Όλο και ακριβότερη φαντάζει η αγορά ακινήτων για τα μεσαία κοινωνικά στρώματα τα τελευταία χρόνια, ενώ η πανδημία φαίνεται πως έχει χειροτερέψει τα πράγματα, σύμφωνα με το zerohedge.

Όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα του Visual Capitalist, ο αριθμός των χωρών με απρόσιτες τιμές ακινήτων έχει αυξηθεί κατά 60% σε σχέση με τα προ-πανδημικά επίπεδα του 2019. Το διάγραμμα συμπεριλαμβάνει 92 πόλεις σε οκτώ χώρες: Αυστραλία, Καναδάς, Κίνα, Ιρλανδία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία της έρευνας αυτής, ο μέσος όρος των τιμών ακινήτων διαιρείται κατά το μέσο όρο των εσόδων ενός νοικοκυριού. Τα σκορ που λαμβάνουν οι πόλεις έχουν ως εξής:

Ένα σκορ ίσο ή μεγαλύτερο του 5,1 σημαίνει εξαιρετικά ακριβές τιμές ακινήτων, το σκορ μεταξύ 4,1 και 5,0 σημαίνει πολύ ακριβές τιμές ακινήτων, ενώ το σκορ μεταξύ 3,1 και 4,0 σημαίνει ακριβές τιμές ακινήτων.

Οι ακριβότερες χώρες

Όλες οι πόλεις της παρακάτω λίστας χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά ακριβές. Το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται στην πρώτη θέση για 12η συνεχή χρονιά, με σκορ 23,2. 

Ένας λόγος για την ακρίβεια στο Χονγκ Κονγκ είναι η έλλειψη προσφοράς, δεδομένης της περίπλοκης πολεοδομίας της, εκ της οποίας μόλις το 7% προορίζεται για κατοικίες. Σημειωτέον πως το αντίστοιχο ποσοστό στη Νέα Υόρκη βρίσκεται στο 75%.

Το Σίδνεϊ «σκαρφάλωσε» στη δεύτερη θέση φέτος, με σκορ 15,3. Εκτός του Χονγκ Κονγκ, καμία άλλη πόλη δεν έχει φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο τα τελευταία 18 χρόνια. Σύμφωνα με τον Tom Forrest, CEO της Urban Taskforce Australia, ο λόγος για την αύξηση των τιμών αυτή είναι η μειωμένη προσφορά νέων ακινήτων. 

Ο αντίκτυπος της πανδημίας

Η μεσαία κοινωνική τάξη ήδη δυσκολευόταν να προχωρήσει σε αγορά πρώτης κατοικίας ακόμα και πριν την πανδημία, αλλά ο κορωνοϊός χειροτέρευσε τα πράγματα.

Με την τηλεργασία να αποτελεί τη νέα πραγματικότητα, οι καλοπληρωμένοι μισθωτοί αναζητούσαν μεγαλύτερα ακίνητα τα οποία δεν βρίσκονταν στα αστικά κέντρα, αυξάνοντας τη ζήτηση (και τις τιμές) στα προάστια.

Παράλληλα, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα αύξησαν τις τιμές των κατασκευών.

Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί ειδικοί αναμένουν μικρή μείωση των τιμών ακινήτων φέτος, τουλάχιστον σε ορισμένα σημεία του πλανήτη.

Διαβάστε ακόμη

Πάμε για ρεκόρ: Στο 96% του 2019 η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τον Μάιο (πίνακες)

Tι λένε τα γκάλοπ των γκάλοπ, η νύχτα των κρυστάλλων μέρα μεσημέρι, η διαθήκη που ανέστησε τον Μουζάκη και ο Τρύφων Νάτσης παντρεύει εταιρείες

Τέλος η αυξημένη εποπτεία, ανοίγει ο δρόμος νέα μέτρα στήριξης – Kαι νέα επιδότηση στα καύσιμα τον Ιούλιο