσίπρας τις εσωκομματικές κάλπες και οι «Μπάκοι» φτιάχνουν χλιδάτα γραφεία (αλλά από media… ψόφια πράγματα)

Θέμα χρόνου η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Ρεύμα: Πόσα θα πλήρωναν οι καταναλωτές χωρίς τις επιδοτήσεις (πίνακας)