Με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία που αγγίζει τα 124 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Γουόρεν Μπάφετ, ο 93χρονος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway είναι πλέον, ο έκτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Αυτή τη στιγμή, είναι πλουσιότερος από τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, του οποίου η καθαρή περιουσία υπολογίζεται σε 111 δισεκατομμύρια δολάρια, τον συνιδρυτή της Google, Σεργκέι Μπριν (116 δισεκατομμύρια δολάρια) καθώς και από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft, Στιβ Μπάλμερ (118 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Ο Γουόρεν Μπάφετ ζει ακόμα στο σπίτι που αγόρασε τη δεκαετία του 1950, οδηγεί ένα κανονικό αυτοκίνητο, προτιμά να κρατά και να αυξάνει τα χρήματά του αντί να τα βγάζει από την τράπεζα και τρώει McDonald’s για πρωινό.

Τα ενδιαφέροντα ενός δισεκατομμυριούχου

Ο Μπάφετ λατρεύει να παίζει μπριτζ, μερικές φορές παίζει πάνω από 8 ώρες την εβδομάδα. Του αρέσει επίσης, το γκολφ. Ξοδεύει μεγάλο μέρος του χρόνου του διαβάζοντας και λατρεύει να παίζει γιουκαλίλι. Μάλιστα, το 2020 αποκάλυψε πως έχει μια συλλογή από 22 γιουκαλίλι. Έπαιζε γιουκαλίλι από μικρός και χρησιμοποίησε τις ικανότητές του για να φλερτάρει την πρώτη του σύζυγο Σούζαν, είχε αποκαλύψει κάποτε ο γιος τους Πίτερ.

Η συντριπτική πλειοψηφία της καθαρής περιουσίας του Μπάφετ συνδέεται με την Berkshire Hathaway, την εισηγμένη στο χρηματιστήριο επενδυτική του εταιρεία. Ο Μπάφετ κατέχει περίπου το 38% των μετοχών της κατηγορίας Α της εταιρείας και λιγότερο από το 0,001% των μετοχών της Κατηγορίας Β, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires. Η ίδια η Berkshire Hathaway κατέχει περισσότερα από 1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.

Ο Μπάφετ άρχισε να δημιουργεί την περιουσία του επενδύοντας στο χρηματιστήριο σε ηλικία 11 ετών, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BusinessInsider. Πλήρωσε για πρώτη φορά τους φόρους του σε ηλικία 13 ετών. Είχε συγκεντρώσει 53.000 δολάρια μέχρι την ηλικία των 16.

Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του Μπάφετ ωστόσο, ο ίδιος το απέκτησε, αρκετά χρόνια αργότερα, μετά τα 50α γενέθλιά του. Ο μισθός του στην Berkshire Hathaway πέρυσι ήταν μόλις 100.000 δολάρια, ο ίδιος δηλαδή εδώ και 40 χρόνια, και επέστρεψε στην εταιρεία 50.000 δολάρια εν μέρει για να καλύψει τις προσωπικές του κλήσεις και τα ταχυδρομικά έξοδα. Η εταιρεία ξόδεψε τον τριπλάσιο ετήσιο μισθό του Μπάφετ – 301.589 δολάρια – για την προσωπική και οικιακή του ασφάλεια πέρυσι.

Το μεγαλύτερο επενδυτικό λάθος

Το μεγαλύτερο επενδυτικό λάθος του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία λέγεται ότι ήταν ένα βενζινάδικο που αγόρασε το 1951 σε ηλικία 21 ετών. Αγόρασε ένα μερίδιο στο πρατήριο με έναν φίλο και η επιχείρηση ήταν σταθερά υψηλότερη από το μεγαλύτερο πρατήριο της Texaco απέναντί ​​του. Τελικά έχασε τα 2.000 δολάρια που επένδυσε από τη συνολική καθαρή περιουσία του 10.000 δολάρια εκείνη την εποχή.

Ο Μπάφετ παντρεύτηκε την πρώτη του σύζυγο, Σούζαν Μπάφετ, το 1952. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά: τη Σούζι, τον Χάουαρντ και τον Πίτερ. Αν και αυτός και η Σούζαν παρέμειναν παντρεμένοι μέχρι το θάνατο της Σούζαν το 2004, ζούσαν χωριστά από τη δεκαετία του 1970. Παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του και επί χρόνια σύντροφό του, Astrid Menks, το 2006.

Ο λιτός τρόπος ζωής

Παρά την ιδιότητά του ως πολυδισεκατομμυριούχου, ο Μπάφετ ζει εδώ και καιρό μία λιτή ζωή. Μένει στο ίδιο σπίτι που αγόρασε τη δεκαετία του 1950 στην Ομάχα της Νεμπράσκα. Κάποτε αποκάλεσε την «τρίτη καλύτερη επένδυση» που έκανε ποτέ σε μια επιστολή προς τους μετόχους της Berkshire. Αγόρασε το σπίτι για 31.500 δολάρια το 1958 – προσαρμοσμένο για τον πληθωρισμό, δηλαδή περίπου 276.700 δολάρια. Το σπίτι αξίζει τώρα περίπου 1,3 εκατομμύρια δολάρια, διαθέτει πέντε υπνοδωμάτια και 2,5 μπάνια.

Το 1971, ο Μπάφετ αγόρασε ένα εξοχικό σπίτι στη Λαγκούνα Μπιτς της Καλιφόρνια για 150.000 δολάρια. Μέρος μιας περιφραγμένης κοινότητας που ονομάζεται Emerald Bay, το σπίτι έχει έξι υπνοδωμάτια, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την παραλία και ανακαινίστηκε μετά την αρχική αγορά του Μπάφετ.

Το ακίνητο βγήκε στην αγορά, στις αρχές του 2017 για 11 εκατομμύρια δολάρια. Στη συνέχεια, η τιμή πώλησης μειώθηκε στα 3 εκατομμύρια δολάρια αργότερα εκείνο το έτος. Τελικά, πουλήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 για 7,5 εκατομμύρια δολάρια, μετά από σχεδόν δύο χρόνια στην αγορά. Ο Μπάφετ ξόδεψε 850.000 δολάρια σε ένα μεταχειρισμένο τζετ Falcon 20 το 1986, στη συνέχεια πούλησε το πρώτο τζετ και αναβάθμισε σε διαφορετικό μεταχειρισμένο τζετ το 1989, ξοδεύοντας 6,7 εκατομμύρια δολάρια.

Παρά το γεγονός ότι η Berkshire Hathaway είναι κύριος μέτοχος της Apple, ο Μπάφετ δεν αγόρασε έξυπνο τηλέφωνο μέχρι το 2020. Πριν από αυτό προτιμούσε το Samsung SCH-U320, το οποίο μπορεί να αγοραστεί στο eBay για λιγότερο από 20 δολάρια. Αν και τελικά έκανε τη μετάβαση σε ένα iPhone, ο ίδιος είπε ότι το χρησιμοποιεί απλώς «ως τηλέφωνο».

Το πρωινό από τα McDonald’s

Ο Μπάφετ είχε δηλώσει κάποτε σε συνέντευξή του ότι τρώει «σαν εξάχρονο». Παίρνει το πρωινό του στο McDonald’s σχεδόν κάθε πρωί στο δρόμο για τη δουλειά. Το 2017, δεν ξόδευε περισσότερα από 3,17 δολάρια για την παραγγελία του.

Η φιλία με τον Γκέιτς

Ο Γκέιτς έχει περιγράψει τον Μπάφετ ως έναν «στοχαστικό και ευγενικό» φίλο και έχει πει ότι κάθε φορά που επισκέπτεται την Ομάχα, ο Μπάφετ οδηγεί στο αεροδρόμιο για να τον παραλάβει.

Το φιλανθρωπικό έργο

Ο Γουόρεν Μπάφετ θεωρείται ένας από τους πιο γενναιόδωρους φιλάνθρωπους του κόσμου. Δεσμεύτηκε το 2006 να δωρίσει περίπου το 85% των σχεδόν 475.000 μετοχών του Berkshire Κατηγορίας Α σε πέντε ιδρύματα: το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, το Ίδρυμα  Susan Thompson Buffett (που πήρε το όνομά του από την αείμνηστη σύζυγό του) και τρία ιδρύματα που διευθύνονται από τα τρία παιδιά του. Ο ίδιος ο Μπάφετ έχει δεσμευτεί ότι το 99% της περιουσίας του θα πάει για φιλανθρωπία κατά τη διάρκεια της ζωής του ή μετά το θάνατό του.

Ωστόσο, ακόμη και για τον Μπάφετ, υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούν να αγοραστούν με χρήματα. «Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούν να αγοράσουν τα χρήματα», είπε κάποτε ο Μπάφετ σε μια συνέλευση των μετόχων. «Έχω όλα όσα χρειάζομαι να έχω, και δεν χρειάζομαι άλλα γιατί δεν κάνει τη διαφορά μετά από ένα σημείο και μετά».

Διαβάστε ακόμη

Τελευταία ευκαιρία για ασφάλιση κατοικίας με μείωση ΕΝΦΙΑ για το 2024 και το 2025

Πρόστιμο 230.000 ευρώ στη BIC επειδή πουλούσε σχολικά είδη με υψηλότερο περιθώριο κέρδους

Βενετία: Στα 20 εκατομμύρια το χρόνο οι τουρίστες – Νέα μέτρα για τον υπερτουρισμό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ