Σύμφωνα με την Goldman Sachs, υπάρχουν συγκεκριμένες τάσεις οι οποίες θα είναι σημαντικές για τις αγορές φέτος. Συνολικά, ο επενδυτικός κολοσσός υποστηρίζει πως η αμερικανική οικονομία φαίνεται να αντέχει παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, ενώ οι αγορές ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών το 2023, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί και το 2024.

«Το πεδίο φαίνεται καθαρό για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας», δήλωσαν οι στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας, υποδεικνύοντας τις χαμηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, την επικείμενη στροφή της Fed προς την χαλαρότερη νομισματική πολιτική και τις γενικότερες προσδοκίες για αύξηση του ΑΕΠ.

Ακολουθεί μια ματιά όσον αφορά τις βασικές τάσεις της αγοράς τις οποίες αναμένει ο κολοσσός της Wall Street για τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με το Business Insider, είτε πρόκειται για την τεχνητή νοημοσύνη είτε για τα φάρμακα για την παχυσαρκία ή την πράσινη ενέργεια:

Τεχνητή νοημοσύνη

Η τράπεζα αναμένει πως η τεχνητή νοημοσύνη και η καινοτομία θα οδηγήσουν σε αύξηση της παραγωγικότητας και άνοδο της τάξης του 0,4% του ετήσιου ΑΕΠ.

Οι μετοχές τις οποίες συνιστά η τράπεζα συμπεριλαμβάνουν τις Amazon και Nvidia.

Πράσινη ενέργεια

«Η ανάγκη του κόσμου να ανταποκριθεί στην κλιματική αλλαγή γίνεται ολοένα και πιο σαφής, ενώ οι εταιρείες ανταποκρίνονται στην νέα ευκαιρία καθώς οι κυβερνήσεις προσφέρουν νέα κίνητρα για την ώθηση της μετάβασης από τους υδρογονάνθρακες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Οι ειδικοί συνιστούν μετοχές εταιρειών όπως First Solar, Republic Services και Southern Company. 

Iδιωτική πίστωση

Οι επενδυτές θα αναζητήσουν συμφωνίες ιδιωτικού χρέους για να υπερκεράσουν τις αποδόσεις της αγοράς και τα ιδιωτικά πιστωτικά προϊόντα τα οποία προσφέρονται από διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν κερδίσει έδαφος το τελευταίο έτος.

Οι αναλυτές συνιστές μετοχές εταιρειών όπως Blue Owl Capital. 

Μετα-πανδημική εποχή

Διάφοροι τομείς όπως οι μεταφορές και τα ταξίδια εξακολουθούν να επιστρέφουν προς την κανονικότητα μετά από την πανδημία. Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές δήλωσαν πως δύο αξιοσημείωτοι τομείς είναι αυτοί των χρηματοπιστωτικών και της τεχνολογίας. Οι μετοχές με έκθεση στις αγορές αυτές συμπεριλαμβάνουν τις Amazon, OKTA, JB Hunt, Textron, JPMorgan και Jefferies Financial Group. 

Φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

Το χρηματιστήριο έχει παρασυρθεί εύλογα από την «τρέλα» με το Ozempic και το Wegovy, ενώ τα φάρμακα απώλειας βάρους θα είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να παρακολουθηθεί στενά φέτος.

Η Eli Lily κατέγραψε άνοδο της τάξης σχεδόν του 60% πέρυσι, ενώ το 2024 παρόμοια φάρμακα από άλλες εταιρείες θα κυκλοφορήσουν στην αγορά, τα οποία θα επιδιώξουν να αντιμετωπίσουν ζητήματα πέραν της παχυσαρκίας όπως οι καρδιακές παθήσεις.

Βιομηχανική παραγωγή

Η κλιματική αλλαγή, η μετα-πανδημική μεταβλητότητα και η αποπαγκοσμιοποίηση θα συμβάλουν στην αναγέννηση της μεταποιητικής ικανότητας των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Οι μετοχές τις οποίες συνιστούν συμπεριλαμβάνουν τις Nvidia, Cintas, TE Connectivity, First Solar, JB Hunt, Parker-Hannifin και PPG Industries. 

Aνάπτυξη και διαδίκτυο

Επιπροσθέτως, η Goldman Sachs τόνισε πως η ανάπτυξη των εταιρειών του διαδικτύου έχει ωριμάσει σε σύγκριση με πριν από μία δεκαετία. Αν και η ανάπτυξη αυτή επιβραδύνεται, αυτό, με τη σειρά του, ωθεί τις επιχειρήσεις στην εξερεύνηση νέων τομέων και υποτομέων στους οποίους θα μπορούν να συνεχίσουν να επεκτείνονται. 

Μετοχές-κλειδιά στον κλάδο αυτό συμπεριλαμβάνουν αυτές των Amazon, WW International και Constellation Brands. 

Διαβάστε ακόμη

«Ελ. Βενιζέλος»: Στον δρόμο για το Χρηματιστήριο με ρεκόρ όλων των εποχών στην επιβατική κίνηση

Η μεγάλη επιστροφή του Μ.Χ. και το “legend” του Αδωνι, ο καφές του Μπλίνκεν με Μητσοτάκη στα Χανιά, το παλτό του Παναμά και το πίσω κάθισμα του τραπεζίτη

Economist Intelligence Unit: Οι δέκα επιχειρηματικές τάσεις για το 2024

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ