Οι πωλήσεις κατοικιών που έχουν ήδη διατεθεί στην αγορά βρίσκονται σε χαμηλό 30 ετών καθώς παρέμειναν «παγωμένες» τον Μάιο, αφού οι τιμές σημείωσαν νέο ρεκόρ και τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων συνεχίζουν και παραμένουν υψηλά.

Οι λεγόμενες πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών τον Μάιο ήταν ουσιαστικά αμετάβλητες, μειωμένες κατά 0,7% σε σχέση με τον Απρίλιο σε εποχικά προσαρμοσμένο, ετησιοποιημένο ποσοστό 4,11 εκατομμυρίων μονάδων, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών. Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 2,8% σε σχέση με τον Μάιο του περασμένου έτους.

Αυτή η καταμέτρηση των κλειστών πωλήσεων βασίζεται σε συμβόλαια που πιθανώς υπογράφηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Ο υποτονικός ρυθμός πωλήσεων ήρθε καθώς τα επιτόκια έκαναν μεγάλο άλμα τον Απρίλιο  αναφέρει το cnbc.

Το μέσο επιτόκιο για το δημοφιλές 30ετές σταθερό δάνειο ξεκίνησε τον μήνα λίγο κάτω από το 7% και στη συνέχεια αυξήθηκε σε λίγο πάνω από το 7,5% μέχρι τα μέσα Απριλίου, προτού κατασταλάξει ελαφρώς τον Μάιο, σύμφωνα με το Mortgage News Daily. Το ποσοστό αυτό είναι τώρα ακριβώς γύρω στο 7%.

«Οι πωλήσεις κατοικιών αρνούνται να ανακάμψουν», δήλωσε ο Lawrence Yun, επικεφαλής οικονομολόγος του NAR. «Πίστευα ότι θα βλέπαμε ανάκαμψη αυτή την άνοιξη. Δεν τη βλέπουμε».

Οι πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες από μήνα σε μήνα σε όλες τις περιοχές εκτός από τον Νότο, όπου μειώθηκαν κατά 1,6%.

Η μεγαλύτερη αλλαγή τον Μάιο είναι ότι το απόθεμα των κατοικιών προς πώληση εκτοξεύτηκε και αυξήθηκε αυξημένο κατά 6,7% από μήνα σε μήνα και 18,5% υψηλότερο από τον Μάιο του περασμένου έτους. Με τον τρέχοντα ρυθμό πωλήσεων, υπάρχει τώρα προσφορά 3,7 μηνών. Ενώ το απόθεμα αυξάνεται, εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλό δεδομένης της δημογραφικής κατάστασης και της ζήτησης.

«Τελικά, η αύξηση του αποθέματος θα συμβάλει στην τόνωση των πωλήσεων κατοικιών και στην τιθάσευση της αύξησης των τιμών των κατοικιών τους επόμενους μήνες. Η αυξημένη προσφορά κατοικιών σημαίνει καλά νέα για τους καταναλωτές που θέλουν να δουν περισσότερα ακίνητα προτού λάβουν αποφάσεις αγοράς», πρόσθεσε ο Yun.

Τιμές ρεκόρ

Αυτή η ζήτηση συνεχίζει να ωθεί τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα. Η διάμεση τιμή ενός υφιστάμενου σπιτιού που πωλήθηκε τον Μάιο ήταν 419.300 δολάρια, τιμή ρεκόρ στην καταγραφή των μεσιτών και αύξηση 5,8% σε ετήσια βάση. Η αύξηση ήταν η ισχυρότερη από τον Οκτώβριο του 2022. Οι τιμές αυξήθηκαν σε όλες τις περιοχές.

Οι μεσίτες σημειώνουν στην ανακοίνωση ότι η πληρωμή του στεγαστικού δανείου για ένα τυπικό σπίτι σήμερα είναι υπερδιπλάσια από ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια. Όχι μόνο τα επιτόκια έχουν σκαρφαλώσει, αλλά και οι τιμές των κατοικιών είναι πάνω από 50% υψηλότερες από ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η διάμεσος κλίνει προς το υψηλότερο άκρο.

Οι πωλήσεις κατοικιών με τιμές κάτω των 250.000 δολαρίων ήταν χαμηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, ενώ οι πωλήσεις με τιμές μεταξύ 250.000 και 500.000 δολαρίων αυξήθηκαν μόλις κατά 1%. Οι πωλήσεις με τιμές μεταξύ 750.000 και 1 εκατομμυρίου δολαρίων ήταν 13% υψηλότερες και οι πωλήσεις με τιμές άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων αυξήθηκαν σχεδόν 23%.

Τα μετρητά εξακολουθούν να είναι ο «βασιλιάς», αντιπροσωπεύοντας το 28% των πωλήσεων. Οι αγοραστές που αγοράζουν για πρώτη φορά κρατούν το 31% των πωλήσεων, από 28% το προηγούμενο έτος.

Τα δύο τρίτα των κατοικιών έκλεισαν μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, οπότε ο ανταγωνισμός εξακολουθεί να είναι έντονος παρά τις υψηλότερες τιμές. Η Redfin, μια μεσιτική εταιρεία ακινήτων, αναφέρει ότι ένας αυξανόμενος αριθμός καταχωρίσεων καθίσταται παλιός, οπότε αν ένα σπίτι βγει στην αγορά σε καλή τιμή και δεν χρειάζεται πολλή δουλειά, φεύγει γρήγορα. Άλλα τα σπίτια μένουν περισσότερο καιρό.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Τι να επιλέξουν οι επενδυτές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους (πίνακες)

Αυτή είναι η νέα Bugatti Tourbillon: Ένα έργο τέχνης αξίας 3,6 εκατομμυρίων ευρώ

Κλιματική αλλαγή: Ο… κακός μας ο καιρός είναι ήδη εδώ (pics + γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ