Στάσιμο έμεινε (και σήμερα) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις αγοραστικές κινήσεις σε Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή να αντισταθμίζονται από τις εντολές πώλησης σε Εθνική, Mytilineos, Alpha και ΔΕΗ. Και πάλι, όμως, κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς ήταν ο εξασθενημένος τζίρος, ο οποίος καθηλώθηκε κάτω των 65 εκατ. ευρώ για 5η διαδοχική ημέρα, σε μια ένδειξη της κλιμακούμενης επιφυλακτικότητας των αναλυτών.  

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή πτώση κατά 0,17% και υποχώρησε στις 834,83 μονάδες, χάνοντας περίπου 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (836,23 μονάδες). Σε επίπεδο εβδομάδας, βέβαια, εμφάνισε κέρδη της τάξης του 1%. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε δέκα μονάδες (από 833,54 έως 843,58 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 65 εκατομμύρια ευρώ.  

Ο τραπεζικός κλάδος έδωσε συνέχεια στην εικόνα αδυναμίας των τελευταίων ημερών, καθώς τερμάτισε στο -1,88% και τις 522,32 μονάδες, περιορίζοντας στο 0,7% τα κέρδη της εβδομάδας. Το ενδιαφέρον στράφηκε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία κατρακύλησε κατά 3,5% και έχασε το όριο των 3 ευρώ για πρώτη φορά από τις 15 Μαρτίου. Κατά περίπου 3% συρρικνώθηκε και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία επέστρεψε στο 0,85 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank βρέθηκε στο -0,3%, ενώ η μετοχή της Πειραιώς έμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 1 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank -2,92% 0,8576 ευρώ  
  • Eurobank -0,33% 0,896 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -3,50% 2,951 ευρώ  
  • Πειραιώς -0,16% 0,9984 ευρώ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,41% και 2.003 μονάδες), η μετοχή της Jumbo παρουσίασε τα υψηλότερα κέρδη και ενισχύθηκε κατά +3,1%. Κατά περίπου 3% σκαρφάλωσε και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία ανέκτησε εκ νέου τα 18 ευρώ, εν μέσω των σεναρίων για το μετοχικό της μέλλον (πιθανή πώληση του ποσοστού της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Macquarie). Κέρδη κατά 1,6% εμφάνισε, επίσης, η μετοχή της CocaCola, ενώ η μετοχή της Ελλάκτωρ έκλεισε στο +0,5%, καθώς ξεκίνησε η δημόσια πρόταση των Ολλανδών της Reggeborgh στην τιμή του 1,75 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Mytilineosη οποία από σήμερα διαπραγματευόταν χωρίς το δικαίωμα για μέρισμα, περιορίστηκε στο -2,7% και τα 14,7 ευρώ. Κατά 2% υποχώρησαν και οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ – ΔΕΗ, ενώ η μετοχή της Viohalco απώλεσε 2,7%.  

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,19% και 1.326 μονάδες), οι μετοχές των Πλαστικά Θράκης, Entersoft, BriQ και Τεχνικής Ολυμπιακής ξεχώρισαν στο +2%, ενώ απώλειες κατά περίπου 7,5% εμφάνισε η μετοχή της Intrakat. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 51 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 48 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 19 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 60,4 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

 

Οι μετοχές με τον υψηλότερο ημερήσιο τζίρο

  • ΔΕΗ -2,07% 12,2 εκατ. ευρώ
  • Eurobank -0,33% 10,6 εκατ. ευρώ
  • Τέρνα Ενεργειακή +2,92% 7 εκατ. ευρώ
  • ΟΤΕ +0,06% 5,8 εκατ. ευρώ
  • Εθνική -3,5% 4,6 εκατ. ευρώ
  • Motor Oil -0,55% 4 εκατ. ευρώ
  • Πειραιώς -0,16% 3,5 εκατ. ευρώ

Κέρδη 1% στην εβδομάδα, παραμένει η επιφυλακτικότητα 

Οι επενδυτές, κόντρα στη βραχυπρόθεσμη αισιοδοξία των διεθνών αγορών, συνέχισαν και σήμερα τις επιλεκτικές τοποθετήσεις, με τη Λεωφόρο Αθηνών να παραμένει εγκλωβισμένη σε επίπεδα κάτω των 850 μονάδων. Άλλωστε, το περιβάλλον δεν είναι καθόλου ευνοϊκό, δεδομένης της πρόθεσης της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια αλλά και των ανησυχιών για πιθανή ύφεση στην παγκόσμια οικονομία.   

Την ίδια ώρα, ο υψηλός πληθωρισμός απειλεί τόσο το εισόδημα των νοικοκυριών, όσο και τα περιθώρια κέρδους των εισηγμένων -δύο παράμετροι που στηρίζουν το ελληνικό ΑΕΠ. Η επιφυλακτικότητα, επομένως, είναι κάτι παραπάνω από εδραιωμένη τις τελευταίες ημέρες, κάτι που αποτυπώνεται και στον χαμηλό ημερήσιο (<65 εκατ. ευρώ στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις).  

Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν χρειάζεται να τα «βάψουμε» τελείως μαύρα, καθώς υπάρχουν και ορισμένες θετικές εξελίξεις. Ο τουρισμός δείχνει να πηγαίνει προς νέο ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας ακόμη και τα επίπεδα του 2019, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα του 3,7%, βελτιώνοντας εν μέρει το επενδυτικό κλίμα.   

Ταυτόχρονα, το Χρηματιστήριο Αθηνών αναμένεται να υποδεχθεί μια νέα εταιρεία. Ο λόγος για τη Dimand, η οποία στοχεύει να αντλήσει από την Αρχική Δημόσια Εγγραφή (ΙΡΟ) το ποσό των 93 εκατομμυρίων ευρώ. Η έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών προγραμματίζεται για τις 6 Ιουλίου.   

Σε εξέλιξη βρίσκονται δε, και οι διαπραγματεύσεις για το μετοχικό μέλλον των Τέρνα Ενεργειακή και Intrakat, οι οποίες εξετάζουν το ενδεχόμενο πιθανής μεταβίβασης ενός ποσοστού μετοχών προς νέους επενδυτές. Μέχρι στιγμής, βέβαια, δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις και άρα, θα πρέπει να περιμένουμε αρκετές ημέρες ακόμη.   

Στο μεταξύ, αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την ολοκλήρωση του α’ εξαμήνου, το οποίο αναμένεται να βρει τον Γενικό Δείκτη στο -6%. Πρόκειται για ένα ποσοστό αισθητά καλύτερο σε σχέση με τις διεθνείς αγορές, αλλά και για ένα ποσοστό εξόχως απογοητευτικό, αν λάβουμε υπόψη τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στις αρχές του έτους. Σε επίπεδα εβδομάδας, ο κύριος δείκτης μέτρησε κέρδη της τάξης του 1%.  

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +1,77% και τις 409 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,90%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 2,53% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,10%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο κατά 1,62%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones κερδίζει περίπου 400 μονάδες, ενόσω ετοιμάζεται να διακόψει το σερί των τριών αρνητικών εβδομάδων. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές κινούνται πέριξ των 110 δολαρίων ανά βαρέλι, υπό τον φόβο την επιβράδυνσης της διεθνούς ζήτησης. Τα συμβόλαια WTI, συγκεκριμένα, βρίσκονται στο +1,26% και τα 105,59 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο +1,16% και τα 111,33 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, μειώνεται οριακά στο -0,16% και τα 1.827 δολάρια ανά βαρέλι. 

Διαβάστε επίσης:

Στα 2,76 εκατ. ευρώ πουλήθηκε η βίλα του Κοντομηνά στην Ύδρα (upd)

Deutsche Bank: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες αλλά δεν είναι ακόμα στο επίκεντρο των επενδυτών

Πού «ακουμπούν» τις αποταμιεύσεις τους οι Έλληνες αποταμιευτές