Το Ιράν είναι έτοιμο να συνεχίσει τη συνεργασία του με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA), δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναανί, καλώντας τον οργανισμό «να μην υποχωρήσει στην πίεση του Ισραήλ» αναφορικά με τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης.

Το Συμβούλιο των Κυβερνητών του IAEA συνεδριάζει σήμερα, τρεις μήνες μετά την υιοθέτηση ψηφίσματος που παροτρύνει το Ιράν να δώσει αξιόπιστες απαντήσεις στις έρευνες του Οργανισμού για ίχνη ουρανίου σε τρεις τοποθεσίες στο Ιράν. Το Ιράν έχει απορρίψει τις έρευνες ως ενέργειες με πολιτικό κίνητρο.

«Το Ιράν ανακοινώνει την εποικοδομητική του συνεργασία με τον Οργανισμό ως υποχρέωσή του … το Ιράν έχει υποχρεώσεις, αλλά έχει και δικαιώματα», δήλωσε ο Καναανί σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. «Ο Οργανισμός θα πρέπει να διατηρήσει την αξιοπιστία του».

Το Ισραήλ, που ευρέως θεωρείται πως είναι η μοναδική πυρηνική δύναμη στη Μέση Ανατολή, έχει δεσμευθεί να μην επιτρέψει ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει ατομικά όπλα, λέγοντας ότι η Τεχεράνη θέλει την καταστροφή του. Το Ιράν αρνείται ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και λέει ότι το ατομικό του πρόγραμμα έχει ειρηνικούς σκοπούς.

«Φυσικά το Ιράν αναμένει εποικοδομητικές ενέργειες από τον IAEA και τα μέλη του συμβουλίου των κυβερνητών», δήλωσε ο Καναανί.

Ύστερα από 16 μήνες έμμεσων συνομιλιών μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε στις 8 Αυγούστου ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ είχε υποβάλει μια τελική πρόσφορα για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο για την αναβίωση της συμφωνίας.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, το Ιράν απέστειλε την τελευταία του απάντηση στο προτεινόμενο κείμενο της ΕΕ. Αλλά η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία δήλωσαν το Σάββατο ότι έχουν «σοβαρές αμφιβολίες» για τις προθέσεις του Ιράν αφού προσπάθησε να συνδέσει την αναβίωση μιας συμφωνίας με τον τερματισμό των ερευνών του IAEA.

Ο Καναανί χαρακτήρισε την ευρωπαϊκή δήλωση «μη εποικοδομητική».

«Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα πρέπει να αποδείξουν ότι δεν θέτουν ως προτεραιότητα τα συμφέροντα του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ) ενώ λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις», δήλωσε.

Διαβάστε ακόμη

Πακέτο ΔΕΘ: Πρόγραμμα 100 ημερών με συμπληρωματικό προϋπολογισμό 2,9 δισ. – Ποιοι ωφελούνται

«Tethys»: 72 ξενοδοχεία «κερδίζουν» μια δεύτερη ευκαιρία (pics)

Mέχρι το τέλος της χρονιάς οι υπογραφές για το «Skyline»- Ο νέος ρόλος της Alpha Aστικά Ακίνητα