Μέσα σε μόλις ένα χρόνο και συγκεκριμένα από τα τέλη του 2019 έως το 2020, το 1% των πλουσιότερων Αμερικανών κατάφερε να αυξήσει κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια την περιουσία του.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, το 1% της Αμερικανικής ελίτ συγκέντρωνε 34,58 τρισεκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Μέσα σε μόλις ένα έτος και συγκεκριμένα έως το τέταρτο τρίμηνο του 2020, το ποσό αυτό διαμορφώθηκε στα 38,61 τρισεκατομμύρια δολάρια. Παρόμοια κέρδη καταγράφηκαν και για το έτος 2019. Συγκεκριμένα 30,35 τρισεκατομμύρια δολάρια είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν «οι πλούσιοι των πλουσίων» το τέταρτο τρίμηνο του 2018 ποσό που αυξήθηκε στα 34,58 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2019.

Αλλά και όσοι λάμβαναν τον κατώτατο μισθό κατάφεραν να αυξήσουν τον πλούτο τους κατά 0,47 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περίοδο μόλις 12 μηνών. Αν και η αύξηση αυτή είναι αρκετά μικρότερη σε σύγκριση τα κέρδη που κατάφερε να συγκεντρώσει το κορυφαίο 1% του Αμερικανικού πληθυσμού σε αντίστοιχο χρονικό διάστημα, δεν παύει ωστόσο να πρόκειται για αύξηση σχεδόν 25% από το τέταρτο τρίμηνο του 2019 σε το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Στο παρακάτω γράφημα αποτυπώνεται με ακρίβεια η αύξηση του πλούτου των Αμερικανικών νοικοκυριών τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Σύμφωνα με το BusinessInsider, η οικονομική ανισότητα στην Αμερική έχει εκτοξευτεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αμερικανοί με υψηλότερο εισόδημα βλέπουν τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας να αυξάνονται. Από την άλλη πλευρά, οι Αμερικανοί χαμηλού εισοδήματος βιώνουν μια εντελώς διαφορετική κατάσταση.  Όμως η ανισότητα των εισοδημάτων δεν αποτελεί ένα νέο πρόβλημα για την Αμερική και σίγουρα δεν προέκυψε με το ξέσπασμα της πανδημίας. Τεράστιες οικονομικές ανισότητες υπήρχαν πολύ πριν από τον Μάρτιο του 2020.

Σύμφωνα με έρευνες, οι χαμηλόμισθοι και οι έγχρωμοι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ είναι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τις προβλέψεις για την μετά- Covid εποχή να είναι ακόμη πιο ζοφερές για τις συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού. Οι περισσότεροι από αυτούς ίσως χρειαστεί να αλλάξουν καριέρα και να αποκτήσουν νέες δεξιότητες προκειμένου να καταφέρουν να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας.

Διαβάστε ακόμα:

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: H προθεσμία για αιτήσεις – Tι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι

ΑΔΜΗΕ: Μεγαλώνει το χάσμα με τη ΡΑΕ – Σε μετωπική σύγκρουση με τον διαχειριστή

Τράπεζα Πειραιώς: Ποιοι είναι οι όροι της νέας εθελουσίας με πλαφόν €200.000