Διεθνή

Goldman Sachs: Υποβαθμίζει το outlook της Κίνας – Νέο σοκ για την ανάπτυξη η ενεργειακή κρίση

  • newsroom


Ο τραπεζικός κολοσσός της Wall Street αναμένει ότι το κινεζικό ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 7,8% το 2021 εν συγκρίσει με έναν χρόνο πριν, χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη για ανάπτυξη 8,2%

Ένα νέο σοκ για την πορεία της ανάπτυξης της Κίνας το 2021 επιφυλάσσουν οι περιορισμοί στην κατανάλωση ενέργειας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, εξ ου και οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs υποβάθμισαν τις προοπτικές για το κινεζικό ΑΕΠ.

Ο τραπεζικός κολοσσός της Wall Street αναμένει ότι το κινεζικό ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 7,8% το 2021 εν συγκρίσει με έναν χρόνο πριν, χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη για ανάπτυξη 8,2%. Η υποβάθμιση της Goldman ακολουθεί ανάλογες υποβαθμίσεις από Nomura και Fitch.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε ανακοινώσει τον περσινό Σεπτέμβριο ότι η Κίνα στοχεύει στις μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2030 και ότι θα μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως το 2060. Ετσι ξεκίνησαν τα σχέδια για τη μείωση της παραγωγής άνθρακα και άλλων παραγόντων πλούσιων σε άνθρακα.

Σύμφωνα με την Goldman, η ενεργειακή κρίση έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα μαζί με άλλα οικονομικά ρίσκα, όπως η επιβράδυνση της πώλησης ακινήτων και της οικοδομικής δραστηριότητας, μετά την κρίση χρέους που ξέσπασε στην Evergrande.

Επιπλέον, η αυστηροποίηση των κανονιστικών ρυθμίσεων σε άλλους τομείς και οι στοχευμένοι περιορισμοί λόγω της Covid-19 θα επιβαρύνουν επίσης την κινεζική οικονομία, ανέφερε η τράπεζα.

Διαβάστε ακόμη:

Επίδομα θέρμανσης: Έως €130 μεγαλύτερο βοήθημα σε 700.000 δικαιούχους

Το σχέδιο που θα μεταμορφώσει τη ΔΕΗ: Επενδύσεις, εξαγορές, νέες δραστηριότητες

Χάος από την κρίση καυσίμων στη Βρετανία: Βγήκαν… μαχαίρια από έξαλλους οδηγούς, σε ετοιμότητα ο στρατός (Vid)