Ακόμη ένα φαραωνικού τύπου έργο υποδομής εγκαινίασε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκοψε την κορδέλα στη νέα γέφυρα στα Στενά των Δαρδανελίων.  

Συνδέοντας την ευρωπαϊκή με την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, η γέφυρα 1915 Canakkale κατασκευάστηκε από τουρκικές και νοτιοκορεάτικες εταιρείες, με το συνολικό κόστος να φθάνει τα 2,5 δισ. ευρώ. 

Μάλιστα, εκτός του γεγονότος ότι συνδέει δύο ηπείρους, η συγκεκριμένη κατασκευή έχει το μεγαλύτερο άνοιγμα -η μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των δύο πύργων- από κάθε άλλη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο. 

Το έργο εντάσσεται στα μέγα-project της 20ετούς διακυβέρνησης Ερντογάν, στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, η σιδηροδρομική γραμμή της πόλης, η γέφυρα στα Στενά του Βοσπόρου κ.α. 

«Αυτά τα έργα θα συνεχίσουν να παρέχουν κέρδη στο κράτους για πολλά χρόνια» διαβεβαίωσε ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την τελετή εγκαινίων, ανήμερα της νίκης των Οθωμανών κατά των Γάλλων και των Βρετανών στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Η τιμή για τη διέλευση της γέφυρας θα κυμαίνεται σε 200 λίρες ανά Ι.Χ. (13,5 δολάρια). Η κατασκευή ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2017 και συνολικά στο project ενεπλάκησαν περισσότερα από 5.000 άτομα.  

Πρόκειται για την 4η γέφυρα που ενώνει την ευρωπαϊκή με την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Το συνολικό της μήκος αγγίζει τα 4,6 χιλιόμετρα, ενώ οι δύο πύργοι έχουν ύψος 318 μέτρα.  Ο χρόνος που χρειάζεται ένα Ι.Χ. για να περάσει στην απέναντι πλευρά, υπολογίζεται σε έξι λεπτά.  

Διαβάστε επίσης:

Άννα Αγγελικούση: Παρέλαβε το 2ο νεότευκτο φορτηγό πλοίο μέσα στο 2022

Στο Αιγαίο Πέλαγος τα δύο σούπερ γιοτ του Αμπράμοβιτς – Αξίζουν 1,3 δισ. δολάρια

Το top 5 των ακριβότερων και των οικονομικότερων περιοχών σε όλη την Αττική – Μειωμένα τα πωλητήρια για σπίτια