Διεθνή

Ερντογάν: «Τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια» (και) του νέου Κεντρικού Τραπεζίτη

  • newsroom


Αποφασισμένος για μείωση επιτοκίων και πληθωρισμού δηλώνει ο Τούρκος Πρόεδρος, που εκτίμησε ότι η πρόσφατη κατρακύλα της λίρας δεν έχει οικονομική βάση

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να μειώσει τα επιτόκια και τον πληθωρισμό σε μονοψήφια νούμερα διατράνωσε σήμερα ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στέλνοντας παράλληλα ένα διαφορετικό μήνυμα από τον νέο κεντρικό τραπεζίτη ο οποίος επί τρεις εβδομάδες από τον διορισμό του προσπαθεί να πείσει αγορές και αναλυτές για την ανεξαρτησία της Τράπεζας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος προχώρησε στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του αμφιλεγόμενου σχεδίου του για τη δημιουργία διώρυγας στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παρακάμψει το πολυσύχναστο Στενό του Βοσπόρου που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε τον πληθωρισμό, ο οποίος επιταχύνθηκε πρόσφατα, σε μονοψήφια νούμερο», δήλωσε ο Ερντογάν, απευθυνόμενος σε βουλευτές του κόμματός του ΑΚ στην Άγκυρα σήμερα Τετάρτη. «Είμαστε επίσης αποφασισμένοι να μειώσουμε τα επιτόκια σε μονοψήφια νούμερα».

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος εναντιώνεται σταθερά και σθεναρά στα υψηλά επιτόκια, εκτιμώντας ότι επιδεινώνουν τον πληθωρισμό, άποψη που θεωρείται ανορθόδοξη οικονομικά. Ο προηγούμενος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας  Νασί Αμπάλ είχε προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να σταθεροποιήσει το νόμισμα της χώρας, γεγονός που του κόστισε την θέση του. Η αποπομπή του Αγκμπάλ προκάλεσε νέα πτώση στην τουρκική λίρα και συνεχείς δηλώσεις του νέου επικεφαλής Σαχάπ Καβτζίογλου -ο οποίος έχει διατελέσει και βουλευτής του κόμματος του Ερντογάν- για την ανεξαρτησία της Τράπεζας. Ο Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η πρόσφατη κατρακύλα της λίρας δεν έχει οικονομική βάση.

Οι σημερινές δηλώσεις του Ερντογάν γίνονται μια εβδομάδα πριν την πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας για τον καθορισμό των επιτοκίων υπό τον νέο κυβερνήτη της. Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περίπου το 12% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τότε που ο Νασί Αγκμπάλ αποπέμφθηκε.

Ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Καβτζίογλου, στις τρεις εβδομάδες που βρίσκεται στη θέση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια από το τρέχον επίπεδο του 19% στο οποίο τα αύξησε ο προκάτοχός του. Επιπλέον έχει δηλώσει ότι οι αγορές δεν θα πρέπει να προεξοφλούν τις κινήσεις της τράπεζας με δεδομένο ότι στο παρελθόν έχει υπερασπιστεί τη γραμμή του Προέδρου για μείωση των επιτοκίων.

Σήμερα πάντως το τουρκικό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,48% και διαμορφώνεται στις 8,1660 λίρες ανά δολάριο.

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Διαβάστε ακόμα: 

«Πέρασε» η ΑΜΚ από τη Γενική Συνέλευση της Πειραιώς – Τι απάντησε ο Χρ. Μεγάλου στους μετόχους 

SMS στο 13032: Ποιες είναι οι «παγίδες» – Τι πρέπει να ξέρετε για καταστήματα, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία (vid)

Δώρο Πάσχα: Πότε θα δοθεί και πώς υπολογίζεται – Διευκρινίσεις για εργαζόμενους σε αναστολή (vid)