Μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2022 αναμένεται να συνεχιστούν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, σύμφωνα με την Euler Hermes. Η εταιρεία υποστηρίζει πως το παγκόσμιο εμπόριο θα πληγεί από την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων της Κίνας και την μεταβλητότητα της αγοράς κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου της κινεζικής πρωτοχρονιάς.

Οι αναλυτές υπολογίζουν πως τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας θα πλήξουν τόσο τη ναυτιλία όσο και τη γενικότερη εφοδιαστική αλυσίδα αυτή καθεαυτή. 

Το 75% των ελλείψεων οφείλονται στην επιβράδυνση της παραγωγής αγαθών, ενώ το υπόλοιπο 25% οφείλεται στα προβλήματα στη ναυτιλία.

Παρ’ όλα αυτά, η Euler Hermes αναμένει πως θα υπάρξει περιορισμός της κρίσης το δεύτερο εξάμηνο του 2022. 

Κορύφωση της ζήτησης

Οι καταναλωτές συνεχίζουν να αγοράζουν αγαθά αλλά η Euler Hermes υποστηρίζει πως η ζήτηση έχει κορυφωθεί. 

Σύμφωνα με την έρευνα, αν και οι αποταμιεύσεις των πολιτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν έχουν στερεύσει ακόμα, η ζήτηση αναμένεται να μειωθεί.

Ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες οικονομίες, τα νοικοκυριά προτιμούν τη βιώσιμη κατανάλωση, ενώ τα αγαθά που αγόρασαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα κρατήσουν για μερικά χρόνια ακόμα.

Η διόρθωση αυτή της αυξημένης ζήτησης θα άρει τις πιέσεις και θα επηρεάσει θετικά την εφοδιαστική αλυσίδα.

Αποθέματα

Μετά από τη μείωση των αποθεμάτων το 2020, οι εταιρείες ξεκίνησαν αγώνα δρόμου για την αντιμετώπιση της δραστικά και απότομα αυξημένης ζήτησης. Η Euler Hermes αναφέρει πως η επέκταση της χωρητικότητας πολλών βιομηχανιών έχει βελτιωθεί, κάτι που υποδεικνύει μετά-πανδημική αύξηση των αποθεμάτων.

Ναυτιλία

Μειωμένη αναμένεται να είναι και η… κίνηση στα λιμάνια, το β’ εξάμηνο του 2022, λόγω της αύξησης της χωρητικότητας. 

Το κόστος ναυτιλιακών μεταφορών αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα το 2022, αλλά η χωρητικότητα θα αυξηθεί, μετά από το ρεκόρ παραγγελιών νέων πλοίων, το οποίο κυμαίνεται στο 6,4% του παγκόσμιου στόλου.

Επιπροσθέτως,  $17 δισ. θα επενδυθούν για τη βελτίωση των υποδομών και των υδάτινων οδών στις ΗΠΑ.

Ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου

Η ανάλυση προέβλεψε πως ο όγκος του συνολικού παγκόσμιου εμπορίου θα αυξηθεί κατά 5,4% το 2022 και 4% το 2023, μετά από αύξηση της τάξης του 8,3% το 2021. 

Παρ’ όλα αυτά, οι εμπορικές ανισορροπίες θα επιδεινωθούν. Η Euler Hermes υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ θα έχουν ρεκόρ ελλειματικού εμπορικού ισοζυγίου, με το αντίθετο να ισχύει για την Κίνα.

Διαβάστε ακόμη

Φάλαινες και δράκοι: Πώς και ποιοι μεγιστάνες χειραγωγούν την τιμή των cryptos

Chelsea FC Women: Έφεραν 41.000 εισιτήρια στο Γουέμπλεϊ και πήραν πριμ μόνο… 25.000 λίρες

Bloomberg: «Δύσκολα» στο «κλασικό» πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της EKT τα ελληνικά ομόλογα