Διεθνή

ΗΠΑ: Πανεπιστήμιο θα καταβάλει $490 εκατ. σε 1.050 θύματα σεξουαλικής κακοποίησης

  • newsroom


Η συμφωνία είναι μία από τις πιο σημαντικές που έχουν συναφθεί μέχρι σήμερα για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης σε πανεπιστήμιο

Σχεδόν μισό δισ. δολάρια σε 1.000 πρώην φοιτητές και αθλητές του που έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από έναν γιατρό του ιδρύματος στις βόρειες ΗΠΑ, θα καταβάλει το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Η συμφωνία είναι μία από τις πιο σημαντικές που έχουν συναφθεί μέχρι σήμερα για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης σε πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο, η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί επισήμως από το σύνολο των μερών.

Το ζήτημα αφορά στις ασελγείς πράξεις του γιατρού Ρίτσαρντ Άντερσον, ο οποίος εργαζόταν το διάστημα μεταξύ 1966 – 2003 στο πανεπιστήμιο, το οποίο βρίσκεται στο Αν Άρμπορ. Ο Άντερσον πέθανε το 2008.

Εκατοντάδες φοιτητές και μέλη των αθλητικών ομάδων, κυρίως αγόρια και άνδρες, τον κατηγόρησαν τα τελευταία χρόνια ότι τους επιτέθηκε σεξουαλικά, κατά τη διάρκεια εξετάσεων ρουτίνας.

Μια έκθεση, την οποία συνέταξε ένα δικηγορικό γραφείο έπειτα από αίτημα του πανεπιστημίου, επιβεβαίωσε πως ο γιατρός «είχε κακοποιητική σεξουαλική συμπεριφορά προς τους ασθενείς του».

Το ίδρυμα ξεκίνησε το 2020 μια διαδικασία διαβούλευσης, υπό την αιγίδα ομοσπονδιακού δικαστή, για να αποζημιώσει τα θύματά του.

Τα μέρη συμφώνησαν τελικά σε ένα ποσό ύψους 490 εκατ. δολαρίων, εκ των οποίων 460 εκατ. για τους 1.050 καταγγέλλοντες που έχουν ήδη αποκαλυφθεί και 30 εκατ. για θύματα που θα μπορούσαν να εμφανιστούν έως την 31η Ιουλίου.

«Ελπίζουμε πως αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει στους επιζώντες να ξεκινήσουν τη διαδικασία ίασης», σχολίασε ο Τζόρνταν Άκερ, που προεδρεύει του διοικητικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, σε ένα δελτίο Τύπου.

«Η δουλειά που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, όταν τα πρώτα θύματα άρχισαν με θάρρος να μιλάνε, θα συνεχιστεί», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη

«Ωρολογιακή βόμβα» για ΕΚΤ, κυβερνήσεις και καταναλωτές ο πληθωρισμός στην Ευρώπη (Γραφήματα)

Κορωνοχρέη: Τελευταία διορία για ένταξη στις 36-72 δόσεις

Γερμανία: Σε υψηλό 28 ετών ο πληθωρισμός το 2021 – Αναμένεται αύξηση και το 2022