Διεθνή

Ιράκ – κορωνοϊός: Ρεκόρ κρουσμάτων μετά την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου

  • newsroom
papas_aeropl.jpg


Ο Πάπας Φραγκίσκος περιόδευσε στη χώρα, εν μέσω εκατοντάδων πιστών που συνωστίζονταν γύρω του χωρίς να φορούν μάσκα

Ιστορικό αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε σήμερα (17/3/20210) το Ιράκ, το οποίο ανακοίνωσε 5.663 νέα κρούσματα του κορωνοϊού.

Δύο εβδομάδες νωρίτερα η χώρα είχε υποδεχτεί τον Πάπα Φραγκίσκο, με τα πλήθη γύρω του να είναι μειωμένα σε μέγεθος, αλλά παρόλα αυτά συμπαγή και με τη χρήση μάσκας στη χώρα γενικώς να είναι σπάνια.

Η χώρα των 40 εκατ. κατοίκων έχει έλλειψη φαρμάκων, γιατρών και νοσοκομείων εδώ και δεκαετίες, ωστόσο παρά την αύξηση των κρουσμάτων οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν πάλι χθες το βράδυ τη χαλάρωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επιβλήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, ο αριθμός των Ιρακινών που έχουν μολυνθεί από τότε που εμφανίστηκε ο κορωνοϊός στη χώρα, τον Φεβρουάριο του 2019, ανέρχεται σε 768.352, από τους οποίους 13.827 κατέληξαν.

Τα στατιστικά στοιχεία ανακοινώνονται καθημερινά από το υπουργείο Υγείας, που αναφέρει ότι διενεργεί καθημερινά σχεδόν 40.000 τεστ, ποσοστό πολύ χαμηλό σε μια χώρα που έχει αρκετές πόλεις των τουλάχιστον 2 εκατ. κατοίκων, όπου η πυκνότητα είναι μεγάλη και ο συνωστισμός μόνιμος.

Εκτός από την έλλειψη ιατρικών εγκαταστάσεων για την υποδοχή ασθενών, οι οποίοι γενικά προτιμούν να εγκαθιστούν μια φιάλη οξυγόνου στα σπίτια τους παρά να πηγαίνουν στα ετοιμόρροπα νοσοκομεία, το Ιράκ έλαβε συνολικά 50.000 δόσεις του κινεζικού εμβολίου Sinopharm και αυτό έγινε την παραμονή της άφιξης του Πάπα.

Η Βαγδάτη περηφανεύεται για ένα σχέδιο αγοράς 16 εκατ. δόσεων, αλλά το Κοινοβούλιο δεν έχει ψηφίσει ακόμη τον προϋπολογισμό του 2021.

Από τις 5 έως τις 8 Μαρτίου, στην πρώτη στην ιστορία παπική επίσκεψη στο Ιράκ, ο Φραγκίσκος περιόδευσε στη χώρα, χοροστατώντας σε προσευχές και λειτουργίες εν μέσω εκατοντάδων πιστών που συνωστίζονταν γύρω του, ακόμη και μέσα σε ένα στάδιο γεμάτο χιλιάδες ανθρώπους στο Αρμπίλ.

Κατά τη διάρκεια των συναθροίσεων αυτών, όπως στην καθημερινή ζωή, ελάχιστοι Ιρακινοί φορούσαν μάσκα, ενώ το πρόσφατο μέτρο της επιβολής προστίμου δεν άλλαξε τίποτε ως προς αυτό.

Διαβάστε ακόμη

Τι περιέχει ο φάκελος της Lockheed για τις 4 φρεγάτες, τα ελληνικά ναυπηγεία και την ενδιάμεση λύση

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών – Πάνω από €26,1 δισ. οι προσφορές για το 30ετές ομόλογο (Upd)

Χρηματική αμοιβή 20% επί των λαθραίων για καταγγελίες στην ΑΑΔΕ