Να περιορίσει την εξάρτησή της απέναντι στους Ευρωπαίους αγοραστές ελπίζει η Μόσχα με το νέο μεγα-σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει τη Ρωσία με την Κίνα, ωστόσο όπως εκτιμούν οι αναλυτές κινδυνεύει να επιβαρύνει την ανισότητα στις εμπορικές της συναλλαγές με το Πεκίνο, που έχει αυξηθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρουσιάστηκε ενθουσιασμένος κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στη Μόσχα. Το τιτάνιο σχέδιο του αγωγού Power of Siberia 2 υπόσχεται μια ζωτική εμπορική διέξοδο για το ρωσικό φυσικό αέριο, που έχει πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Μόσχα θέλει να πιστεύει ότι ο αγωγός μήκους 2.600 χιλιομέτρων, που συνδέει τη Σιβηρία με την επαρχία Σιντσιάνγκ και μέσω του οποίου θα διέρχονται 50 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, βρίσκεται σε καλό δρόμο. Μακροπρόθεσμα, η δυναμικότητά του θα είναι αντίστοιχη της δυναμικότητας του αγωγού Nord Stream 2 που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία.

Όμως, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ενθουσιασμός δεν είναι και τόσο μεγάλος στην κινεζική πλευρά. Μέχρι στιγμής, το Πεκίνο έχει αποφύγει οποιαδήποτε επίσημη δέσμευση για το σχέδιο, το χρονοδιάγραμμα του οποίου παραμένει αόριστο.

Αν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε παρουσία του Σι ότι «κλείστηκαν όλες οι συμφωνίες» μεταξύ των δύο χωρών για τον αγωγό, η κοινή τους ανακοίνωση κάνει λόγο μόνο για ενθάρρυνση «των ερευνών και των διαβουλεύσεων».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η στάση αναμονής που τηρεί το Πεκίνο αποκαλύπτει τόσο τη θέση ισχύος της Κίνας απέναντι στη Ρωσία, όσο και τη βούληση της κινεζικής ηγεσίας να μην εξαρτάται από τα πλεονάσματα της Ρωσίας για την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας.

Η Κίνα «δεν βιάζεται καθόλου να υπογράψει οτιδήποτε αν η πρόταση δεν είναι ευνοϊκή και συνοδευμένη από όρους» που θα θέσει η ίδια, σύμφωνα με τη Marina Shagina, ειδικό του International Institute for Strategic Studies (IISS) του Βερολίνου.

«Η Ρωσία βρίσκεται σε απελπισία»

Η Ρωσία, που κάποτε πρώτος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, είχε δει τις εξαγωγές της να καταρρέουν το 2022 υπό το κράτος των δυτικών κυρώσεων. Την ώρα που η ΕΕ αναζητούσε νέες πηγές τροφοδοσίας φυσικού αερίου, η Ρωσία στράφηκε προς άλλους αγοραστές και κυρίως στην Κίνα, με την οποία συνδέεται ήδη με τον αγωγό Power of Siberia 2.

Όγκος – ρεκόρ φυσικού αερίου, 15,5 δισ. κυβικά μέτρα, μεταφέρθηκε μέσω αυτού του αγωγού τον περασμένο χρόνο.

Το 2022 η Κίνα εκθρόνισε τη Γερμανία και έγινε ο πρώτος αγοραστής των ρωσικών ενεργειακών προϊόντων. Και σύμφωνα με το Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA), με έδρα το Ελσίνκι, το 2023, το Πεκίνο είχε πληρώσει ήδη 12,2 δισ. δολάρια στη Ρωσία για τον ρωσικό άνθρακα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Όμως, οι ρωσικές πωλήσεις ενεργειακών προϊόντων προς την Ασία παραμένουν χαμηλές σε σχέση με τα 155 εκατ. κυβικά μέτρα που η Μόσχα εξήγε στην Ευρώπη πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία προσπαθεί απεγνωσμένα να στείλει όσο περισσότερο φυσικό αέριο μπορεί προς Ανατολάς, την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο», λέει ο Philip Andrews-Speed, του Ινστιτούτου Μελετών για την Ενέργεια του πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.

Όμως, τα εμπόδια δεν λείπουν. Το υπάρχον δίκτυο αγωγών στη Ρωσία «ήταν στη βάση του δομημένο για να εξυπηρετεί την ευρωπαϊκή αγορά», λέει η Jaime Concha, ειδικός για την αγορά αερίου στην Energy Intelligence. Η κατασκευή αντίστοιχου δικτύου για την Ασία θα ήταν, κατά τη γνώμη της, δαπανηρή, πράγμα που δείχνει «πόσο λίγες είναι οι εναλλακτικές που διαθέτει η Ρωσία».

Η Κίνα έμαθε το μάθημα της Ευρώπης

Παράλληλα, η Κίνα επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις δικές της πηγές τροφοδοσίας και έχει υπογράψει σειρά συμφωνιών προμήθειας φυσικού αερίου σε ολόκληρο τον κόσμο, με βασική τη συμφωνία που υπέγραψε τον Νοέμβριο με το Κατάρ ύψους 60 δισ. δολαρίων και διάρκειας 27 ετών.

«Οι Κινέζοι ηγέτες αντλούν επίσης μαθήματα από την Ευρώπη και την υπερβολική της εξάρτηση από τις ρωσικές ενεργειακές εισαγωγές», λέει ο Γιαν Τσιν, ειδικός για τον άνθρακα στην εταιρεία Refinitiv.

Εκ του γεγονότος της θέσης της στις ενεργειακές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, «η Κίνα είναι ο μεγάλος νικητής του πολέμου στην Ουκρανία», λέει η Marina Shagina του IISS, που πιστεύει ότι το Πεκίνο «εκμεταλλεύθηκε την απομόνωση της Μόσχας» για να επιταχύνει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, άνθρακα και πετρελαίου σε τιμές ευκαιρίας.

Διαβάστε ακόμη

Η Ελλάδα στο κυνήγι Ισραηλινών ειδικών υψηλής τεχνολογίας με υποσχέσεις για… φοροελαφρύνσεις

Αυτοκίνητα-φαντασιώσεις με παντοτινό στυλ – Από τη Mercedes SL του 1955 στη Ferrari GT του 1964

Αυτές είναι οι νέες προθεσμίες για την υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS