Δεδομένης της τεχνικής ύφεσης της Γερμανίας, οι οικονομολόγοι προβλέπουν πως η ανάπτυξη του ΑΕΠ στη χώρα αναμένεται να παραμείνει μειωμένη μέχρι το τέλος του έτους, προμηνύοντας προβλήματα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Τον περασμένο Μάιο, η γερμανική στατιστική υπηρεσία επικαιροποίησε τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου από το 0 στο -0,3%, ακολουθώντας τη μείωση του 0,5% του τελευταίου τριμήνου του 2022.

Η μείωση του ΑΕΠ, όμως, δεν είναι η μόνη μέτρηση σύμφωνα με την οποία η «ατμομηχανή» της Ευρώπης έχει αρχίσει να επιβραδύνεται σημαντικά.

Αναλυτικά οι 5 πίνακες τους οποίους δημιούργησε το CNBC και οι οποίοι αναδεικνύουν την κατάσταση αυτή:

Υψηλός πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός της Γερμανίας αναμένεται να έχει αγγίξει το 6,4% τον Ιούνιο σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία, αυξημένος κατά 0,3% από το 6,1% του Μαΐου. Παρά την αύξηση αυτή, το ποσοστό είναι σχετικά μειωμένο από το 50ετές υψηλό του 8,8% του Οκτωβρίου αλλά παραμένει σε υπερτριπλάσιο επίπεδο από τον πληθωριστικό στόχο του 2% της Bundesbank.

«Όπως όλα δείχνουν, τουλάχιστον για τους δύο επόμενους μήνες  ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ενδέχεται να μειωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, σε συνέντευξή του στο CNBC τον Μάρτιο.

Αν και ο πληθωρισμός μπορεί να αρχίσει να μειώνεται, η γερμανική κεντρική τράπεζα υπολογίζει πως δε θα φτάσει το 2% μέχρι, τουλάχιστον, το 2025.

Επιτόκια

Τα επιτόκια ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αν και η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει τον πληθωρισμό, μπορεί να περιορίσει την επίδρασή του στους Γερμανούς πολίτες, σύμφωνα με το στέλεχος της S&P Global Ratings, Σιλβέν Μπρόγιερ. 

Η γερμανική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει αρκετά μέτρα στήριξης από το 2022 τα οποία αποσκοπούν στην ενίσχυση των γερμανικών νοικοκυριών για την αντιμετώπιση της κρίσης κόστους διαβίωσης.

Τιμές ενέργειας

H αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται σε μεγάλο μέρος στην ενεργειακή κρίση η οποία δημιουργήθηκε ως συνδυασμός της μετα-πανδημικής ζήτησης και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αν και ορισμένες πηγές ενέργειας έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα προ-πανδημικά τους επίπεδα, η ενεργειακή κρίση συνεχίζει να πλήττει τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Γερμανίας.

Παράλληλα, οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού στη χώρα αναμένεται να αυξηθούν κατά 35% φέτος, ενώ οι τιμές της ενέργειας των βιομηχανιών θα αυξηθούν κατά 75%. 

Εμπόριο

Οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν τον Μάιο, στα 130,5 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο αποτελεί μείωση της τάξης του 0,1% σε σχέση με τον Απρίλιο, παρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το αντίθετο.

H μείωση των εξαγωγών αυτή μπορεί να μην είναι τόσο αρνητική όσο υποδεικνύουν τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με τον Μπρόγιερ, ο οποίος υποστηρίζει πως η μείωση των εξαγωγών οφείλεται σε διαφορετικούς παράγοντες όπως η πρόσφατη μείωση του κόστους της ενέργειας.

Η Κίνα αποτελεί την κύρια εμπορική συνεργάτη της Γερμανίας, με τις χώρες να έχουν προχωρήσει σε αγοραπωλησίες αγαθών αξίας 298,9 δισ. ευρώ το 2022.

Παρ’ όλα αυτά, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία φαίνεται πως δεν είναι τόσο διατεθειμένη να θυσιάσει την στρατηγική και τεχνολογική της ασφάλεια στο βωμό του εμπορίου.

Γηραιός πληθυσμός

O αριθμός των Γερμανών συνταξιούχων (67 ετών και άνω) θα αυξηθεί κατά περίπου 4 εκατομμύρια άτομα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030, στα 20 εκατομμύρια.

Ο γηράσκον πληθυσμός έχει εντείνει τις ανησυχίες των αναλυτών όσον αφορά το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας το οποίο βρίσκεται «στα πρόθυρα της κατάρρευσης», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γερμανικών Ενώσεων Εργοδοτών. 

Οι συνεισφορές στο γερμανικό συνταξιοδοτικό σύστημα αναμένεται να αποτελέσουν το 12,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2070, αύξηση της τάξης του 2% από το αντίστοιχο ποσοστό του 2019.

Δεδομένης της μείωσης των εργαζομένων η οποία έχει οδηγήσει τόσο στην αναθεώρηση των κανόνων μετανάστευσης της χώρας όσο και την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης, το γερμανικό πρόβλημα αυτό αναμένεται να αποδειχθεί καίριο μέλημα στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμη

Στουρνάρας: Δεν είμαστε πλέον το μαύρο πρόβατο – Το «τρίλημμα» που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες 

Σάμουελ Τιλερέι (S&P Global): Υπό παρακολούθηση η νέα ελληνική κυβέρνηση για την αναβάθμιση (pics)

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Παροχή πακέτων προσφορών θα ζητήσει σε πρώτη φάση η κυβέρνηση από τους ακτοπλόους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ