Οι τιμές πετρελαίου κατέγραψαν περιορισμένη αύξηση το πρωί της Δευτέρας, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τις επιπτώσεις των πολέμων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία στην προσφορά έναντι των οικονομικών αντιξοοτήτων οι οποίες ασκούν πιέσεις όσον αφορά την παγκόσμια ζήτηση του «μαύρου χρυσού».

«Η υποτονική κατάσταση σήμερα το πρωί αντικατοπτρίζει το τρέχον κλίμα στην αγορά πετρελαίου, παρά τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο αναλυτής της IG, Τόνι Σίκαμορ.

Σημειωτέον πως, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, δεν υπάρχουν σημάδια ανάπαυλας όσον αφορά την επίθεση του Ισραήλ κατά της Χαμάς, ενώ οι επιθέσεις των προσκείμενων στο Ιράν, Χούθι, σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχίζονται παρά τα αντίποινα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.

Η κατάσταση έχει συσφίξει τις ευρωπαϊκές και αφρικανικές αγορές αργού, ενώ την περασμένη Παρασκευή αύξησε το premium του front-month συμβολαίου Brent σε σχέση με το συμβόλαιο έξι μηνών στο μεγαλύτερο ποσοστό από τον περασμένο Νοέμβριο.

Την ίδια στιγμή, η ρωσική εταιρεία ενέργειας Novatek αναγκάστηκε να αναστείλει ορισμένες δραστηριότητές της στον τερματικό σταθμό εξαγωγής καυσίμων στη Βαλτική Θάλασσα λόγω πυρκαγιάς, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα.

Το γεγονός αυτό, το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στις ροές νάφθας προς την Ασία, θα μπορούσε να επιλυθεί εντός εβδομάδων, όπως δήλωσαν αναλυτές στο Reuters.

Ο Σίκαμορ, από την πλευρά του, υποστηρίζει πως τα θεμελιώδη μεγέθη του πετρελαίου θα συνεχίσουν να αποτελούν πρόβλημα όσον αφορά την πορεία των τιμών.

Η παραγωγή πετρελαίου είναι υψηλότερη, ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης στην Κίνα και την Ευρώπη είναι, στην καλύτερη περίπτωση, περιορισμένες και τα στοιχεία για το ΑΕΠ αυτή την εβδομάδα αναμένεται να δείξουν ότι η ταχύτητα της αμερικανικής οικονομίας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, όπως ανέφερε.

«Οι επενδυτές θέλουν να είναι αισιόδοξοι, αλλά τα επικαιροποιημένα στοιχεία και το προσεκτικό, επιφυλακτικό αφήγημα των φορέων χάραξης νομισματικής πολιτικής τους κρατούν πίσω», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Ταμάς Βάργκα.

Οι τελευταίες προβλέψεις όσον αφορά  την αύξηση της ζήτησης από την U.S. Energy Information Administration, τον ΙΕΑ και τον ΟΠΕΚ κυμαίνονται σε ένα ευρύ φάσμα μεταξύ 1,24 και 2,25 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, αν και οι τρεις οργανισμοί αναμένουν ότι η αύξηση της ζήτησης θα επιβραδυνθεί το 2025.

Εκτός αυτού, η παραγωγή στο πετρελαϊκό πεδίο Sharara της Λιβύης επανεκκινήθηκε την Κυριακή, σύμφωνα με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία NOC, αφού οι διαδηλωτές τερμάτισαν την καθιστική διαμαρτυρία η οποία είχε σταματήσει την παραγωγή από τις αρχές Ιανουαρίου.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: «Overbooked» στο συνέδριο της JP – Τα ραντεβού που έχουν κλειστεί με την ελίτ των επενδυτικών κεφαλαίων

Το κρυφτούλι των Σπετσών, η γρίπη και ένα (μυστήριο) σενάριο για τα ομόφυλα, το νέο στόρι της ΔΕΗ, το πάρτι με τα mezzanine και ο πόλεμος στα telecoms

Αγγελική Φράγκου: Διαχειρίσιμες οι επιπτώσεις στις θαλάσσιες μεταφορές από τις επιθέσεις των Χούθι (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ