Η Geely Automobile Holdings, μία από τις μεγαλύτερες μη εισηγμένες αυτοκινητοβιομηχανίες της Κίνας, ανακοίνωσε αποτελέσματα α’ εξαμήνου που ξεπέρασαν τις προβλέψεις, εν μέσω πολέμου τιμών ο οποίος απειλεί να πλήξει τον κλάδο του αυτοκινήτου.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 1% στα 1,57 δισ. γουάν (215 εκατ. δολάρια) στους έξι μήνες που ολοκληρώθηκαν στις 30 Ιουνίου, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 1,51 δισ. γουάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Τα έσοδα σημείωσαν άλμα 26% στα 73,18 δισ. γουάν.

“Η πτώση στην τιμή του ανθρακικού λιθίου στο α’ εξάμηνο οδήγησε σε μείωση της τιμής των μπαταριών, γεγονός που άσκησε θετική επίδραση στα κόστη των οχημάτων νέας ενέργειας”, σημείωσε η εταιρεία στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.

“Ωστόσο, το μικτό περιθώριο του ομίλου επηρεάστηκε από την ενεργειακή μετάβαση στον κλάδο και τον εντεινόμενο ανταγωνισμό στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας”, συμπληρώνει η Geely.

Το περιθώριο παρέμεινε έτσι στο 14%, παρά την αύξηση εσόδων και τη μείωση τιμών υλικών.

Οι επενδύσεις για τη δημιουργία οχημάτων μηδενικών ρύπων αποτέλεσαν επίσης ανασταλτικό παράγοντα σε αυτό το επίπεδο, καθώς η Geely προσπαθεί να επιταχύνει τη μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στον ανταγωνισμό με την Tesla και την BYD, μολονότι η εταιρεία έδειξε μια ορισμένη συγκράτηση σε αυτό το επίπεδο. Οι συνολικές δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης μειώθηκαν κατά 8% στα 3 δισ. γουάν.

Οι παραδόσεις αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων και plug-in υβριδικών αυξήθηκαν κατά 44% στο α’ εξάμηνο, έναντι γενικής αύξησης στην αγορά κατά 37%.

Παρά τη γενικά αδύναμη κινεζική οικονομία την τρέχουσα περίοδο, που ρίχνει σκιές στις προοπτικές των πωλήσεων αυτοκινήτων για το υπόλοιπο του έτους, η Geely ανέφερε ότι είναι ακόμη αισιόδοξη πως θα πετύχει τον στόχο πωλήσεων 1,65 εκατ. οχημάτων. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, είχε παραδώσει 694.045 οχήματα.

Το Δ.Σ. της εταιρείας αποφάσισε να μη χορηγήσει στους μετόχους ενδιάμεσο μέρισμα.

Διαβάστε ακόμη

ΔΥΠΑ – Voucher για βιβλία 2023: Βγήκαν τα προσωρινά αποτελέσματα

Τουρκία: Συνεχίζεται το «ξήλωμα των Erdoganomics» – Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε σε 25% το βασικό επιτόκιο

Πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ»: Ξεκινούν οι αιτήσεις από ιδιοκτήτες κατοικιών – Ποιες περιοχές αφορά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ