Πρωταθλήτρια μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Ελλάδα, όσον αφορά την ποσοστιαία μείωση στις κηρύξεις πτώχευσης των επιχειρήσεών της, αφού αυτές μειώθηκαν κατά 40% το πρώτο τρίμηνο του έτους, τη στιγμή που ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν στο -0,8% και της ζώνης του ευρώ στο -2%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στη δεύτερη θέση, όσον αφορά τη μεγαλύτερη μείωση συγκριτικά με το τέταρτο τρίμηνο του 2023, ήρθε η Γερμανία με ποσοστό -31,0% και στην τρίτη η Δανία με -19,6 %.

Μεταξύ των κρατών μελών, η υψηλότερη αύξηση στις χρεοκοπίες επιχειρήσεων παρατηρήθηκε στη Λετονία με +67,8 %, ακολούθησε η Σουηδία με +42,7 % και τρίτη ήρθε η Ρουμανία στο +32,6 %.

Σε ποιους τομείς μπήκαν τα περισσότερα λουκέτα

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, ο αριθμός των κηρύξεων πτώχευσης στην Ευρώπη κινήθηκε ανοδικά στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας, με πιο σημαντικές αυξήσεις, συγκριτικά με τους προηγούμενους τρεις μήνες, στον κλάδο των μεταφορών, της βιομηχανίας, καθώς και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στους τομείς της πληροφόρησης και της επικοινωνίας.

Από την άλλη πλευρά, οι δύο τομείς στους οποίους σημειώθηκε μείωση στα λουκέτα ήταν το εμπόριο και οι κατασκευές.

Πώς κινήθηκαν οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, ο εποχικά προσαρμοσμένος αριθμός εγγραφών νέων επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 1,6% στην ΕΕ και κατά 2,6% στη ζώνη του ευρώ, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους, ο αριθμός των εγγραφών νέων επιχειρήσεων είχε μειωθεί κατά 0,2% στην ΕΕ και κατά 1,8 % στη ζώνη του ευρώ, συγκριτικά με το γ’ τρίμηνο του 2023.

Όσον αφορά την Ελλάδα οι νέες εγγραφές επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 1,8% το πρώτο τρίμηνο του 2024, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2023 είχαν σημειώσει και πάλι θετική τριμηνιαία μεταβολή κατά 1,3%.

μεγαλύτερες αυξήσεις στις εγγραφές νέων επιχειρήσεων παρατηρήθηκαν στο Βέλγιο (+21,9 %), στην Ιρλανδία (+17,6 %) και στην Ιταλία (+7,4 %) . Από την άλλη πλευρά, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγραφήκαν στην Αυστρία (-14,2 %), στο Λουξεμβούργο (-11,4 %) και στη Ρουμανία (-10,3 %).

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι εγγραφές επιχειρήσεων στην Ευρώπη, παρέμειναν σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι πριν από την πανδημία στους περισσότερους τομείς της οικονομίας. Μόνο στο εμπόριο και τη βιομηχανία, καταγράφηκαν λιγότερες νέες επιχειρήσεις από ό,τι το τέταρτο τρίμηνο του 2019, δηλαδή πριν από την πανδημία.

Διαβάστε ακόμη 

AEGEAN: Με ενισχυμένο θερινό πρόγραμμα φέτος – 13,4 εκατ. προσφερόμενες θέσεις αυξημένες 6%

Christian Pirkner (EMPSA): Το ελληνικό σύστημα IRIS μπορεί να ταξιδέψει εκτός συνόρων (pic)

Ηelleniq Energy: Συμφωνία με τις τράπεζες για αναχρηματοδότηση δανείων ύψους €1 δισ. με ελκυστικούς όρους  

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ