Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον ενέκρινε τη χρήση των αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία εντός του ρωσικού εδάφους, αφού το Κίεβο ζήτησε την άδεια, τις προηγούμενες εβδομάδες, εν μέσω των ρωσικών επιθέσεων στο Χάρκοβο.

Ο Μπλίνκεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Πράγα, είπε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε το αίτημα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα κάνουν αποτελεσματικά βήματα σε ό,τι αφορά τη στήριξη που παρέχεται στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, τον Ιούλιο, θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα για να έρθει η Ουκρανία εγγύτερα στη Συμμαχία.

Σύνοδος ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ: Στα 40 δισ. ευρώ ετησίως η στρατιωτική βοήθεια

Η στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να φθάσει κατ΄ελάχιστον τα 40 δισ. ευρώ τον χρόνο για όσο χρειαστεί, δήλωσε σήμερα στην Πράγα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, οι Σύμμαχοι έχουν παράσχει περίπου 40 δισ. ευρώ τον χρόνο ως στρατιωτική βοήθεια στην χώρα. Πρέπει να διατηρήσουμε κατ΄ελάχιστον αυτό το επίπεδο υποστήριξης κάθε χρόνο, όσο καιρό χρειαστεί», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος μιας άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για «νέο χρήμα» είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Στόλτενμπεργκ είχε προτείνει αρχικά στους συμμάχους να διαθέσουν 100 δισ. ευρώ για να βοηθήσουν την Ουκρανία στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας. Αυτή τη φορά προτείνει τη διατήρηση της παρούσας βοήθειας, σε ένα ελάχιστο επίπεδο, παροτρύνοντας επίσης τους συμμάχους να «μοιραστούν το βάρος με δίκαιο τρόπο».

Ο μηχανισμός αυτός πρέπει να βασίζεται στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) κάθε χώρας, διευκρίνισε διπλωματική πηγή. «Το ΑΕΠ χρησιμοποιήθηκε κατά το παρελθόν, είναι μία επιλογή», είπε στο σημείο αυτό ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας.

Πολλές χώρες τάσσονται υπέρ της διατήρησης σε ένα αυξημένο επίπεδο της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, που αντιμετωπίζει δυσκολίες στο πεδίο της μάχης, εν μέρει λόγω της καθυστέρησης των παραδόσεων όπλων και πυρομαχικών που έχουν υποσχεθεί οι Δυτικοί σύμμαχοί της.

Η Εσθονία πρότεινε πριν από μήνες κάθε χώρα να διαθέτει τουλάχιστον το 0,25% του ΑΕΠ της για βοήθεια στο Κίεβο, δηλ. περίπου 140 δισ. ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με το Ταλίν.

Διαβάστε ακόμη 

Citi: Bλέπει αναβάθμιση του outlook για την Ελλάδα από Fitch – Ποντάρει στα ομόλογα

Ελλάκτωρ: Γενναία επιστροφή κεφαλαίου, ανταμοιβή «πιστών» στελεχών και εξωδικαστικός συμβιβασμός με Καλλιτσάντση

Αλλαγή σκυτάλης στη Henkel για Ελλάδα και Κύπρο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ