Διεθνή

ΗΠΑ: Νέες οδηγίες από τον FDA για λιγότερο αλάτι σε τρόφιμα και έτοιμα γεύματα

  • newsroom


Oι νέες οδηγίες αφορούν 163 κατηγορίες προϊόντων, από κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα μέχρι βρεφικές τροφές, αλλά και τα μενού των φαστ-φουντ

Νέες οδηγίες προκειμένου να αναγκάσει την αγροτοδιατροφική βιομηχανία των ΗΠΑ να μειώσει το αλάτι στα προϊόντα της, ανακοίνωσε σήμερα ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του FDA, ο στόχος είναι μέχρι το 2024 να μειωθεί κατά 12% η μέση κατανάλωση αλατιού ημερησίως.

Η μεγάλη κατανάλωση αλατιού αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ, καθώς οι μισοί κάτοικοι της χώρας πάσχουν από υπέρταση.

Συνολικά, οι νέες οδηγίες αφορούν 163 κατηγορίες προϊόντων, από τρόφιμα και κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα μέχρι βρεφικές τροφές, αλλά και τα μενού των φαστ-φουντ.

Σύμφωνα με τον FDA, οι Αμερικανοί λαμβάνουν 50% περισσότερο νάτριο από τη συνιστώμενη δοσολογία, ενώ το 95% των παιδιών ηλικίας από 2 έως 13 ετών ξεπερνά το συνιστώμενο όριο. Αυτή η υπερκατανάλωση αλατιού προκαλεί διάφορες ασθένειες, όπως υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα, παχυσαρκία και διαβήτη.

Όπως ανέφερε η Τζάνετ Γούντκοκ, προσωρινή επικεφαλής της FDA, κατά δυσανάλογο τρόπο πλήττονται ιδιαιτέρως οι φυλετικές και εθνικές μειονότητες, ενώ η πανδημία του κορωνοϊού ενέτεινε το πρόβλημα.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, μέχρι το 2024 οι βιομηχανίες θα έχουν αρκετό χρόνο για να εφαρμόσουν τα νέα μέτρα, αλλά και για να «προσαρμοστούν» οι καταναλωτές στις νέες γεύσεις.

«Το νάτριο παίζει σημαντικό ρόλο στην τεχνολογία και τη διατροφική ασφάλεια, πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι αλλαγές αυτές δεν θα γίνουν αύριο», εξήγησε η Γούντκοκ. «Ξέρουμε ότι ακόμη και η μικρή μείωση που θα γίνει σταδιακά τα επόμενα χρόνια θα επιτρέψει να περιοριστούν σημαντικά οι ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή, να βελτιωθεί η υγεία του πληθυσμού και να μειωθεί το κόστος νοσηλείας», πρόσθεσε.

Περισσότερες από 100 χώρες εφαρμόζουν προγράμματα μείωσης του νατρίου και πολλές πολυεθνικές εταιρείες πωλούν ήδη, σε αγορές εκτός των ΗΠΑ, προϊόντα που περιέχουν λιγότερο αλάτι. «Ξέρουν ήδη πώς να το κάνουν», είπε η Σούζαν Μέιν, διευθύντρια διατροφικής ασφάλειας του FDA.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Ο «Μεγάλος αδερφός» κυνηγά όσους πουλούν λίρες για να αγοράσουν δολάρια

Έκρηξη των ναύλων για τα LNG carriers – Πρωταγωνιστές οι Έλληνες εφοπλιστές και σε αυτή την κατηγορία

UBS: Ποια πόλη κινδυνεύει περισσότερο με «φούσκα» στην αγορά ακινήτων