Ευρώπη

UBS: Ποια πόλη κινδυνεύει περισσότερο με «φούσκα» στην αγορά ακινήτων

  • newsroom


Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε η τράπεζα, για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1990 οι τιμές εκτός πόλεων αυξάνονται ταχύτερα από αυτές στο κέντρο

Στη Φρανκφούρτη διαπιστώνεται αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος παγκοσμίως κίνδυνος για «φούσκα» στην αγορά ακινήτων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας UBS.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της τράπεζας, το φθηνό χρήμα και η μεγάλη ζήτηση έχουν ωθήσει τις τιμές στην αγορά ακινήτων στο επίπεδο της «φούσκας» τόσο στη Φρανκφούρτη, αλλά και σε άλλες πόλεις του κόσμου, όπως το Τορόντο, το Χονγκ Κονγκ και το Μόναχο.

Ο επικεφαλής του τμήματος στρατηγικών επενδύσεων της UBS συμβουλεύει στους ενδιαφερόμενους να επιδεικνύουν «μεγάλη προσοχή» κατά την τρέχουσα περίοδο.

Συγκεκριμένα, στη Φρανκφούρτη οι πραγματικές τιμές ακινήτων αυξάνονται από το 2016 κατά 10% ετησίως, ενώ τα ενοίκια αυξάνονται κατά 3% και τα φθηνά δάνεια οδήγησαν στη χρηματοδότηση κερδοσκοπικών εγχειρημάτων.

Παράλληλα, η πανδημία έχει εμφανείς συνέπειες και σε αυτόν τον τομέα, καθώς οι νέες δυνατότητες για ευέλικτη εργασία και η ζήτηση για κατοικία εκτός κέντρου έχουν συγκρατήσει την τάση αύξησης του πληθυσμού στην πόλη και μαζί τη ζήτηση για νέα διαμερίσματα.

Αντίστοιχα, στο Μόναχο η αύξηση των τιμών έχει σταματήσει λόγω της πανδημίας, και μάλιστα διαπιστώνεται μια ελαφριά διόρθωση. Ωστόσο, η ανάπτυξη συνεχίζεται στις περιοχές μακριά από το κέντρο, κάτι που όπως επισημαίνει η UBS αποτελεί παγκόσμια τάση.

«Με τα lockdown, η ζωή στην πόλη έχει χάσει την ελκυστικότητά της», αναφέρει χαρακτηριστικά η τράπεζα και επισημαίνει ότι για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1990 οι τιμές εκτός πόλεων αυξάνονται ταχύτερα από αυτές στο κέντρο. Μάλιστα, προβλέπει ότι η ζήτηση για λιγότερο αστικές περιοχές θα συνεχιστεί.

Στην ίδια μελέτη της, στις αγορές ακινήτων που έχουν «υπερθερμανθεί» η UBS περιλαμβάνει επιπλέον το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Βανκούβερ, το Άμστερνταμ, τη Ζυρίχη, το Παρίσι και τη Στοκχόλμη. Αντιθέτως, ως «δίκαια αξιολογημένες» κρίνει τις αγορές στη Μαδρίτη, το Μιλάνο και τη Βαρσοβία και «υποτιμημένη» την αγορά ακινήτων στο Ντουμπάι.

Διαβάστε ακόμη

Έκρηξη των ναύλων για τα LNG carriers – Πρωταγωνιστές οι Έλληνες εφοπλιστές και σε αυτή την κατηγορία

Γιατί η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη αξιοποιείται ως «χρυσή ευκαιρία» από τον Πούτιν

Ισραήλ: Μεγάλη κυβερνοεπίθεση με λυτρισμικό σε δημόσιο νοσοκομείο