Διεθνή

Gazprom: Έπιασαν οι προειδοποιήσεις προς τη Μολδαβία – Εγκαίρως η νέα πληρωμή

  • newsroom


Το υπουργικό συμβούλιο ζήτησε απο το Κοινοβούλιο να επιβάλει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στον ενεργειακό Τομέα, κάτι που θα επιτρέψει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα

Η Μολδαβία θα καταβάλει εγκαίρως την προκαταβολή για το φυσικό αέριο του Ιανουαρίου στην Gazprom, δήλωσε πριν λίγο η πρωθυπουργός της χώρας, Ναταλία Γκαβριλίτσα, μετά την προειδοποίηση του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού ότι θα διακόψει τις ροές.

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η πρωθυπουργός της Μολδαβίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει την εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Moldovagaz να πληρώσει τους λογαριασμούς της στην Gazprom και να αποφύγει τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την Γκαβριλίτσα, το υπουργικό συμβούλιο ζήτησε απο το Κοινοβούλιο να επιβάλει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στον ενεργειακό τομέα, κάτι που θα επιτρέψει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα.

Σχεδιάζεται δε να μετατεθεί χρονικά η πληρωμή του φόρου προστιθέμενης αξίας από τη Moldovagaz, ενώ η κυβέρνηση θα πληρώσει προκαταβολικά για το φυσικό αέριο που προορίζεται για τον πληθυσμό.

Τα δύο αυτά μέτρα πρέπει να καλύψουν το ποσό που υπολείπεται για την πληρωμή της Gazprom. Η Ναταλία Γκαβριλίτσα διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει τον χρόνο να μεταφέρει τα χρηματικά ποσά και να αποφύγει τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου έως τις 21 Ιανουαρίου.

Νωρίτερα σήμερα, το υπουργικό συμβούλιο είχε δηλώσει ότι η ρωσική Gazprom απέρριψε το αίτημα της Μολδαβίας να μεταθέσει την πληρωμή φυσικού αερίου του Ιανουαρίου, αναγκάζοντας τη χώρα να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον ενεργειακό της τομέα.

Διαβάστε ακόμη

Ενεργειακή κρίση χωρίς τέλος: Ράλι στην τιμή του πετρελαίου και πρόβλεψη για $100/βαρέλι

Πλακιωτάκης – Κικίλιας: Σύσκεψη για τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας

ΗΠΑ: Πανεπιστήμιο θα καταβάλει $490 εκατ. σε 1.050 θύματα σεξουαλικής κακοποίησης