Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, αποφάσισε να επεκτείνει το πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης για να καλύπτει τα έξοδα ταξιδιού  για τις εργαζόμενές του στις Ηνωμένες Πολιτείες, που αναζητούν υπηρεσίες άμβλωσης.

Από την 1η Ιουλίου, η υγειονομική περίθαλψη θα καλύπτει όλα τα απαραίτητα έξοδα της μετακίνησης «για τις αναπαραγωγικές υπηρεσίες, όπως κάνουμε για άλλες εξειδικευμένες περιπτώσεις, όπως μεταμοσχεύσεις, θεραπεία καρκίνου και αντικατάσταση αρθρώσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά το εσωτερικό σημείωμα της εταιρείας.

Η BlackRock προστίθεται στη λίστα των εταιρειών της Wall Street που αντιδρούν στην κατάργηση της συνταγματικότητας του δικαιώματος στις αμβλώσεις που αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Είχαν προηγηθεί, τη Δευτέρα, η Jefferies Financial Group και η Wells Fargo, που επίσης με εσωτερικά σημειώματα προς το προσωπικό,  ανακοίνωσαν ότι θα καλύπτουν τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής, σε περίπτωση που οι εργαζόμενες χρειαστεί να αλλάξουν πολιτεία για να προχωρήσουν σε άμβλωση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Jefferies Financial Group, Rich Handler,  και ο πρόεδρος της εταιρείας Brian Friedman ανακοίνωσαν, επίσης, ότι θα δωρίσουν – από την προσωπική τους περιουσία- συνολικά ένα εκατομμύριο δολάρια σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που «προστατεύουν τα δικαιώματα των γυναικών».

H «εξέγερση» των εταιρειών

Τον χορό των εταιρειών που αντιτίθενται στους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους άνοιξε η Citigroup, ήδη από τις αρχές του έτους, όταν στο Τέξας εισήχθησαν οι πρώτοι περιορισμοί για την πραγματοποίηση αμβλώσεων, εν αναμονή της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου.

H διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup, Jane Fraser, χαρακτήρισε την απόφαση ως «μακροπρόθεσμη πολιτική» της εταιρείας και δήλωσε ότι δεν αποτελεί «τοποθέτηση πάνω σε ευαίσθητα θέματα».

Την προηγούμενη εβδομάδα δύο «μεγάλοι» της Wall Street, οι JPMorgan και Goldman Sachs, ανακοίνωσαν ότι θα στηρίζουν τις εργαζόμενες που θα επιλέξουν να μετακινηθούν για υπηρεσίες υγείας που αφορούν στην αναπαραγωγή.

Συνολικά, δεκάδες εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν έμπρακτα την αντίθεσή τους στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, αν και οι περισσότερες αποφεύγουν να συνοδεύσουν τις σχετικές ανακοινώσεις τους με πολιτικά σχόλια.

Σχεδόν το 30% των εταιρειών δήλωσε ότι θα αυξήσει την κάλυψη των προγραμμάτων υγείας των εργαζομένων για αναπαραγωγική φροντίδα σε έναν κόσμο μετά το Roe, σύμφωνα με έρευνα σε πάνω από 1.000 επαγγελματίες ανθρώπινου δυναμικού για την Εταιρεία Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (Society for Human Resource Management). Η έρευνα διεξήχθη από τις 24 Μαΐου έως τις 7 Ιουνίου.

Από τις εταιρείες που προχώρησαν ήδη σε σχετικές ανακοινώσεις, οι πιο γνωστές είναι: 

– Dell Technologies
«Προτεραιότητά μας παραμένει η υγεία και η ευημερία των μελών της ομάδας μας» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της Dell.

– Lyft
Η Lyft ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την οργάνωση προστασίας των γυναικείων δικαιωμάτων Planned Parenthood για ένα πρόγραμμα Πρόσβασης στις Μεταφορές για Γυναίκες, κίνηση που ακολουθεί μια δωρεά 1 εκατομμυρίου δολαρίων που έκανε η Lyft στην οργάνωση.

– Disney
«Ενημερώσαμε τους υπαλλήλους μας ότι αναγνωρίζουμε τον αντίκτυπο της απόφασης και ότι παραμένουμε δεσμευμένοι στην παροχή ολοκληρωμένης πρόσβασης σε ποιοτική και οικονομικά προσιτή φροντίδα για όλους τους υπαλλήλους μας, τα μέλη του καστ και τις οικογένειές τους, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού προγραμματισμού και της αναπαραγωγικής φροντίδας ανεξάρτητα από το πού μένουν» δήλωσε εκπρόσωπος της Disney.- Yelp

«Αυτή η απόφαση θέτει σε κίνδυνο την υγεία των γυναικών, τους αρνείται τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και απειλεί να διαλύσει την πρόοδο που έχουμε σημειώσει προς την ισότητα των φύλων στους χώρους εργασίας» δήλωσε ο Jeremy Stoppelman, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Yelp.

Jeremy Stoppelman, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Yelp

-Mastercard
Η εταιρεία Mastercard θα χρηματοδοτεί μετακίνηση και διαμονή σε υπαλλήλους που πραγματοποιούν αμβλώσεις εκτός των πολιτειών τους, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο.
«Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους εργαζόμενους πρόσβαση στην ίδια υγειονομική περίθαλψη που είναι διαθέσιμη σήμερα όπου κι αν ζουν» είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

– Netflix
H συνδρομητική Netflix ανακοίνωσε ότι «θα προσφέρει κάλυψη αποζημίωσης ταξιδιού για τους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης στις ΗΠΑ και τα εξαρτώμενα μέλη τους που πρέπει να ταξιδέψουν για θεραπείες καρκίνου, μεταμοσχεύσεις, αμβλώσεις μέσω των προγραμμάτων υγείας της εταιρείας».

– Microsoft
«Η Microsoft θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί βάσει του νόμου για να υποστηρίξει τους υπαλλήλους μας και τα εγγεγραμμένα εξαρτώμενα μέλη τους στην πρόσβαση σε κρίσιμη υγειονομική περίθαλψη – η οποία περιλαμβάνει ήδη υπηρεσίες όπως η άμβλωση και η περίθαλψη που επιβεβαιώνει το φύλο – ανεξάρτητα από το πού ζουν σε όλες τις ΗΠΑ» ανακοίνωσε η εταιρεία.

-Warner Bros. Discovery
«Υπό το φως της πρόσφατης απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, επεκτείναμε αμέσως τις επιλογές παροχών υγειονομικής περίθαλψης για να καλύψουμε τα έξοδα μετακίνησης των εργαζομένων και των καλυπτόμενων μελών της οικογένειάς τους που πρέπει να ταξιδέψουν για να έχουν πρόσβαση σε αμβλώσεις και αναπαραγωγική φροντίδα», δήλωσε εκπρόσωπος της Warner Bros. Discovery.

– Tesla
Στην έκθεση Impact 2021 που δημοσιεύτηκε στις 6 Μαΐου, η Tesla ανακοίνωσε ότι θα καλύπτει την μετακίνηση και διαμονή για υπαλλήλους που μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσουν υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης που δεν είναι διαθέσιμες στην πολιτεία τους.

– Paramount

«Η Paramount θα υποστηρίξει –όπως πάντα – τις επιλογές που κάνουν οι υπάλληλοί μας σχετικά με τη δική τους υγειονομική περίθαλψη» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Bob Bakish σε σημείωμα προς τους εργαζόμενους, παρουσιάζοντας μια λίστα παροχών που περιλαμβάνουν «έξοδα ταξιδιού εάν η καλυπτόμενη υπηρεσία υγείας, όπως η άμβλωση, απαγορεύεται στην περιοχή τους».

– Amazon

Τον Μάιο, η Amazon ανακοίνωσε ότι θα καλύψει έως και 4.000 δολάρια ταξιδιωτικών εξόδων ετησίως, για υπαλλήλους που μετακινούνται εκτός πολιτείας για υπηρεσίες όπως οι αμβλώσεις.

– Levi Strauss & Co.

«Δεδομένου του τι διακυβεύεται, οι ηγέτες των επιχειρήσεων πρέπει να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί και να ενεργήσουν ώστε να προστατεύσουν την υγεία και την ευημερία των εργαζομένων μας. Αυτό σημαίνει προστασία των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της όπου γνωστοποίησε ανάλογες παροχές στους εργαζόμενούς της.

– CVS Health
«Κάνουμε προσιτή τη φροντίδα εκτός πολιτείας για τους υπαλλήλους της CVS Health που διαμένουν σε πολιτείες που έχουν θεσπίσει νόμους που περιορίζουν την πρόσβαση» στις υπηρεσίες άμβλωσεις. «Με τη νέα απόφαση, αξιολογούμε πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε καλύτερα τις ανάγκες των συναδέλφων, συνεργατών και πελατών» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

 

 H Lauren Hobart, διευθύνουσα σύμβουλος της DICK

– DICK’S Sporting Goods
Η διευθύνουσα σύμβουλος της DICK, Lauren Hobart, δήλωσε σε ανάρτηση στο LinkedIn ότι ως απάντηση στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η εταιρεία θα παράσχει έως και 4.000 δολάρια επιστροφή εξόδων ταξιδιού σε υπαλλήλους που ζουν σε πολιτείες που περιορίζουν την πρόσβαση στην άμβλωση, ώστε να ταξιδέψουν στην πλησιέστερη τοποθεσία όπου η περίθαλψη είναι νόμιμα διαθέσιμη. Αυτό το επίδομα θα επεκταθεί επίσης σε συζύγους εργαζομένων ή εξαρτώμενα άτομα.

Διαβάστε ακόμη:

Three Arrows Capital: Το πιο διάσημο hedge fund στην αγορά των κρυπτονομισμάτων κοντά στην κατάρρευση

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Νέες οδηγίες – Τι να προσέξετε στην αίτηση (vid)

Αναλυτές: Πιθανό το καθολικό «shutdown» στις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη