Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ ήταν πιο ισχυρή από το αναμενόμενο κατά το τρίτο τρίμηνο, φτάνοντας το 5,2% σε ετήσιο ρυθμό, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση του υπουργείου Εμπορίου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,9%, δηλαδή διπλασια σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα κυμαινόταν στο 5%.

Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα νοικοκυριά που συνέχισαν να καταναλώνουν αν και χρειάστηκε να δαπανήσουν ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού τους στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, την υγειονομική περίθαλψη, τα φάρμακα και την ασφάλιση. Σημαντικές ήταν οι δαπάνες για αγορές ηλεκτρονικών ειδών και για ταξίδια.

Οι ΗΠΑ προτιμούν να υπολογίζουν την ανάπτυξη σε ετήσιο ρυθμό ενώ άλλες προηγμένες απλώς συγκρίνουν κάθε τρίμηνο με το αμέσως προηγούμενο. Με αυτόν τον υπολογισμό, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ ανέρχεται στο 1,3% για το τρίτο τρίμηνο, αντί για 1,2% που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Ωστόσο, η ανάπτυξη ενδέχεται να επιβραδυνθεί το 2024, λόγω των μέτρων που λαμβάνει η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό. Και αυτό γιατί οι συνέπειες από την αύξηση των επιτοκίων αργούν να εμφανιστούν στην πραγματική οικονομία.

Επί του παρόντος τα επιτόκια κυμαίνονται, από τον Ιούλιο, στο 5,25-5,50% και αναμένεται ότι η Fed θα τα διατηρήσει στο ίδιο επίπεδο και στην επόμενη συνεδρίασή της, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη

Επαγγελματίες: Ποιοι πληρώνουν και ποιοι γλιτώνουν τεκμήριο το 2024

Σβάινουνγκ Στόλε: «Σε 10 χρόνια θα έχουμε μετανιώσει ως ναυτιλία που δεν ναυπηγήσαμε περισσότερα πλοία»

Γερμανία: Μόλις το 33% των θέσεων που σχετίζονται με την πολιτική κατέχουν οι γυναίκες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ