Την ετοιμότητα της Άγκυρας να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο για να εξασφαλίσει μια διαρκή ειρήνη ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία εξέφρασε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας.

Ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ερντογάν, ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία προσέφερε και διπλωματική υποστήριξη σε ό,τι αφορά τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, οι Ερντογάν και Ζελένσκι μίλησαν για τη συνεργασία σε ζητήματα ασφαλείας σχετικά με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, για ανταλλαγή αιχμαλώτων και για τη συμφωνία για τα σιτηρά.

«Θίξαμε θέματα συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, ιδιαίτερα σε σχέση με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια -oι κατακτητές δεν πρέπει να βρίσκονται εκεί- την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, την εξέλιξη της συμφωνίας για τα σιτηρά. Χάρηκα που άκουσα ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην υλοποίηση του δικού μας ειρηνευτικού σχεδίου», αναφέρεται στην ανάρτηση.

Eπίσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στον οποίο είπε ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία θα πρέπει να υποστηριχθούν από «μονομερή κατάπαυση του πυρός» και ένα «όραμα για μια δίκαιη λύση».

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία είναι ανοικτή στον διάλογο για την Ουκρανία, αλλά το Κίεβο θα πρέπει να δεχθεί την απώλεια εδαφών πουδιεκδικεί η Ρωσία.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντολιάκ επανέλαβε σήμερα ότι το Κίεβο απορρίπτει οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία που θα επέτρεπε στη Μόσχα να κρατήσει τα ουκρανικά εδάφη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία (ο Πούτιν) με τη λέξη ‘συνομιλίες’ προτείνει στην Ουκρανία και τον κόσμο να αναγνωρίσουν ‘το δικαίωμά του να καταλαμβάνει ξένα εδάφη’ και ‘να εδραιώσει την απουσία νομικών συνεπειών για τις μαζικές δολοφονίες σε ξένο έδαφος’. Είναι απολύτως απαράδεκτο», δήλωσε ο Ποντολιάκ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε δηλώσει στις 29 Δεκεμβρίου ότι η Ρωσική Ομοσπονδία αρνείται να διεξάγει συνομιλίες με την Ουκρανία στη βάση του «ειρηνευτικού σχεδίου» που πρότεινε ο Βολοντίμιρ Ζελέσνκι.

Διαβάστε ακόμη

Μοναχικός… ταύρος η Deutsche Bank: «Βλέπει» άνοδο 14% για τις ευρωπαϊκές αγορές

Αύξηση κερδών 341% για τις εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρείες με δεξαμενόπλοια

Ουκρανία: Πτώση 30,4% στο ΑΕΠ λόγω του πολέμου – Η μεγαλύτερη μετά την ανεξαρτησία από την ΕΣΣΔ