Τον γύρο του κόσμου κάνει από χθες η είδηση του «χρυσού» deal ύψους 44 δισ. δολαρίων ανάμεσα στον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της Tesla Έλον Μασκ και στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter, ωστόσο λίγα είναι γνωστά για τα σχέδια του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο αναφορικά με το μέλλον της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, ο Μασκ πρόκειται να πληρώσει 54,20 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά για το Twitter. Η ανακοίνωση έβαλε τέλος σε μία έντονη δημόσια συζήτηση που ακολούθησε μετά την γνωστοποίηση της πρόθεση εξαγοράς της πλατφόρμας από τον Μασκ και η οποία διήρκεσε σχεδόν μία βδομάδα.

Στη ανακοίνωση της Δευτέρας, το Twitter ανέφερε ότι ο Μασκ εξασφάλισε χρηματοδότηση 46,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τα 21 δισ. να είναι δικά του χρήματα και το υπόλοιπο ποσό δάνεια από τη Morgan Stanley και άλλους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν όροι χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση της συναλλαγής». Και κατόπιν αυτού, ο Μασκ αποκτά πλέον την εταιρεία.

Και μέχρι στιγμής μόνο αυτό είναι ξεκάθαρο, καθώς πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Χρήστες, εργαζόμενοι, επενδυτές και πολιτικοί περιμένουν με ανυπομονησία να ακούσουν περισσότερα τις επόμενες ημέρες για μια σειρά θεμάτων, τα οποία αναλύει το CNBC.

Ποιος θα είναι ο νέος CEO

Ο σημερινός Διευθύνων Σύμβουλος Παράγκ Αγκραουάλ ηγήθηκε της εταιρείας για μόλις πέντε μήνες μετά τη διάδοχη του συνιδρυτή Τζακ Ντόρσεϊ. Πολύ σύντομα ο Αγκραουάλ βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα «επιθετικό» Μασκ, ο οποίος απέκτησε περίπου το 9% των μετοχών κααι συμφώνησε για λίγο να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο.

Στη συνέχεια, ο Μασκ ακύρωσε αυτήn τη συμφωνία και επέλεξε αντ ’αυτού να επιδιώξει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας, με τον Αγκραουάλ να προειδοποιεί για πιθανούς μελλοντικούς περισπασμούς.

«Το Twitter έχει έναν σκοπό και συνάφεια που επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο Αγκραουάλ σε σχολίαζοντας την είδησ εξαγοράς . «Βαθιά περήφανοι για τις ομάδες μας και εμπνευσμένοι από τη δουλειά που δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική».

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, το δίδυμο Μασκ- Αγκραουάλ είναι απίθανο να έχει ένα κοινό μέλλον στην εταιρεία.

«Το Twitter έχει έναν σκοπό που επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο. Είμαστε βαθιά περήφανοι για την ομάδα μας και εμπνευσμένοι από τη δουλειά που έχει γίνει και που δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική».

Για αβέβαιο μέλλον κάνει λόγο ο Αγκραουάλ

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Twitter Παράγκ Αγκραουάλ δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ότι το μέλλον της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης είναι αβέβαιο μετά την εξαγορά της από τον δισεκατομμυριούχο Ελον Μασκ.
Ο Μασκ θα δεχτεί ερωτήσεις από το προσωπικό του Twitter αργότερα, όπως ανακοίνωσε στους εργαζόμενους η εταιρεία.

Καθώς ο Αγκραουάλ άκουγε τις ερωτήσεις για τα σχέδια του Μασκ αναφορικά με την εταιρία, την πιθανότητα απολύσεων, αλλά και τις σκέψεις του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας για την ίδια συμφωνία, απέφυγε αρκετές ερωτήσεις, υποστηρίζοντας ότι αυτές θα έπρεπε να απαντηθούν από τον Μασκ.

Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι ο Twitter θα πρέπει να είναι μία πλατφόρμα που θα προωθεί την ελευθερία του λόγου.

Οι εργαζόμενοι ρώτησαν τον Αγκραουάλ το αν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο λογαριασμός του οποίου στο Twitter ανεστάλη μόνιμα την προηγούμενη χρονιά, θα μπορέσει να επανέλθει στο μέσο μετά την ανάληψη του ελέγχου από τον Μασκ.

«Aπό τη στιγμή που η συμφωνία κλείσει, δεν ξέρουμε προς ποια κατεύθυνση θα πάει η πλατφόρμα», απάντησε ο Αγκραουάλ σε μία ερώτηση που ήταν σχετική με τον Τραμπ. Πιστεύω πως όταν έχουμε μία ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Έλον, θα είναι μία ερώτηση την οποία θα πρέπει να του θέσουμε».

Ο Αγκραουάλ είπε στους εργαζόμενους ότι δεν υπάρχουν σχέδια για απολύσεις.

Ο Μπρετ Τέιλορ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Twitter είχε ως στόχο να διαβεβαιώσει τους εργαζόμενους ότι η συμφωνία με τον Μασκ έδωσε προτεραιότητα στην “λειτουργική συνέχεια” μέχρι το κλείσιμο της συμφωνίας.

«Νομίζω ότι αισθανόμαστε πολύ άνετα ότι (η συμφωνία) δίνει σε αυτή την ομάδα την ικανότητα να συνεχίσει να κάνει την εταιρία επιτυχή, μεταξύ της υπογραφής και του κλεισίματος της μεταβίβασης», είπε ο Τέιλορ.

Ποιος θα είναι στο διοικητικό συμβούλιο

Το διοικητικό συμβούλιο, με επικεφαλής τον συν-CEO της Salesforce, Μπρετ Τέιλορ, υιοθέτησε ένα τακτική υποτίμησης εταιρείας για να αποφύγει την εξαγορά από τον Μασκ. Αυτό έγινε αφότου ο Μασκ αρνήθηκε να ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο.

Ο Μασκ έχει την ευκαιρία να προβεί σε αλλαγές στον Διοικητικό Συμβούλιο και ο κατάλογος των πιθανών υποψηφίων που θα τον βοηθήσουν σ΄αυτό το ταξίδι είναι μακρύς. Αυτός και ο Ντόρσεϊ έχουν φαίνεται να έχουν έρθει κοντά τον τελευταίο καιρό. Θα μπορούσε να επιλέξει να ενώσει τις δυνάμεις του με τον επίσης δισεκατομμυριούχο Ντόρσεϊ;

Πόσο έλεγχο θα ασκήσει ο Μασκ

Το Twitter ανέφερε ότι η εταιρεία εξαγοράζεται από «μια οντότητα που ανήκει εξ ολοκλήρου στον Έλον Μασκ». Αυτό δεν λέει τίποτα για τον βαθμό ελέγχου που θα έχει ο μεγα-δισεκατομμυριούχος.

Ο Μασκ είναι σήμερα Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, και της SpaceX, η αξία της οποίας αποτιμάται στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχει επίσης τις start-ups Neuralink και The Boring Company.

Θα ακολουθήσει την προσέγγιση του Τζεφ Μπέζος με την Washington Post και θα επιτρέψει σε μια ανεξάρτητη ομάδα διαχείρισης να διευθύνει τις επιχειρήσεις; Ή θα είναι ο κύριος ιδιοκτήτης;

Η απάντηση σ΄αυτό το ερώτημα θα συμβάλει πολύ στο να αποκτήσουμε μία εικόνα για τον βαθμό και το είδος της εποπτείας που θα έχει ο Μασκ στο περιεχόμενο της πλατφόρμας και για το εάν πολλοί επιδραστικοί χρήστες του Twitter -που τώρα έχουν απομακρυνθεί- από τον ιστότοπο θα επιστρέψουν σύντομα.

Πώς θα είναι το Twitter

Ο Μασκ προσπάθησε να συγκεντρώσει γνώμες για τα χαρακτηριστικά του Twitter, ζητώντας από τους 83 και πλέον εκατομμύρια ακολούθους του να εξετάσουν αν θέλουν ορισμένες αλλαγές όπως ένα edit button. Θα λάβει αποφάσεις με βάση αυτό που θέλουν οι χρήστες;

Δείτε τι είπε στην ανακοίνωση: ««Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία του χωριού, όπου συζητιούνται ζητήματα κρίσιμα για το μέλλον της ανθρωπότητας», είπε αφότου ανακοινώθηκε το deal. «Θέλω επίσης να κάνω το Twitter καλύτερο από ποτέ, βελτιώνοντας το προϊόν με νέες δυνατότητες, κάνοντας τους αλγόριθμους ανοιχτού κώδικα για να αυξήσω την εμπιστοσύνη, νικώντας τα spam bots (ψεύτικων λογαριασμών)  και επαληθεύοντας την ταυτότητα όλων των ανθρώπων. Το Twitter έχει τεράστιες δυνατότητες — ανυπομονώ να συνεργαστώ με την εταιρεία και την κοινότητα των χρηστών για να τις ξεκλειδώσω.» Τι εννοεί ο Μασκ με τον όρο ελευθερία του λόγου; Σε ένα tweet του τη Δευτέρα, έγραψε: «Ελπίζω ότι ακόμη και οι χειρότεροι επικριτές μου θα παραμείνουν στο Twitter, γιατί αυτό σημαίνει ελευθερία του λόγου».

Επιστρέφει ο Τραμπ;

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποκλείστηκε από το Twitter πέρυσι για παραβίαση των κανόνων του – μια κίνηση που προκάλεσε την οργή όχι μόνο του ίδιου αλλά και πολλών συντηρητικών πολιτικών. Ο Μασκ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν του αρέσει αυτό που θεωρεί ως πολιτικές λογοκρισίας της εταιρείας.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα επιστρέψει στο Twitter, ακόμη και αν ο λογαριασμός του ξεμπλοκαριστεί μετά την αγορά της πλατφόρμας από τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ.
Ο Τραμπ είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι θα ανοίξει επισήμως λογαριασμό στη δική του εταιρεία Truth Social εντός των επόμενων επτά ημερών, όπως είχε ήδη προγραμματίσει να κάνει.

«Δεν θα πάω στο Twitter, θα μείνω στο Truth. Ελπίζω ο Έλον να αγοράσει το Twitter επειδή θα κάνει βελτιώσεις και είναι καλός άνθρωπος, αλλά εγώ θα μείνω στο Truth», είπε.

Τι θα γίνει με τους υπαλλήλους

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla ε’ίχε δηλώσει ότι ήθελε να ιδιωτικοποιήσει το Twitter επειδή πιστεύει ότι δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητές του ως πλατφόρμα για την ελευθερία του λόγου.

Ιδιωτικοποιώντας την εταιρεία, ο Μασκ πρέπει να βρει μια εντελώς νέα δομή για τις αμοιβές των εργαζομένων. Τα υπάρχοντα επιδόματα και ανταμοιβές δεν έχουν πλέον νόημα. Θα αντικατασταθούν με συμετοχή στις μετοχές της εταιρείας στη νέα έκδοχή του Twitter, δίνοντας στους υπαλλήλους δυνατότητες να αυξήσουν τα έσοδά τους εάν η εταιρεία βγει στο χρηματιστήριο για δεύτερη φορά;

Ο κλάδος της τεχνολογίας αντιμετωπίζει μια αυστηρότερη και άκρως ανταγωνιστική αγορά εργασίας. Οι εργοδότες βρίσκονται υπό μεγαλύτερη πίεση από ποτέ να διατηρήσουν το προσωπικό τους.

Και ποιους θα κρατήσει ο Μασκ; Εάν καταργήσει τις πρακτικές εποπτείας περιεχομένου, πολλοί υπάλληλοι ξαφνικά θα βρεθούν χωρίς αντικείμενο εργασίας. Θα γίνουν οι εργαζόμενοι του twitter ο «στρατός» του Μασκ;

Οι επενδυτές της Tesla

Εάν επενδύσετε στην Tesla (με κεφαλαιοποίηση 1 τρισεκατομμύριο δολάρια), είναι πιθανό να ποντάρετε στη δυνατότητα του Μασκ να συνεχίσει τα «μαγικά» του, καθώς  ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου είναι ιδιαίτερα δραστήριος, σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο. Θα μπορούσε η εξαγορά να απογοητεύσει τους επενδυτές της αυτοκινητοβιομηχανίας; Οι μετοχές της Tesla υποχώρησαν ελαφρώς τη Δευτέρα και σημείωσαν πτώση 2,3% από την ανακοίνωση της προσφοράς του Μασκ στις 14 Απριλίου.

Διαβάστε ακόμα:

Βουτιά 25% στην τιμή του φυσικού αερίου τον Απρίλιο – Στα 91 ευρώ η μεγαβατώρα

Τι οδηγεί ο Ζούκερμπεργκ; Ρίξτε μια ματιά στο γκαράζ του

Ο Μητσοτάκης σκέφτεται τη ΔΕΗ, o Tσίπρας τις εσωκομματικές κάλπες, οι «Μπάκοι» φτιάχνουν χλιδάτα γραφεία (αλλά από media… ψόφια πράγματα) και στα σούπερ μάρκετ έρχονται ντηλάκια