Διεθνή

ΗΠΑ: Καλπάζει ο πληθωρισμός – Σε υψηλό 40 ετών η ετήσια άνοδος

  • newsroom


Αύξηση κατά 7% στις τιμές καταναλωτή το 2021, η ισχυρότερη από το 1982

Συνεχίζει να αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, καθώς όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη (12.01.2022) στο τέλος του έτους έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από το 1982.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η ισχυρή καταναλωτική ζήτηση έχει επιδεινώσει την κατάσταση από την ήδη μειωμένη -από τον αντίκτυπο της πανδημίας- προσφορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, τον μήνα Δεκέμβριο ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,5%, μετά την άνοδο 0,8% του Νοεμβρίου.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 7% για το 12μηνο έως τον Δεκέμβριο 2021, αύξηση που είναι η ισχυρότερη από τον Ιούνιο του 1982.

Το γεγονός αυτό αποτελεί σοβαρή ανησυχία για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που έχει υποσχεθεί να θέσει υπό έλεγχο το ανοδικό σερί.

Εξάλλου, όπως είπε χθες ο διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας σε επιτροπή της Γερουσίας, αν ο πληθωρισμός επιμένει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα από το αναμενόμενο, η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει περισσότερο τα επιτόκιά της.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία και δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που η Fed έχει στη διάθεσή της, προκειμένου αυτή η κατάσταση να μην γίνει μόνιμη.

Διαβάστε ακόμη

HSBC: Παραμένει θετική για Ελλάδα και τράπεζες

Δραματική και το 2022 η κατάσταση στα εμπορικά λιμάνια – Καθυστερήσεις έως και 45 ημέρες

Reuters: Αυξάνονται οι προβλέψεις για το πετρέλαιο – Ακόμη και στα $100 μέσα στο 2022