Οι ετήσιες μισθολογικές διαπραγματεύσεις στην Ιαπωνία («shunto») ανάμεσα στα συνδικάτα και τους εργοδότες κατέληξαν σε αυξήσεις μισθών κατά 3,8% κατά μέσο όρο, ποσοστό ρεκόρ εδώ και 30 χρόνια, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα η συνομοσπονδία συνδικάτων Rengo.

Το αποτέλεσμα αυτό για το επόμενο δημοσιονομικό έτος 2023 – ’24 (που ξεκινά την 1η Απριλίου) είναι καθαρά ανώτερο των προσδοκιών των οικονομολόγων και θα μπορούσε δυνητικά να ενθαρρύνει την Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) να εξομαλύνει τη νομισματική πολιτική της, που είναι πάντα πολύ προσαρμοστική.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στην Ιαπωνία εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες οι μισθοί αυξάνονταν πολύ λίγο κάθε χρόνο, καθώς τα συνδικάτα προτιμούσαν να δίνουν έμφαση στην ασφάλεια της εργασίας παρά στις μισθολογικές διεκδικήσεις, πόσω μάλλον που οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν σχεδόν στάσιμες.

Όμως, από πέρυσι ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία σκαρφάλωσε -υπό την επίδραση κυρίως της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας- στο 4,2% εκτός των φρέσκων προϊόντων τον Ιανουάριο, ένα επίπεδο που είχε να δει από το 1981.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα έκανε έκκληση στις ιαπωνικές επιχειρήσεις να δώσουν αυξήσεις μισθών, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν την επίδραση του πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη, ενώ οι Ιάπωνες καταναλωτές υφίστανται επίσης τις συνέπειες από την πτώση του γεν από την περασμένη χρονιά.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του «shunto» αφορούν στις μισθολογικές διαπραγματεύσεις στις μεγάλες ιαπωνικές επιχειρήσεις.

Το μεγάλο ερώτημα στο εξής είναι αν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, που αποτελούν το 70% των στοιχείων ενεργητικού, θα ακολουθήσουν την κίνηση, δεδομένου πως γενικά είναι λιγότερο σε θέση από τους μεγάλους ομίλους να απορροφήσουν την αύξηση του κόστους τους στις τιμές πώλησής τους.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Τι προβλέπει τώρα για την πορεία των αγορών – Πώς επιδρά η τραπεζική κριση

Το παρασκήνιο της διάσωσης της First Republic Bank: Η ιδέα της Γέλεν, το σχέδιο του Ντίμον και οι 11 τραπεζίτες

Καρανίκας (ΕΣΕΕ): «Να επιστρέψει στους κοινωνικούς εταίρους η αρμοδιότητα για τον κατώτατο μισθό»