Στην παράταση της αναστολής των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση για άλλα δύο χρόνια, ήτοι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025, προχώρησε απόψε ο Τζο Μπάιντεν, γεγονός που έγινε δεκτό με ικανοποίηση από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Θυμίζουμε πως ο Λευκός Οίκος προχώρησε για πρώτη φορά στην αναστολή των δασμών ύψους 25% στον ευρωπαϊκό χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο για ένα διάστημα δύο ετών, τον Ιανουάριο του 2022. Με τον τρόπο αυτό «πάγωσε» προσωρινά τα μέτρα που είχε επιβάλλει ο Ντόναλντ Τραμπ θέλοντας να ενισχύσει τις εγχώριες βιομηχανίες.

Η ΕΕ είχε βέβαια αντιδράσει στους δασμούς αυτούς προχωρώντας σε αντίποινα που κάλυπταν ένα ευρύ κατάλογο αμερικανικών προϊόντων, από το ουίσκι έως τις μοτοσυκλέτες Harley Davidson. Όμως, η εκλογή του Μπάιντεν έφερε την εκεχειρία στις δύο πλευρές, με αμφότερες να αναστέλλουν τα μέτρα.

Παράλληλα, ΗΠΑ και ΕΕ ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις προκειμένου να καταλήξουν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που θα αφορά τόσο την υπερβάλλουσα παραγωγή μετάλλων από τρίτες χώρες, όπως η Κίνα, όσο και τη προώθηση πιο πράσινων μεθόδων παραγωγής, όπως ο λεγόμενος πράσινος χάλυβας.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές επρόκειτο να καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στο 2023, όμως αυτό δεν κατέστη εφικτό, οπότε οι συνομιλίες θα συνεχιστούν. Έτσι, στο μεταξύ η αναστολή των τιμωρητικών μέτρων θα συνεχιστεί, όπως επιβεβαίωσε και σήμερα ο Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να διασφαλιστεί χρόνος και… χώρος για τις συνομιλίες.

Πάντως, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι παραμένουν κανονικά σε ισχύ οι δασμοί που έχουν επιβληθεί στον κλάδο χάλυβα και αλουμινίου για τις χώρες εκτός ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα επηρεάσει τις αγορές η πιθανή έγκριση των spot bitcoin ETFs τον Ιανουάριο (γράφημα)

Αυξάνoνται οι τιμές εισιτηρίων για Ιταλία και Κρήτη από 1/1/2024 (πίνακας)

Helleniq Energy: Τροποποιείται το καταστατικό και το Δημόσιο θα διορίζει 3 μέλη αντί 4 στο ΔΣ (upd)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ