Μια εταιρεία εγκατέστησε ηλεκτρονικούς αυτόματους πωλητές για την πώληση πυρομαχικών σε παντοπωλεία στην Αλαμπάμα, την Οκλαχόμα και το Τέξας, επιτρέποντας στους πελάτες να παίρνουν σφαίρες μαζί με ένα μπουκάλι γάλα.

Η American Rounds δήλωσε ότι τα μηχανήματά της χρησιμοποιούν σαρωτή αναγνώρισης και λογισμικό αναγνώρισης προσώπου για να επαληθεύουν την ηλικία του αγοραστή και είναι τόσο «γρήγορα και εύκολα» στη χρήση όσο ένα tablet υπολογιστή. Όμως οι συνήγοροι ανησυχούν ότι η πώληση σφαιρών από αυτόματους πωλητές θα οδηγήσει σε περισσότερους πυροβολισμούς στις ΗΠΑ, όπου η βία με όπλα σκότωσε τουλάχιστον 33 ανθρώπους μόνο την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η τεχνολογία επαλήθευσης της ηλικίας σημαίνει ότι οι συναλλαγές είναι εξίσου ή και περισσότερο ασφαλείς από τις διαδικτυακές πωλήσεις, οι οποίες μπορεί να μην απαιτούν από τον αγοραστή να προσκομίσει αποδεικτικό ηλικίας, ή στα καταστήματα λιανικής πώλησης, όπου υπάρχει κίνδυνος κλοπής.

«Είμαι πολύ ευγνώμων για όσους αφιερώνουν χρόνο για να μας γνωρίσουν και δεν κάνουν απλώς υποθέσεις για το τι είμαστε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Γκράντ Μέιτζερς. «Είμαστε πολύ υπέρ της δεύτερης τροπολογίας, αλλά είμαστε υπέρ της υπεύθυνης οπλοκατοχής και ελπίζουμε ότι βελτιώνουμε το περιβάλλον για την κοινότητα».
Μέχρι στιγμής, το 2024 έχουν σημειωθεί 15 μαζικές δολοφονίες με χρήση πυροβόλου όπλου, έναντι 39 το 2023, σύμφωνα με βάση δεδομένων που τηρείται σε συνεργασία του Associated Press, της USA Today και του Northeastern University.

Ο Μέιτζερς δήλωσε ότι καταστήματα τροφίμων και άλλοι προσέγγισαν την εταιρεία με έδρα το Τέξας, η οποία ξεκίνησε το 2023, σχετικά με την ιδέα της πώλησης πυρομαχικών μέσω αυτοματοποιημένης τεχνολογίας. Η εταιρεία διαθέτει ένα μηχάνημα στην Αλαμπάμα, τέσσερα στην Οκλαχόμα και ένα στο Τέξας, ενώ σχεδιάζει ένα ακόμη στο Τέξας και ένα στο Κολοράντο τις επόμενες εβδομάδες, είπε.

«Οι άνθρωποι νομίζω ότι σοκαρίστηκαν όταν σκέφτηκαν την ιδέα της πώλησης πυρομαχικών σε ένα παντοπωλείο», δήλωσε. «Αλλά όπως εξηγήσαμε, σε τι διαφέρει αυτό από το Walmart;»

Σύμφωνα με το Associated Press, ο ομοσπονδιακός νόμος απαιτεί να είναι κάποιος 18 ετών για να αγοράσει πυρομαχικά για κυνηγετικά όπλα και τουφέκια και 21 ετών για να αγοράσει πυρομαχικά για πιστόλια. Ο Magers είπε ότι τα μηχανήματά τους απαιτούν ο αγοραστής να είναι τουλάχιστον 21 ετών.

Το μηχάνημα λειτουργεί απαιτώντας από τον πελάτη να σαρώσει την άδεια οδήγησής του για να επικυρώσει ότι είναι τουλάχιστον 21 ετών. Η σάρωση ελέγχει επίσης ότι πρόκειται για έγκυρη άδεια, είπε. Ακολουθεί μια σάρωση αναγνώρισης προσώπου για να επαληθευτεί ότι «είστε αυτός που λέτε ότι είστε ως καταναλωτής», είπε.
«Σε εκείνο το σημείο μπορείτε να ολοκληρώσετε τη συναλλαγή σας με το προϊόν σας και είστε έτοιμοι να φύγετε» είπε. »Η όλη εμπειρία διαρκεί ενάμισι λεπτό μόλις εξοικειωθείτε με το μηχάνημα».

Ο αυτόματος πωλητής είναι μια άλλη μέθοδος πώλησης, που έρχεται να προστεθεί στα καταστήματα λιανικής πώλησης και στους διαδικτυακούς λιανοπωλητές. Μια έκθεση του Μαρτίου από την Everytown for Gun Safety διαπίστωσε ότι αρκετοί μεγάλοι διαδικτυακοί λιανοπωλητές πυρομαχικών δεν φαίνεται να επαληθεύουν την ηλικία των πελατών τους, παρά τις απαιτήσεις.

Πέρυσι, ένας διαδικτυακός έμπορος λιανικής πώλησης διευθέτησε αγωγή που υποβλήθηκε από τις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε πυροβολισμούς σε λύκειο του Τέξας το 2018. Οι οικογένειες ανέφεραν ότι ο 17χρονος δράστης μπόρεσε να αγοράσει πυρομαχικά από τον λιανοπωλητή, ο οποίος απέτυχε να επαληθεύσει την ηλικία του.
Οι αυτόματοι πωλητές για σφαίρες ή άλλα υλικά που υπόκεινται σε περιορισμούς ηλικίας δεν είναι μια εντελώς νέα ιδέα. Εταιρείες έχουν αναπτύξει παρόμοια τεχνολογία για την πώληση αλκοολούχων ποτών. Μια εταιρεία έχει διαθέσει στην αγορά αυτοματοποιημένα περίπτερα για την πώληση προϊόντων κάνναβης σε ιατρεία σε κράτη όπου η μαριχουάνα είναι νόμιμη.

Διαβάστε ακόμη 

UBS – Wealth Report: Πόσο αυξήθηκε ο πλούτος σε ολόκληρο τον κόσμο – Η εικόνα στην Ελλάδα (πίνακες)

Τράπεζα Πειραιώς: Άντλησε €650 εκατ. από το πράσινο senior preferred bond – Προσφορές €4 δισ. (upd)

Μασούτης: Συνεχίζει την πορεία ανάπτυξης σε κάθε οικονομικό τρίμηνο – Τρέχει με διπλάσιο ρυθμό από την αγορά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ