Στην πάταξη της πείνας και της φτώχειας και στην επιτάχυνση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα εστιάσει η Βραζιλία κατά την διάρκεια της θητείας της στην ηγεσία της ομάδας του G20.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα παρουσίασε τις προτεραιότητες που θα δώσει κατά το διάστημα που θα ασκεί την προεδρία του οργανισμού, βάζοντας σε πρώτο πλάνο θέματα που απασχολούν τις αναδυόμενες χώρες.

Η Βραζιλία παίρνει τη σκυτάλη από την Ινδία την 1η Δεκεμβρίου.

«Ελπίζω να θέσουμε ζητήματα από τα οποία είναι αναγκαίο να σταματήσουμε να τρέχουμε μακριά και να προσπαθήσουμε να τα επιλύσουμε» τόνισε ο Λούλα.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και σε θέματα διακυβέρνησης που αφορά ευρύτερα τους διεθνείς οργανισμούς, όπως και τη διεύρυνση των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Δεν είναι δυνατόν τα ιδρύματα του Μπρέτον Γουντς, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΔΝΤ και έτεροι διεθνείς χρηματοοικονομικοί οργανισμοί να συνεχίσουν να λειτουργούν σαν να μην συμβαίνει τίποτε στον κόσμο, σαν να έχουν λύσει όλα τα θέματα» τόνισε χαρακτηριστικά αναφερόμενος ειδικά στη φτώχεια και τα υπέρογκα χρέη που βαραίνουν πολλές χώρες.

Οι πρώτες συναντήσεις του G20 από τις αρχές της χρονιάς θα ξεκινήσουν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, στις 21-22 Φεβρουαρίου στο Ρίο ντε Τζανέιρο και στα τέλη του ίδιου μήνα θα ακολουθήσει η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Σάο Πάολο.

Η σύνοδος κορυφής θα γίνει τον Νοέμβριο του 2024 στο Ρίο.

Διαβάστε ακόμη

Ακτοπλοΐα: Τι φέρνει η επόμενη μέρα μετά τη συγχώνευση Attica – ANEK

ΕΤΕ: Προς ιστορικό ρεκόρ ο τουρισμός το 2023 – Τα «σύννεφα» για το 2024 (πίνακας)

H Apple κατακτά και το σινεμά – Θα είναι το Napoleon το Αούστερλιτς του τεχνολογικού κολοσσού; (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ