Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την παλαιότερη ετυμηγορία του, την απόφαση Roe vs Wade από το 1973, η οποία επέτρεπε τις αμβλώσεις.

Η απόφαση, όπως σημειώνουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αφαιρεί το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν για την διακοπή της κύησης.

Το ζήτημα δίχαζε την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ. Οι Ρεπουμπλικανοί το είχαν θέσει στο κέντρο της πολιτικής τους, πιέζοντας με κάθε τρόπο για την άρση της απόφασης του 1973.

Στην πορεία η μία μετά την άλλη οι πολιτείες προσπάθησαν να βάλουν όλο και πιο αυστηρούς περιορισμούς, σταματώντας ένα βήμα πριν από την πλήρη απαγόρευση που ήταν αντισυνταγματική όσο ίσχυε η Roe vs Wade.

Η απόφαση του 1973, τότε με 7 υπέρ και 2 ψήφους κατά, κατοχύρωσε το δικαίωμα των γυναικών σε μια νόμιμη -και ιατρικά ασφαλή- διαδικασία. Στην πράξη καταργούσε τους νόμους αρκετών πολιτειών οι οποίες απαγόρευαν τις αμβλώσεις.

Το Δικαστήριο είχε αποφασίσει τότε δεν μπορεί να απαγορεύσει τις αμβλώσεις πριν από τις 28 εβδομάδες, οι οποίες ήταν τότε το όριο βιωσιμότητας (σήμερα, με τις προόδους της ιατρικής είναι λίγο νωρίτερα, στις 23 εβδομάδες).

Το Μιζούρι εφαρμόζει πρώτο την απαγόρευση

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Μιζούρι ανακοίνωσε σήμερα ότι η συντηρητική αμερικανική πολιτεία έγινε η πρώτη που απαγόρευσε την οικειοθελή διακοπή της εγκυμοσύνης, μετά την ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα το Μιζούρι είχε μόνο μία κλινική που επιτρέπει τις αμβλώσεις.

«Αυτή είναι μια μνημειώδης ημέρα για την ιερότητα της ζωής», είπε ο Έρικ Σμιτ σε ένα tweet συνοδευόμενο από μια εικόνα που τον δείχνει να επικυρώνει το νομοσχέδιο, που όπως είπε πραγματικά τερματίζει τις αμβλώσεις στο Μιζούρι.

Τζόνσον: «Μεγάλη οπισθοδρόμηση»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, χαρακτήρισε μεγάλη οπισθοδρόμηση την απόφαση του αμερικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου: «Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση. Οφείλω να σας πω, νομίζω ότι είναι μια μεγάλη οπισθοδρόμηση», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Κιγκάλι, όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της Κοινοπολιτείας.

«Πάντα πίστευα στο δικαίωμα μιας γυναίκας στην επιλογή και εμμένω σε αυτή την άποψη και γι’ αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τους νόμους που το επιτρέπει», τόνισε ο Τζόνσον.

Τριντό: «Φρικιαστική η απόφαση»

Ο Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε φρικιαστική την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, εκφράζοντας τη συμπόνοια του στις γυναίκες που όπως είπε χάνουν το νόμιμο δικαίωμά τους στην άμβλωση. «Οι ειδήσεις που έρχονται από τις ΗΠΑ είναι φρικιαστικές», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός του Καναδά.

Η καρδιά μου είναι μαζί με τα εκατομμύρια των Αμερικανίδων που τώρα πρόκειται να χάσουν το νόμιμο δικαίωμά τους για άμβλωση», έγραψε ο Τζάστιν Τριντό. «Καμία κυβέρνηση, κανένας πολιτικός ή άνδρας δεν πρέπει να λέει σε μια γυναίκα τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει με το σώμα της», είπε.

Alaska Airlines: Θα πληρώνει τα εισιτήρια στις υπαλλήλους που υποβάλλονται σε άμβλωση σε άλλη πολιτεία

Παράλληλα, η εταιρεία Alaska Airlines ανακοίνωσε σήμερα ότι παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις, θα συνεχίσει να καλύπτει τα ταξιδιωτικά έξοδα των υπαλλήλων της, ώστε να υποβάλλονται σε «ορισμένες ιατρικές διαδικασίες και θεραπείες» που δεν θα είναι διαθέσιμες στις περιοχές όπου διαμένουν.

Ολοένα και περισσότερες εταιρείες πληρώνουν τα έξοδα των υπαλλήλων τους που θέλουν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας, εάν η Πολιτεία όπου διαμένουν τις απαγορεύει. Η Alaska Airlines το έκανε ήδη και ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι «η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου» δεν θα οδηγήσει στην κατάργηση αυτής της πρακτικής.

Υπενθυμίζεται ότι και η Levi Strauss & Co ανακοίνωσε στις αρχές Μαΐου ότι θα αποζημιώνει για τα έξοδα του ταξιδιού τους όλους τους εργαζομένους πλήρους και μερικής απασχόλησης που χρειάζεται να μεταβούν σε άλλη πολιτεία των ΗΠΑ για υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, ανάμεσα στις οποίες και οι αμβλώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Στα 2,76 εκατ. ευρώ πουλήθηκε η βίλα του Κοντομηνά στην Ύδρα (upd)

Πού «ακουμπούν» τις αποταμιεύσεις τους οι Έλληνες αποταμιευτές

Η ζέστη «παρέλυσε» το Χρηματιστήριο – Απώλειες έως 3% στις τράπεζες