Διεθνή

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το πιστοποιητικό εμβολιασμού

  • newsroom


Οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό – Στόχος να εγκριθεί έως τον Ιούνιο

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αποφάσισαν οι ευρωβουλευτές να προχωρήσουν τις προτάσεις της Κομισιόν για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, με στόχο να εγκριθεί έως τον Ιούνιο.

Οι ευρωβουλευτές, με ψήφους 468 υπέρ, 203 κατά και 16 αποχές, αποφάσισαν να κάνουν χρήση του Άρθρου 163 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τον ταχύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο των προτάσεων της Κομισιόν.

«Χρειαζόμαστε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μας στη ζώνη Σένγκεν, συνεχίζοντας παράλληλα την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19. Το πιστοποιητικό δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία, δεδομένου ότι αυτή αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δεν μπορεί και να οδηγήσει σε διακρίσεις σε βάρος των ατόμων που δεν έχουν αυτό το δικαίωμα. Τα δεδομένα των πολιτών πρέπει να είναι ασφαλή και μόνο τα απαραίτητα δεδομένα θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο πιστοποιητικό», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ (Σοσιαλιστές, Ισπανία) μετά την ψηφοφορία, εκφράζοντας πολλούς ομιλητές.

Αρκετοί εκ των παρευρεθέντων υπογράμμισαν την ανάγκη για «ισχυρές εγγυήσεις προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και των ιατρικών δεδομένων», τονίζοντας επίσης ότι «όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν διακρίσεις». Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, το πιστοποιητικό θα μπορεί να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το κατά πόσον ένας ταξιδιώτης έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19, εάν έλαβε πρόσφατα αρνητικό αποτέλεσμα σε εξέταση για τη νόσο, καθώς και πληροφορίες σχετικά με το αν έχει προηγουμένως νοσήσει.

Το Κοινοβούλιο θα εγκρίνει την εντολή του για τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τροποποιήσεις της πρότασης της Επιτροπής, κατά την επόμενη Σύνοδο Oλομέλειας (26-29 Απριλίου).

Διαβάστε ακόμη 

Εver Given: Μάχη με τον χρόνο για να ανοίξει η Διώρυγα του Σουέζ – Τεράστια η ζημιά στην παγκόσμια οικονομία

Τουρκία: Συνεχίζεται η μαζική φυγή κεφαλαίων – Η βουτιά της λίρας και οι διεθνείς ανησυχίες

Απόρρητο Απόρρητο