Για το θέμα των μαχητικών Eurofighter τοποθετήθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Όλαφ Σολτς, πριν τη σημερινή συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος σύμφωνα με το Bloomberg σκόπευε να ζητήσει την αγορά 40 μαχητικών Eurofighter από τη Γερμανία, αλλά ο Όλαφ Σολτς δεν ήθελε να δώσει έγκριση, ενοχλήθηκε από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου και απάντησε με επιθετικό ύφος.

«Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να διεξάγεται απρόσκοπτα η συνεργασία μας με τη Γερμανία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Η Γερμανία μπορεί να μας δώσει μαχητικά, μπορεί και όχι. Είναι, όμως, η Γερμανία η μόνη χώρα που παράγει μαχητικά στον κόσμο;

Μην μας προκαλείτε με τέτοιες ερωτήσεις. Κάντε μας ερωτήσεις ευσυνείδητες και ανθρώπινες. Δουλεύουμε γι’ αυτά και μπορούμε να προμηθευτούμε από πολλά μέρη. Σύντομα θα σας δώσουμε τις απαντήσεις μας σε αυτό το θέμα», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σημαντικό μέρος των δηλώσεων του Προέδρου της Τουρκίας ήταν αφιερωμέο στις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα και, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, αναρωτήθηκε αν «θα μείνουμε εμείς με τα χέρια σταυρωμένα», την ώρα που πλήττονται χώροι λατρείας και νοσοκομεία. «Δεν υπάρχουν στην Τορά οι βομβαρδισμοί νοσοκομείων και οι δολοφονίες παιδιών. Δεν μπορείτε να κάνετε αυτά τα πράγματα. Πώς σκοτώνουν αυτά τα παιδιά εδώ;», τόνισε.

«Εμείς δεν έχουμε κανένα χρέος στο Ισραήλ. Αυτοί που χρωστούν δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα. Δεν κουβαλάμε το βάρος του Ολοκαυτώματος. Ο σεβασμός μας για τον άνθρωπο είναι διαφορετικός. Είμαι ένας ηγέτης που πήρε πρώτα θέση για τον αντισημιτισμό στην πρωθυπουργία μου. Δεν χρωστάμε σε κανέναν εξαιτίας αυτού», δήλωσε παρουσία του Όλαφ Σολτς.

Για το θέμα των ομήρων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι το Ισραήλ κρατάει πολύ περισσότερους ομήρους. «Γίνεται λόγος για ανταλλαγή ομήρων. Όταν λέτε όμηροι, ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων στο Ισραήλ και ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων που κρατάει η Χαμάς στην άλλη πλευρά;», παρατήρησε.

Ξεδιπλώνοντας την ατζέντα των συνομιλιών που θα ακολουθούσαν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα συζητήσει με τον Όλαφ Σολτς και το μεταναστευτικό, ενώ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ανέφερε ότι «εδώ και καιρό έχουμε δικαιολογημένες προσδοκίες όσον αφορά την Τελωνειακή Ένωση και την απελευθέρωση των θεωρήσεων (σ.σ. για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ). Επί 52 χρόνια η Τουρκία περιμένει στην πύλη της ΕΕ. Θα συζητήσουμε την επιτάχυνση των διαδικασιών θεώρησης των πολιτών μας μέχρι να επιτευχθεί η απελευθέρωση των θεωρήσεων».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας πως η Τουρκία είναι μία από τις κορυφαίες χώρες του ΝΑΤΟ, μια χώρα στην πρώτη πεντάδα. «Η Τουρκία δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα στο ΝΑΤΟ», είπε και σχολίασε: «Ανεξάρτητα από το ποιος έχει, ποια άποψη στο ΝΑΤΟ, στο πλευρό τίνος είναι όλοι μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας; Της Ουκρανίας… Εμείς συνομιλούμε και με την Ουκρανία και με τη Ρωσία. Αλλά εμείς ήμασταν αυτοί που μεταφέραμε 33 εκατομμύρια τόνους σιτηρών από τον διάδρομο προς την Ευρώπη και την Αφρική».

Διαβάστε ακόμη

Εθνική: Τα 15 ισχυρά ονόματα στο placement – Το 88% της έκδοσης σε long θεσμικούς επενδυτές (upd)

TikTok – Facebook: Η συμμαχία τους για το «μπλόκο» της ΕΕ – H στάση των λοιπών Big Tech

Αυτό που πρέπει να αποφεύγουμε μετά τα 50 είναι κάτι μη αναμενόμενο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ