Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για το project “Skyline” της Alpha Bank, όπου προτιμητέος επενδυτής έχει αναδειχθεί το σχήμα των Dimand- EBRD και Premia Properties AEEAΠ με τις διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση της συμφωνίας να είναι σε εξέλιξη.

Ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της οριστικοποίησης της συμφωνίας αποτελεί και το «πράσινο φώς» που άναψαν την περασμένη Παρασκευή οι μέτοχοι της Αlpha Aστικά Ακίνητα, θυγατρικής του ομίλου Alpha Βank για τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της έναντι συνολικού τιμήματος 43 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των διαδικασιών για το εν λόγω project. Yπενθυμίζεται εδώ ότι η συναλλαγή “Skyline”, με συνολικά 575 ακίνητα, αξίας άνω του μισού δισ. ευρώ, περιλαμβάνει ιδιοχρησιμοποιούμενα και ανακτηθέντα ακίνητα του ομίλου Alpha Bank με τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας όπου θα συμμετέχουν με 65% η κοινοπραξία των Dimand- EBRD- Premia και με 35% η τράπεζα.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα επενδυτικό όχημα της Alpha Bank στο οποίο εντάσσεται ένα χαρτοφυλάκιο ιδιόκτητων ακινήτων του ομίλου, διαφόρων χρήσεων, με σημαντική συγκέντρωση στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά κέντρα της χώρας.

Επιπλέον, ο σχεδιασμός της Alpha προβλέπει ότι η εισηγμένη θυγατρική Alpha Αστικά Ακίνητα μετασχηματίζεται σε εταιρία µε αποκλειστικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να αναφέρουν ως ενδεχόμενο και την έξοδο από το ΧΑ.

Η εταιρεία πέραν της διαχείρισης των ακινήτων του ομίλου και του ενεργού ρόλου επίσης στη διαχείριση των ακινήτων του project Skyline θα εστιάσει και στην ανάληψη έργων για λογαρισμό τρίτων φορέων, κάτι που ευνοεί η τρέχουσα συγκυρία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γιάννης Γκάνος οι γενικότερες προϋποθέσεις συντρέχουν τώρα περισσότερο ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τους τομείς εκτίμησης, τεχνικής υποστήριξης και συμβουλευτικών υπηρεσιών λόγω και των αυξημένων αναγκών που δημιουργούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Επιπλέον, περαιτέρω ανάγκες προκύπτουν λόγω της διαχείρισης των ρευστοποιημένων εξασφαλίσεων που ανακτώνται από τις ίδιες τις τράπεζες ή τις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, πέραν φυσικά και των μεγάλων έργων που έχουν δρομολογηθεί στους τομείς των αναπλάσεων ή ακόμη και στις Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Σημειώνεται εδώ ότι ειδικά ο όμιλος της Alpha έχει ενεργό ρόλο και στο μεγάλο project της Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού- Αλεξάνδρας. Περισσότερες ανάγκες δημιουργεί και η λειτουργία του θεσμού του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων με στόχο την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας φορέων που συνδέονται με το Δημόσιο.

Συνολικά η αγορά ακινήτων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της Alpha Aστικά Ακίνητα, το εγχώριο real estate θα συνεχίζει να κινείται με θετικούς ρυθμούς όσον αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον και τις συναλλαγές, εφόσον πάντως αντιμετωπιστούν εγκαίρως οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, ώστε να μην υπάρξει μεγάλος αντίκτυπος στα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη, που ως γνωστόν συνδέονται πάντα με την αγορά ακινήτων.

Διαβάστε ακόμη:

Πακέτο ΔΕΘ: Πρόγραμμα 100 ημερών με συμπληρωματικό προϋπολογισμό 2,9 δισ. – Ποιοι ωφελούνται

Πακέτο ΔΕΘ: Πόσα κερδίζουν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Ή εγώ ή ο Τσίπρας» το κεντρικό δίλημμα των εκλογών – Επίθεση στον Ανδρουλάκη (vid)