Διεθνή

Google: Συμφωνία $76 εκατ. με γαλλικά μέσα στη διαμάχη για τα πνευματικά δικαιώματα

  • newsroom


Σύμφωνα με το Reuters, οι πληρωμές κυμαίνονται από 1,3 εκατ. δολάρια για τη Le Monde, που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, έως 13.741 δολάρια για την τοπική εφημερίδα La Voix de la Haute Marne

Η Google συμφώνησε να πληρώσει το ποσό των 76 εκατ. δολαρίων σε μέσα ενημέρωσης της Γαλλίας για τρία χρόνια, προκειμένου να βάλει τέλος σε μια μακρόχρονη περίοδο διαμάχης για τα πνευματικά δικαιώματα.

Την είδηση δημοσιεύει το Reuters, το οποίο εξέτασε έγγραφο που αναφέρεται σε συμφωνία, κατά την οποία η Google είναι έτοιμη να πληρώσει 22 εκατ. δολάρια ετησίως σε ένα γκρουπ 121 εθνικών και τοπικών γαλλικών ειδησεογραφικών μέσων, μετά την υπογραφή μεμονωμένων συμφωνιών αδειοδότησης με καθένα από αυτά.

Όπως αναφέρει το Reuters, υπάρχει και δεύτερο έγγραφο που αποτελεί μια συμφωνία διακανονισμού, κατά την οποία η Google δέχεται να πληρώσει 10 εκατ. δολάρια στο ίδιο γκρουπ πρακτορείων, σε αντάλλαγμα για τη δέσμευσή τους να τερματίσουν όλες τις τωρινές και μελλοντικές πιθανές αγωγές για αξιώσεις πνευματικών δικαιωμάτων για τρία χρόνια.

«Αδιαφανείς συμφωνίες»

Η Google αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα, ενώ τόσο η ίδια όσο και οι εκδότες είχαν ανακοινώσει ότι κατέληξαν σε συμφωνία τον περασμένο μήνα, χωρίς όμως να δημοσιοποιήσουν τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας.

«Αυτές οι αδιαφανείς συμφωνίες δεν διασφαλίζουν τη δίκαιη μεταχείριση όλων των εκδοτών, καθώς ο τύπος υπολογισμού δεν δημοσιοποιείται», ανακοίνωσε η ένωση ανεξάρτητων διαδικτυακών εκδοτών Spiil νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Le Monde στην κορυφή της λίστας

Σύμφωνα με σχετικά έγγραφα, οι πληρωμές κυμαίνονται από 1,3 εκατ. δολάρια για τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, έως 13.741 δολάρια για την τοπική εφημερίδα La Voix de la Haute Marne. Ωστόσο, τα έγγραφα δεν διευκρινίζουν τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζονται τα συγκεκριμένα ποσά.

Ωστόσο, άλλα γαλλικά μέσα που δεν αποτελούν μέρος αυτής της συμφωνίας, όπως κάποια μέσα ενημέρωσης που είναι 100% διαδικτυακά, επέκριναν τη συμφωνία χαρακτηρίζοντάς την άδικη και ασαφή.

Διαβάστε ακόμη

Η Pimco «βλέπει» ρίσκο στις πρόωρες εκτιμήσεις για την πανδημία και τον πληθωρισμό

Απόρρητο Απόρρητο