Είναι γεγονός πως η Ρωσία αυτή τη στιγμή, εστιάζει στην εργαλειοποίηση των προμηθειών της που σχετίζονται με το φυσικό αέριο.

«Η στάση αυτή της Ρωσίας, πυροδοτήθηκε κυρίως, από εκείνα τα μέλη του ΝΑΤΟ τα οποία αποφάσισαν να βοηθήσουν την Ουκρανία στον πόλεμο με την αποστολή βαρέων όπλων» εξηγεί ο Τζέφρι Χάλεϊ, Ανώτερος Αναλυτής Αγοράς.

Το τελευταίο διάστημα, ο πόλεμος Ουκρανίας – Ρωσίας δεν αποτελούσε «πρώτο θέμα» στα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία καθώς οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν – τουλάχιστον, για λίγο – εφησυχαστεί. 

Ωστόσο, οι οικονομικοί συνέπειες του πολέμου βρίσκονται για μια ακόμη φορά, στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων. Οι αγορές υποχώρησαν έπειτα από τα δυσοίωνα σχόλια Ρώσων αξιωματούχων σχετικά με τον πυρηνικό πόλεμο. Αυτό ωστόσο, που προκάλεσε τρόμο στις αγορές ήταν η ανακοίνωση της Ρωσίας ότι η Πολωνία και η Βουλγαρία θα διακόψουν τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία από σήμερα, εκτός και αν πλήρωναν σε ρούβλια.

Η Πολωνία έχει δηλώσει ότι η ποσότητα φυσικού αερίου που έχει ήδη, αποθηκεύσει αγγίζει το 80%. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η Βουλγαρία λαμβάνει σχεδόν το 90% των προμηθειών φυσικού αερίου της από τη Ρωσία και το μοναδικό διυλιστήριο πετρελαίου της ανήκει σε μια ρωσική εταιρεία. Στο μεταξύ, η Γερμανία έχει εδώ και καιρό, ξεκαθαρίσει πως η οικονομία της δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί εύκολα το ενδεχόμενο η Ρωσία να διέκοπτε τις προμήθειες φυσικού αερίου.

«Υποθέτω ωστόσο, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη, ξεκινήσει να σχεδιάζει μέτρα έκτακτης ανάγκης προκειμένου να βοηθήσει τα μέλη που επηρεάζονται άμεσα. Εάν αυτή είναι μόνο η αρχή της περαιτέρω ενεργειακής κλιμάκωσης από τη Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κληθεί μέσα στους επόμενους μήνες να αντιμετωπίσει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», αναφέρει ο Τζέφρι Χάλεϊ.

Παράλληλα, οι αμερικανικές αποδόσεις μειώθηκαν, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές αναζητούν ένα καταφύγιο σε αυτόν τον χώρο. (Οι τιμές των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως στις αποδόσεις). Τέλος, το δολάριο εκτινάχθηκε στα ύψη, με τις προβλέψεις ωστόσο, για το Ευρώ και τα αυστραλιανά νομίσματα να μην είναι ενθαρρυντικές.

Διαβάστε ακόμη

Domes Resorts: Ντεμπούτο 5 αστέρων εκτός Ελλάδος στην πορτογαλική αγορά (pics)

Οι συσκευές – βαμπίρ που μας «κοστίζουν» δύο μηνιαίους λογαριασμούς ρεύματος

Φυσικό αέριο: Τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν πληρώσει σε ρούβλια – 10 άνοιξαν λογαριασμό στην Gazprombank