Πρόστιμο – “καμπάνα” 265 εκατ. ευρώ επέβαλε τη Δευτέρα η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ιρλανδίας στο Facebook με τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη χώρα στη μητρική της εταιρείας, Meta, να προσεγγίζουν πλέον το 1 δισ. ευρώ, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η ποινή, η οποία αφορά υπόθεση που ερευνάται από τον Απρίλιο του 2021, συνδέεται με την ανακάλυψη μιας δέσμης προσωπικών δεδομένων χρηστών του Facebook τα οποία βρέθηκαν διαθέσιμα – “ανοικτά” στο διαδίκτυο. Η Facebook έλαβε εντολή να προχωρήσει άμεσα σε διορθωτικά μέτρα.

Το πρόστιμο είναι το τέταρτο το οποίο επιβάλει η Data Privacy Commissioner (DPC) της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας σε κάποια από τις εταιρείες της Meta.

Τον Σεπτέμβριο, η αρχή είχε πλήξει το Instagram, έτερη θυγατρική της Meta, με πρόστιμο-ρεκόρ 405 εκατ. ευρώ, το οποίο η εταιρεία σχεδιάζει να εφεσιβάλει.

Η DPC ορίζει ρυθμιστικούς κανόνες για τις Apple, Google, Tiktok και άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς, καθώς η Ιρλανδία αποτελεί την έδρα τους σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή τη στιγμή, έχει ανοικτές 40 έρευνες σχετικές με τεχνολογικές εταιρείας, 13 εκ τωνο οποίων αφορούν τον όμιλο της Meta.

Ομόλογοι της DPC σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν με την απόφαση, αφότου έλαβαν προσχέδιό της τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο της διαδικασίας “one-stop shop” του μπλοκ των 27 για τις μεγάλες πολυεθνικές.

Διαβάστε ακόμη

Οικονομία: Ασκήσεις θάρρους για επενδυτική βαθμίδα εν μέσω κρίσης και εκλογών (πίνακες)

Πώς η Παρί Σεν Ζερμέν γίνεται με Μέσι, Μπαπέ και Νεϊμάρ το πιο μοντέρνο ποδοσφαιρικό club στον κόσμο

Βόρειο Σέλας: Το απρόβλεπτο υπερθέαμα που αξίζει να ζήσει κανείς μια φορά στη ζωή του