Έτοιμο να αυξήσει το φυσικό άεριο που παρέχει προς την Ευρώπη δηλώνει το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε σήμερα  ο πρόεδρος της χώρας Ιλχάμ Αλίεφ.

Η πλούσια σε υδρογονάνθρακες χώρα του Καυκάσου άρχισε στα τέλη του 2020 να παραδίδει φυσικό αέριο στην Ιταλία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, δεσμευόμενη για 10 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

«Το Αζερμπαϊτζάν άρχισε να παραδίδει φυσικό αέριο στην Ευρώπη το 2020 και μπορούμε να γίνουμε προμηθευτές και άλλων ευρωπαϊκών χωρών», δήλωσε ο Ιλχάμ Αλίεφ στον νέο πρεσβευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μπακού.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου ανήλθαν σήμερα σε πρωτοφανή επίπεδα που προωθούνται από τη ζήτηση, η οποία επιταχύνεται, καθώς και από τα εξαντλημένα αποθέματα ενόψει του χειμώνα.

Επίσης, οι τιμές του πετρελαίου ανήλθαν σήμερα σε νέα ύψη μετά από χρόνια.

Η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση επιδεινώθηκε από την έλλειψη ανέμου για την τροφοδοσία των ανεμογεννητριών, διακοπές της πυρηνικής ενέργειας και τη μείωση του άνθρακα λόγω των περιβαλλοντικών πολιτικών.

Οι παραδόσεις του αζερικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη άρχισαν στα τέλη Δεκεμβρίου από το τεράστιο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ, μέσω του Νότιου Διαδρόμου φυσικού αερίου, που διασχίζει τη Γεωργία και την Τουρκία.

Το κύκλωμα αυτό προορίζεται να διαφοροποιήσει τις προμήθειες στην Ευρώπη και να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ που βρίσκεται στην Κασπία Θάλασσα, στα ανοιχτά του Αζερμπαϊτζάν, μπορεί να περιέχει 1.000 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Διαβάστε ακόμη

Αμείωτοι οι φόβοι για παγκόσμια ενεργειακή κρίση – Κύμα ακρίβειας σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Société Générale για τις τιμές ενέργειας: H τέλεια καταιγίδα θα μπορούσε να γίνει χειρότερη

ΕΚΤ: Αγόρασε ελληνικά ομόλογα άνω των €32 δισ. στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP