Θεωρητικά, η επίτευξη του πληθωριστικού στόχου της Fed στο 2% δεν είναι κάτι το πολύ δύσκολο.

Οι κύριοι παράγοντες έχουν να κάνουν με τις υπηρεσίες και το κόστος στέγασης, με πολλούς άλλους να έχουν δείξει σημαντικά σημάδια βελτίωσης. Η στοχοποίηση δύο μόνο παραγόντων της οικονομίας δε φαίνεται σαν κάτι το οποίο δεν μπορεί να επιτευχθεί σχετικά εύκολα, σε σχέση με το 2022 όταν όλοι οι παράγοντες της οικονομίας αύξαναν τον πληθωρισμό. Στην πραγματικότητα, όμως, η προσπάθεια αυτή θα είναι δυσκολότερη από το αναμενόμενο.

Οι τιμές των δύο κλάδων αυτών έχουν αποδειχθεί μονιμότερα αυξημένες από τις αντίστοιχες των τροφίμων, του φυσικού αερίου και ακόμα και των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, οι οποίες είναι συνήθως κυκλικές και ακολουθούν τη γενικότερη πορεία της οικονομίας.

«Για να μειωθούν τα ενοίκια και οι τιμές στις υπηρεσίες μπορεί να χρειαστεί η δημιουργία μίας ύφεσης, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της GlobalData TS Lombard, Στίβεν Μπλιτς, προσθέτοντας πως «δεν πρόκειται μαγικά να μειωθούν στο 2%».

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κυμάνθηκε στο 3,7% τον Σεπτέμβριο, ενώ ο δομικός βρέθηκε στο 4,1%. Αν και τα δύο νούμερα αυτά είναι πολύ υψηλότερα από τον πληθωριστικό στόχο του 2% της Fed, είναι τουλάχιστον πολύ καλύτερα από την εποχή που ο πληθωρισμός άγγιζε το 9%. 

O δείκτης των επιμέρους στοιχείων του ΔΤΚ, όμως, υποδείκνυε χαλάρωση των τιμών των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αλλά αύξηση των ενοικίων και του κόστους των υπηρεσιών. 

«Οι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τον αποπληθωρισμό συνήθως υποκύπτουν στις μακροοικονομικές πιέσεις όπως η ανάπτυξη και η χαμηλή ανεργία, μέχρι να δημιουργηθεί ύφεση», ανέφερε ο Μπλιτς.

Από την άλλη, ο ίδιος υποστηρίζει πως οποιαδήποτε ύφεση και να συμβεί θα είναι σύντομη και περιορισμένη, ενώ άλλοι τονίζουν πως η ύφεση αυτή δε θα γίνει πραγματικότητα.

Μέχρι τότε, όπως αναφέρει και το CNBC, η αβεβαιότητα είναι αυτή που βασιλεύει.

Ο πληθωρισμός των «αυξημένων τιμών» όπως τα ενοίκια, οι υπηρεσίες, το κόστος ασφάλισης, κυμάνθηκε στο 5,1% τον Σεπτέμβριο, μειωμένος κατά 1% από τον Μάιο, σύμφωνα με την Fed του Κλίβελαντ. Ο ελαστικός ΔΤΚ ο οποίος συμπεριλαμβάνει τα τρόφιμα, την ενέργεια, το κόστος των αυτοκινήτων και τον ρουχισμό, βρέθηκε στο 1%. Αν και βελτιωμένοι, κανένας από τους δύο δείκτες δε δείχνει ολοκλήρωση της προσπάθειας.

Οι αγορές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το επόμενο βήμα της Fed. «Ο πληθωρισμός ο οποίος είναι κολλημένος στο 3,7% σε συνδυασμό με τα θετικά στοιχεία της αγοράς εργασίας του Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να δικαιολογήσει άλλη μία αύξηση των επιτοκίων της Fed φέτος», ανέφερε η επικεφαλής οικονομολόγος της Bright MLS, Λίσα Στούρτεβαντ, προσθέτοντας πως «ο υψηλός πληθωρισμός οφείλεται κυρίως στα ενοίκια και την αγορά ακινήτων».

Το γεγονός πως οι αυξημένες τιμές θα συνεχίσουν να κρατούν την κατασκευή νέων ακινήτων χαμηλή και την προσφορά περιορισμένη, όμως, σημαίνει πως «θα δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα όσον αφορά την προσιτότητα των τιμών σε μακροπρόθεσμο επίπεδο», όπως ανέφερε και το στέλεχος του National Multifamily  Housing Council, Κρίστοφερ Μπρούεν. 

Όσο για την chief investment officer της Morningstar Wealth, Μάρτα Νόρτον, «οι πανδημικές επιπτώσεις έχουν επηρεάσει την οικονομία και αυτό ήταν κάτι το φυσικό. Η μείωση του πληθωρισμού στο στόχο του 2% χρειάζεται, όμως, οικονομική επιβράδυνση, κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί δεδομένης της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού τομέα αλλά και του καταναλωτικού».

Τα στελέχη της Fed ποντάρουν πως η αναμενόμενη λήξη πολλών συμβολαίων θα οδηγήσει σε καθοδική επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων, μειώνοντας αντίστοιχα και τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά οι αριθμοί υποδεικνύουν το αντίθετο, όπως τόνισε ο οικονομολόγος της BofA, Στίβεν Τζουνό. 

«Γι αυτόν τον λόγο θα πρέπει να περιμένουμε για επικαιροποιημένα δεδομένα τα οποία θα μας υποδείξουν εάν αυτό πρόκειται για κάτι το προσωρινό ή κάτι το μόνιμο. Τα πρόσφατα δεδομένα του ΔΤΚ υποδεικνύουν, επίσης, πως δεν έχουμε καλά ιστορικά παραδείγματα μέσω των οποίων θα μπορέσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τις μακροπρόθεσμες τάσεις του πληθωρισμού».

Διαβάστε ακόμη

«Βγήκαν τα λεφτά από το σεντούκι»: 84.000 ακίνητα αξίας 3,5 δισ. άλλαξαν χέρια με μετρητά

Όλα τα σενάρια για μειωμένο ή «κανονικό» ΦΠΑ σε εισιτήρια, καφέ, και τουρισμό

Από οδηγός λεωφορείου ιδιοκτήτης 12 ξενοδοχείων στη Μύκονο – Αυτοί είναι οι ευεργέτες στο νησί των Ανέμων (pics, vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ