Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ εξέφρασε την απογοήτευσή της για τις περιορισμένες επιπτώσεις που έχουν οι οικονομικές κυρώσεις οι οποίες έχουν επιβληθεί στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, σε βιβλίο που πρόκειται να κυκλοφορήσει.

«Στην πραγματικότητα οι οικονομικές κυρώσεις θα πρέπει να έχουν οικονομικές επιπτώσεις, αλλά αυτό δεν συμβαίνει (στη Ρωσία) διότι η λογική των δημοκρατικών δεν εφαρμόζεται στα αυταρχικά καθεστώτα», δήλωσε η Μπέρμποκ στον δημοσιογράφο Στέφαν Λάμπι.

Η συνέντευξης αυτή πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου και περιλαμβάνεται στο βιβλίο “Ernstfall. Regieren in Zeiten des Krieges” (Έκτακτη Ανάγκη: Διακυβέρνηση τον καιρό του πολέμου) το οποίο εξετάζει την αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης στον πόλεμο στην Ουκρανία και πρόκειται να κυκλοφορήσει σήμερα.

«Η εμπειρία που αποκομίσαμε είναι ότι δεν είναι δυνατό να τερματιστεί ο πόλεμος αυτός μέσω αποφάσεων και λογικών μέτρων τα οποία λαμβάνουν πολιτισμένες κυβερνήσεις», πρόσθεσε η Γερμανίδα υπουργός.

Παρά τις ευρείες οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία, η οικονομία της αναπτύσσεται. Την ίδια ώρα η γερμανική οικονομία βυθίστηκε σε ύφεση στις αρχές του έτους.

Ωστόσο Δυτικοί οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η Ρωσία οφείλει την ανάπτυξή της κυρίως στην οικονομία πολέμου και τη μαζική αύξηση της παραγωγής όπλων και πυρομαχικών, και εκτιμούν ότι αυτή δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα.

Στη συνέντευξη η Μπέρμποκ επικρίνει και τον αρχικό δισταγμό των μελών της γερμανικής κυβέρνησης να επισκεφθούν το Κίεβο. Η υπουργός έγινε το πρώτο μέλος της κυβέρνησης του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς που μετέβη στην εμπόλεμη χώρα, στις 10 Μαΐου 2022, δυόμισι μήνες μετά τη ρωσική εισβολή.

Ο Σολτς επισκέφθηκε το Κίεβο περισσότερο από έναν μήνα αργότερα.

Διαβάστε ακόμη

Στην Alpha Bank Romania ο τομέας λιανικής της Orange Money

Νέο «χτύπημα» από τη Μελόνι στα funds – Το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια (γραφήματα)

Φυσικό αέριο: Σε πτώση οι τιμές στην Ευρώπη – Απομακρύνεται ο κίνδυνος για απεργίες στην Αυστραλία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ